zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Rotaries Apeldoorn en Apeldoorn Zuid winnen ISA Trofee met ‘de Codeclub’

Foto: Denyza Tulum Photography

Afgelopen vrijdag 15 november is de InterService Apeldoorn Trofee uitgereikt aan Rotary Apeldoorn en Rotary Apeldoorn-Zuid voor het meest aansprekende goede-doelen project van de afgelopen drie jaar. Dit tweespan kreeg voor hun project ‘de Codeclub’ de meeste stemmen tijdens een feestelijke avond in de City Lounge waarbij zo’n 120 leden van Apeldoornse serviceclubs aanwezig waren.

De Codeclub draait erom kinderen digitaal vaardig te maken. Om scholen te helpen geeft de Codeclub in drie jaar 4000 leerlingen van groep 6 en 7 in Apeldoorn gratis vijf codeerlessen met een beproefde lesmethode.  De Codeclub werkt alleen met vrijwilligers. De ISA Trofee, een mooie sculptuur van kunstenares Hennie Froeling, werd vergezeld van een cheque van 1500 euro, die de clubs zullen besteden aan een goed doel.

Er waren zeven genomineerde projecten vanuit de verschillende Apeldoornse serviceclubs, waaronder ook Kiwanis, Lions en Soroptimistclub. Rotary Apeldoorn-Noord won de publieksprijs met hun project voor Stichting Leesplezier om ongeletterdheid bij kinderen aan te pakken. Veel geïnteresseerden uit Apeldoorn en omstreken stemden mee via de ISA-website.

Het feest in de City Lounge markeerde ook het 40-jarig bestaan van ISA als overkoepelende organisatie van Apeldoornse serviceclubs. ISA fungeert als communicatieplatform tussen de serviceclubs en stelt zich ten doel de contacten en de samenwerking tussen de clubs te versterken.

Hoewel vaak onzichtbaar voor het grote publiek zijn de Apeldoornse serviceclubs zeer actief met de het ondersteunen van goede doelen en maatschappelijke initiatieven. Daarmee vervullen zij een belangrijke functie in de Apeldoornse samenleving. Meestal gaat het om financiële donaties, soms gewoon om menskracht. Recente voorbeelden zijn de ondersteuning van de Veluwse Wens Ambulance, de kinderen van de Voedselbank, wooninitiatief De Zonnehoed, Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes, en zo meer. Om het geld bijeen te brengen organiseren de serviceclubs fundraising evenementen en projecten, zoals golfwedstrijden, charity diners, autorally’s, inzamelingen en veilingen. Daarmee worden vaak duizenden euro’s opgehaald.