woensdag, april 17Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Oude tijden herleven tussen Apeldoorn en Dieren tijdens terug naar toen

Foto: Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

De liefhebbers van stoom gaan het eerste weekeinde van september op de Veluwe opnieuw genieten. Op 7 en 8 september organiseert de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij weer ‘Terug naar Toen’!

Onbeperkt met de stoomtrein
Op beide dagen komen álle bedrijfsvaardige stoomlocomotieven van de VSM onder stoom. Maar ook enkele historische Nederlandse diesellocomotieven worden ingezet op de Koningslijn tussen de stations in Apeldoorn en Dieren. Samen verzorgen zij een intensieve dienstregeling met vele reizigerstreinen en een aantal goederentreinen. De bezoekers kunnen onbeperkt gebruik maken van de vele pendeltreinen tussen Apeldoorn-Beekbergen, Beekbergen-Loenen en Loenen-Eerbeek-Dieren en de festivalterreinen.

Twee festivalterreinen
‘Terug naar Toen’ kent maar liefst twee festivalterreinen, waartussen de stoomtreinen gedurende de beide dagen heen en weer rijden. Zowel in het museumdepot in Beekbergen als op station Loenen vergapen jong en oud zich aan de vele attracties, historische stoomvoertuigen, modelbanen,  kraampjes met stoom- en spoorweg artikelen en informatie. Verder zijn er op beide terreinen gezellige terrassen voor en hapje en een drankje met uitzicht op de treinen en de activiteiten.

Oude stoomtijden herleven in Beekbergen
In het museumdepot Beekbergen beleeft de bezoeker de stoomtijden van toen. Hier wordt van locomotief gewisseld, gerangeerd en wordt de kolen- en watervoorraden van de locomotieven bijgevuld. Op de imposante draaischijf wordt af en toe één van de machtige locomotieven gedraaid.

Nog veel meer stoom in Loenen
Ook in station Loenen bruist het deze beide dagen van de activiteiten, waaronder een draaimolen voor de kinderen en miniatuurtreinen, waarop kinderen mee kunnen rijden. Er komen echt werkende stoomwalsen, stoomtractoren en een zaagmachine in actie. In Loenen staan ook de stands van collega maatschappijen en diverse stands met modelbaan artikelen en occasions. Vanuit Loenen vertrekken de hele dag stoomtreinen via Eerbeek naar Dieren en via Beekbergen (overstappen) naar Apeldoorn.

Kortom, de bezoeker komt op 7 en 8 september ogen en oren te kort, terwijl men wordt ondergedompeld in de wereld van nostalgische stoom en spoorwegen. Een aanrader voor het hele gezin. Op de VSM website www.stoomtrein.org staan alle details over ‘Terug naar Toen’ 2019, of kijk op de speciale Facebookpagina ‘Terug naar Toen’.