dinsdag, februari 27Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Opening ‘healing’ environment’ op verpleegafdeling Gelre Apeldoorn

Natuurfoto op verpleegafdeling A6 in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn (bron: Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen)

Op verpleegafdeling A6 van Gelre ziekenhuizen Apeldoorn is afgelopen week de nieuwe fotokunst in het kader van het project ‘healing environment’ geopend.

MDL-verpleegkundige Sandra Wiegers realiseerde deze fotokunst op de afdeling voor een verbeterproject dat zij uitvoerde voor de afdeling in het kader van de opleiding oncologie. Zij koos ervoor om een ‘healing environment’ op de afdeling in te richten.

Een healing environment is een omgeving die erop gericht is om het welzijn van patiënten, familie en werknemers te bevorderen en stress te verminderen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat patiënten minder stress ervaren en minder pijn voelen wanneer zij in een natuurlijke, groene omgeving worden verpleegd. “Dit kan bijvoorbeeld het uitzicht zijn op een binnentuin, het zien van afbeeldingen van natuur of de aanwezigheid van bloemen of planten op de afdeling. Ik koos ervoor om deze natuurlijke, groene omgeving te realiseren met natuurfoto-afbeeldingen op de afdeling”, aldus Sandra Wiegers.

Prachtig cadeau
De afdeling had zelf niet genoeg financiële middelen om dit project te bekostigen. Dankzij een gulle gift van een patiënt die op de afdeling heeft gelegen en zijn echtgenote, kon het project toch worden gerealiseerd. Dit betekent dat er op de gang van de afdeling en op de 1- en 2-persoonskamers grote natuurfoto’s zijn opgehangen in verschillende natuurthema’s (dieren, bloemen en landschappen). Het resultaat werd enthousiast ontvangen door patiënten, bezoekers en medewerkers.

Sandra: “Vanwege het fantastische gebaar van de patiënt en zijn echtgenote wilde ik het project officieel openen. Zij moesten natuurlijk in het zonnetje worden gezet”. Om hen te bedanken voor hun fantastische gebaar mocht het echtpaar daarom zelf de eerste foto onthullen. Op hun verzoek deden zij dit samen met chirurg Eelco Wassenaar, die de patiënt heeft geopereerd.

De opening van het project werd tevens bijgewoond door andere artsen en verpleegkundigen van de afdeling. Speciaal voor de gelegenheid heeft Sandra een taart besteld met daarop de afbeelding die het echtpaar heeft onthuld. Zo konden patiënten en medewerkers nagenieten van de feestelijke opening. “Ik vind het geweldig om hier weer over de afdeling te lopen en de afbeeldingen te zien. Het resultaat is geweldig geworden”, aldus de patiënt.