zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Open erf bij ambassadeur voor biodiversiteit in Klarenbeek

Foto: SLG

Ruud van der Plank is ambassadeur voor de biodiversiteit in de gemeente Apeldoorn. Op 17 juni 2023 organiseert Ruud een inspiratiedag over biodiversiteit op zijn terrein in Klarenbeek (gemeente Apeldoorn). Deze inspiratiedag is bedoeld voor bewoners van het buitengebied met een erf of grote tuin in de gemeente Apeldoorn. Op de inspiratiedag laat Ruud zien welke maatregelen hij heeft genomen om de biodiversiteit te verhogen.

Met de deelnemers worden onderling tips en ideeën gedeeld over het verhogen van biodiversiteit in de eigen tuin. Het thema van de dag is ‘schoonheid van robuustheid’. De inspiratiedag duurt van 14.00 tot 17.00 uur.

 Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui
De inspiratiedag is een activiteit van het nieuwe Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui.

Veel particulieren zoals Ruud van der Plank proberen de biodiversiteit een handje te helpen in hun tuin of op hun land. De groep particulieren met iets meer dan een grote tuin – 0,5 tot 5 hectare grond, maar geen agrarische bestemming – heeft veel potentie voor het verhogen van natuurwaarden. Voor deze groep particulieren eigenaren, die verdieping zoeken over biodiversiteit, is er het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui. In dit praktijknetwerk gaat het om kennisuitwisseling, het delen van praktijkervaring en inspiratie over biodiversiteit. In bijna elke gemeente is een ambassadeur actief.

Robuustheid en biodiversiteit
Het terrein van de familie Van der Plank aan de Veldweg te Klarenbeek omvat meerdere percelen, gelegen in het Beekbergsebroek gebied, aan het Apeldoorns Kanaal. Op een steenworp afstand van het natuurontwikkelingsgebied het Beekbergerwoud, waar tot eind 19e eeuw nog het laatste oerbos van Nederland heeft gestaan. De familie heeft circa 1,5 hectare in eigendom en circa 0,8 hectare in bruikleen. De familie heeft er een hobbymatige paardenhouderij, maar zet haar gronden ook volop in voor natuur en landschap om een bijdrage te leveren aan de verhoging van de biodiversiteit. De percelen hebben een robuuste verscheidenheid aan bosschages, houtsingels, hagen, ruigtes, grasland, maar ook aan water en zandoppervlak (paddocks).

Open tuin bij de buren
De ruige verscheidenheid van het terrein van Ruud is een bron voor biodiversiteit en vormt een prachtige symbiose met het terrein van de buren die hobbymatig een insecten-vriendelijke botanische siertuin exploiteren. De inspiratiedag op 17 juni valt samen met het weekend waarin deze siertuin ook is opengesteld voor publiek. Dit is uiteraard geen toeval, want beide families trekken samen op in de organisatie van het ‘open erf’ en de ‘open tuin’. Een gecombineerd bezoek is zeker de moeite waard!

Aanmelden
Heb je ook een wat grotere tuin van 0,5 tot 5 hectare, niet agrarisch in gebruik en niet in het GNN en zoek je verdieping over biodiversiteit? Dan ben je van harte welkom bij het Praktijknetwerk. Meld je aan voor de inspiratiedag bij Ruud van der Plank via ruudvanderplank123@gmail.com.  Kijk voor meer informatie op slgelderland.nl/projecten/praktijknetwerk-biodiversiteit-voor-buitenlui

Het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.