zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Op culturele safari door Apeldoorn!

Popronde, vrijdag 13 september in de Apeldoornse Binnenstad. Ontdek nieuw talent op 13 locaties. Gratis toegang.

Volop cultuur in de maand september in Apeldoorn. De stad pakt uit met festivals, theater en exposities. Ontdek op laagdrempelige wijze het kunst- en cultuuraanbod in eigen omgeving.

Apeldoorn kan met recht een stad vol kunst en cultuur genoemd worden: met de vele culturele evenementen die er georganiseerd worden en de diverse culturele instellingen is het een aanrader om op culturele safari door Apeldoorn te gaan. September is traditiegetrouw de maand waarin het culturele programma weer van start gaat.

Muzikaal
Net niet september, maar wel een mooie aftrapper van de cultuurmaand. Gratis genieten van lichte pop- en klassieke muziek langs het Apeldoorns Kanaal? Bezoek dan op vrijdag 30 en zaterdag 31 de Kanaalconcerten. Op het programma staan o.a. OG3NE en Ernst Daniel Smid.

Meer muziek? Op vrijdag 13 september staat de binnenstad van Apeldoorn ’s avonds in het teken van de rondreizende talentenshowcase Popronde. Bezoekers kunnen optredens van de meest uiteenlopende bands en artiesten op soms hele verrassende locaties verwachten, waaronder Versnel HiFi, ACEC en Mansion24. De toegang is geheel gratis.

Nieuw dit jaar is jazzfestival Generations van Theater Orpheus. Het festival vindt plaats op zaterdag 21 september en markeert de start van het nieuwe theaterseizoen. Op deze dag zijn zowel jonge talenten als gevestigde namen te zien, zoals Hans Dulfer en Jan Terlouw Junior.

Cultureel festival
GIGANT, CODA en ACEC vieren op zondag 1 september de start van het nieuwe culturele seizoen met cultureel festival ‘Bloeiend’. Tussen 13.00 en 17.00 uur is er op en rondom het Van Reekumplein (tussen GIGANT en CODA) heel veel te zien en te beleven. Maak kennis met de kunst van muziek en taal en speel met de kracht van papier en techniek. Zowel voor jong als oud!

Musea
Bezoekers hebben nog tot 27 oktober de kans om in CODA Museum de wereld van papierkunst en -design te ontdekken tijdens Paper Art 2019. Deze internationale expositie toont het werk van 39 kunstenaars en ontwerpers, afkomstig van 5 continenten.

Op donderdag 12 september en donderdag 10 oktober is er een rondleiding, gegeven door CODA-directeur Carin Reinders. Deze rondleiding is inclusief toegang tot de expositie en lunch in het vernieuwde CODA Café. Te boeken via: coda-apeldoorn.nl.

Paleis Het Loo zet in september de tuinen weer volop in de schijnwerpers waarbij bezoekers een kijkje kunnen nemen op plaatsen die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn. Op donderdagen en vrijdagen worden bezoekers ‘buiten de perken’ meegenomen door de tuinconservator of tuinbaas. Ook kan er een kijkje worden genomen in de Pompenkelder om alles te weten te komen over de werking van de fonteinen en bij de stallen laten de bloemisten van Paleis Het Loo zien hoe een koninklijk boeket wordt geschikt.

Open Monumentendagen
Op plekken binnenkijken waar normaal de deuren gesloten blijven… Dat kan tijdens de Open Monumentendagen in het 2e weekend van september. Zo is de Julianatoren te beklimmen, zijn er rondleidingen in Radio Kootwijk en kan er nostalgisch kano worden gevaren bij het Boschbad.

Nieuw dit jaar is het Mystery Monument Diner op vrijdag 13 en zaterdag 14 september. Op een geheime maar interessante, monumentale en ‘plezierige’ plek staan de tafels klaar om heerlijk te eten en te drinken. Het arrangement is online te boeken via:

ticketkantoor.nl/shop/mysterydiner.

Kunstroute Ugchelen
De maand september staat bomvol culturele activiteiten en evenementen, maar ook dit evenement begin oktober mag niet in het lijstje ontbreken. Tijdens de Kunstroute Ugchelen kan een kijkje binnen meer dan 45 kunstenaarsateliers genomen worden. De route wordt gehouden op zondag 6 oktober én bij een groot aantal hobby- en professionele kunstenaars ook op zaterdag 5 oktober. De route is beschikbaar op: kunstrouteugchelen.nl.

Bekijk het complete culturele aanbod in september op: www.uitinapeldoorn.nl/september-cultuurmaand.