zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Nieuwste film Apeldoornse filmmaker online in première

Foto: Het Open Filmteam

Bij een filmpremière denk je al snel aan bioscopen met rode lopers. Nu die door de lock-down gesloten zijn bedacht het Apeldoornse Open Filmteam een unieke oplossing om de Nederlandse première van hun nieuwste film ‘Love, mom’ toch door te laten gaan: Een online premièrestream,waarbij iedereen vanuit huis meekeek.

In plaats van filmfestivals direct online
De film gaat over de jonge moeder Julia, die een vreselijke keuze krijgt: Een aanslag helpen plegen of haar pasgeboren kind zien sterven. Het soort dramatische en spannende verhaal dat het goed doet op filmfestivals. Toch koos het team ervoor de film direct online te plaatsen. “Ook filmfestivals worden nu afgelast en filmliefhebbers zitten thuis.” Legt regisseur Daan van ’t Einde uit. “Dan is het raar om te wachten tot alles opengaat. Dus slaan we filmfestivals over en gaan we direct online.” Dat had gelukkig ook voordelen. Daan: “Je zag dat er met de premièrestream direct al veel meer mensen meekeken dan we in een bioscoopzaal hadden kunnen passen.”

Een emotioneel verhaal
Na een introductie van de film lanceerde het team de korte film op YouTube, zodat kijkers hem samen met acteurs en teamleden voor het eerst konden bekijken. Daarna vertelden verschillende cast-en-crewleden in de stream over hun ervaringen op de set en de impact die het kijken van Love, mom op hen had. Hoewel zij het verhaal al kenden, raakte de uiteindelijke film bij veel van hen alsnog een gevoelige snaar. “Ik vond het heel heftig.” Vertelde make-up artiest Noa tijdens de stream. “Ik heb zelf een zoontje en ik ben blij dat ik niet voor die keuze sta. Ik zit er echt een beetje van te trillen.”

Online succes
Het team is van plan de film vooral online te rouleren. Het zou niet voor het eerst zijn dat dit lukt. Welcome to Earth, de laatste korte film van het team, werd in minder dan een jaar bijna 1,7 miljoen keer bekeken. Of dat ook dit keer gaat lukken? Het zou van ’t Einde niets verbazen. “Dit is een heel andere film maar we horen nu al van kijkers dat ook deze film ze erg raakt. En dat is meestal een heel goed teken.” Love, mom is nu te zien op YouTube: https://youtu.be/OFgLs594OYM