
Het Theehuis in stadspark Berg en Bos opent deze zomer een nieuwe tentoonstelling over de rijke historie van Apeldoorn als kruispunt van handelsroutes en als woongebied van prehistorische jagers. De expositie belicht niet alleen de middeleeuwse handelswegen, maar ook de rol van koningin Wilhelmina en de herbebossing van de Veluwe.
Van middeleeuwse routes tot internationale communicatie
In de middeleeuwen kruisten handelsroutes van Utrecht naar Deventer en van Arnhem naar Elburg en Zwolle elkaar in Apeldoorn. Dankzij deze centrale ligging groeide het uit tot een belangrijk knooppunt in de regio. Nabijgelegen dorpen als Beekbergen ontwikkelden zich tot geliefde rustplaatsen en vergaderlocaties.
In de 19e en 20e eeuw kreeg Apeldoorn een nog belangrijkere positie door de aanleg van het Apeldoorns Kanaal, het spoor en de bouw van zendstation Radio Kootwijk. Daarmee speelde de stad ook een rol in internationale communicatie. De tentoonstelling toont hoe Apeldoorn zich ontwikkelde van dorp tot stad op het kruispunt van wegen en werelden.
Unieke archeologische vondsten bij de Ecofactorij
Een bijzonder onderdeel van de expositie gaat over de archeologische opgravingen bij bedrijventerrein de Ecofactorij. Hier zijn sporen gevonden van jagers-verzamelaars die duizenden jaren geleden in tijdelijke kampjes leefden en vuurstenen werktuigen maakten. Archeologen brachten bijna 30 van deze steentijdlocaties in kaart. Het gebied wordt momenteel verder onderzocht voordat de ontwikkeling wordt voortgezet.
Bezoek de tentoonstelling
De tentoonstelling in het Theehuis is vanaf juli gratis te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van Berg en Bos. Geschikt voor bezoekers van alle leeftijden en ideaal te combineren met een wandeling door het park.