
Energiecoöperatie deA vierde haar 12,5-jarig jubileum met een bijzondere traktatie: drie Apeldoornse initiatieven kregen elk de deA-prijs ter waarde van €1.250. De winnaars – Stichting Dakloos Apeldoorn, Zero Waste Apeldoorn, en Mudanthe – gebruiken het geld voor duurzame en sociale doelen: een bakfiets, duurzaam menstruatiemateriaal, en activiteiten voor asielzoekers.
Winnaars gekozen door leden van deA
De prijzen werden tijdens het jubileumfeest van deA uitgereikt. Inwoners van Apeldoorn konden in oktober doelen aandragen, wat resulteerde in 55 inzendingen. De leden van de coöperatie – die als eigenaren van deA het voor het zeggen hebben – stemden op hun favoriete doelen. De drie initiatieven met de meeste stemmen werden beloond met de deA-prijs.
Bijdrage aan de positieve flow in Apeldoorn
Met de deA-prijs wil de energiecoöperatie de positieve energie in Apeldoorn stimuleren. Directeur Michael Boddeke licht toe: “deA is een coöperatie van en voor bewoners. We hebben geen aandeelhouders; wat we verdienen, investeren we terug in de lokale samenleving. Dat doen we altijd al, maar dit jubileum was een mooie gelegenheid om iets extra’s te doen.”
Lokale energieopwekking en besparing
Het prijzengeld komt uit de opbrengsten van de opwekprojecten van de coöperatie. Sinds de oprichting in 2012 heeft deA onder meer 25 collectieve zonne-energieprojecten gerealiseerd en 1.100 zonnepanelen op huurwoningen geïnstalleerd. Daarnaast heeft deA een sterk groeiend programma voor energiebesparing, met inmiddels 50 energiecoaches die huurders en huiseigenaren begeleiden bij het besparen op energie.
Energie voor iedereen
De missie van deA gaat verder dan energiebesparing of -opwekking. Boddeke benadrukt het belang van toegankelijkheid: “We willen duurzame energie voor iedereen in Apeldoorn bereikbaar maken, ongeacht of je in een energieneutraal koophuis woont of in een huurwoning met een laag energielabel. Positieve energie moet voor iedereen zijn.”
Toekomstplannen: lokale energiegemeenschap
De energiecoöperatie kijkt ook naar de toekomst. Boddeke: “We willen een energiegemeenschap worden waarin we als Apeldoorners onze eigen energie opwekken en delen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voordeliger, omdat we energie tegen kostprijs kunnen afnemen.”
Een spannend nieuw hoofdstuk begint in januari 2025, wanneer deA zelf energie gaat leveren.
Meer informatie
Wil je meer weten over de plannen en activiteiten van deA? Kijk op www.de-a.nl.