zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Inheemse Bomen en Struiken voor een Mooier Landschap

Foto: Marcel de Bont

Bewoners in het buitengebied van Loenen krijgen de unieke kans om hun erf en percelen landschappelijk aantrekkelijker te maken door deel te nemen aan het beplantingsproject ‘Loenen in het Groen’. Dit initiatief, georganiseerd door de gemeente Apeldoorn en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), biedt inwoners de mogelijkheid om inheemse bomen en struiken aan te schaffen en aan te planten, waardoor zowel het landschap als de biodiversiteit versterkt wordt.

Inspiratieavond op 9 juli
Op dinsdag 9 juli organiseren de gemeente Apeldoorn en SLG een informatieavond in Theeschenkerij De Groote Modderkolk aan de Vrijenbergweg 24 a in Loenen. De bijeenkomst begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur. De inloop is vanaf 18.45 uur, waarbij koffie en thee worden geserveerd. Tijdens deze inspiratieavond zal een adviseur van SLG meer vertellen over het project, de voordelen van inheemse beplanting en de stappen die bewoners kunnen nemen om mee te doen. Aanmelden voor de informatieavond kan via slgelderland.nl.

Van Aanvraag tot Aanplanten
Het beplantingsproject biedt bewoners de mogelijkheid om een veldbezoek met advies aan te vragen. Een adviseur van SLG zal samen met de bewoner de mogelijkheden van landschapselementen op het terrein verkennen. Vervolgens ontvangen de deelnemers een kosteloos beplantingsplan, inclusief een schets van de inrichting, een lijst met mogelijke planten en een financiële berekening. Dankzij bijdragen van de gemeente en de provincie Gelderland kunnen bewoners de beplanting tegen een aantrekkelijke korting aanschaffen. De bestelde beplanting wordt in het najaar gezamenlijk uitgedeeld.

Versterking van Landschap en Biodiversiteit
Een erf dat goed aansluit op het omringende landschap draagt aanzienlijk bij aan de biodiversiteit. Landschapselementen zoals struweelhagen, knotwilgen, vogelbosjes, elzenrijen, houtsingels en hoogstambomen bieden voedsel en beschutting voor dieren, en maken het gebied aantrekkelijker en functioneler voor de natuur. Bovendien versterken ze de identiteit van de streek.

Doe Mee!
De gemeente Apeldoorn en SLG roepen alle inwoners van het buitengebied van Loenen op om mee te doen aan dit waardevolle project. Samen kunnen we bijdragen aan een mooier en biodiverser buitengebied. Voor meer informatie en om je aan te melden voor de informatieavond en het project, bezoek slgelderland.nl/projecten/loenen-in-groen/.