zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Hoofdprijs Thuiskunst-wedstrijd voor Jan-Peter Fransen

Foto: De Klup Apeldoorn

De tweede hoofdprijs van de online Talens-Thuiskunst-wedstrijd van de Klup Apeldoorn is gewonnen door Jan-Peter Fransen. Hij won vvv bonnen met een waarde van 75 euro met zijn leuke liedje “Ik ga lekker door!”. De Thuiskunstwedstrijd is voor alle mensen met een verstandelijke beperking die thuis zitten door de Coronacrisis. Ze mogen maken wat ze willen: schilderijen, tekeningen, textiele werken, een lied, een dans of nog iets anders. Als ze het maar zelf maken.

De tweede prijs ging naar Ilse Bakker. Zij maakte voor koningsdag een prachtig geschilderd portret van de koning en koningin. Het maken van een portret is niet gemakkelijk, maar Ilse weet goed de essentie eruit te halen. De derde prijs is gewonnen door Laura Steunenberg. In haar gedicht vertelt ze hoe het is om met autisme te leven in deze coronatijd. Ze geeft woorden aan haar gevoelens en dat kan anderen helpen om hun eigen gevoelens te duiden.

Iedere twee weken worden drie winnaars blij gemaakt met vvv bonnen ter waarde van 75 euro, een Talens Prijzenpakket ter waarde van 50 en 25 euro.

Inspirerend
De wedstrijd is bedoeld om te zorgen voor een beetje afleiding en aandacht. Via de facebook pagina van de Klup kunnen mensen reageren op elkaar en zo is er toch nog contact. Kunst geeft kans om uitdrukking te geven aan dat wat er bij je van binnen speelt. Dat geeft de wedstrijd extra diepgang.

Er komen mooie reacties bij de inzendingen binnen. “Tijdens deze corona-tijd heeft Michel ontdekt dat hij goed mandala’s kan kleuren!” “Veel bewoners dachten eerst dat ze niet konden schilderen, maar nu beginnen ze toch wat meer zelfvertrouwen te krijgen.” “Toen Corona uitbrak op de woonlocatie van Henk, moest hij zoveel mogelijk op zijn kamer blijven. Henk had het hier erg moeilijk mee. Samen met Henk is er gekozen om een groot en kleurrijk kunstwerk te maken. Eentje die alles een beetje opfleurt! Vanaf dat moment kwam er ook weer een beetje een lach op het gezicht van Henk. Even geen Corona, maar gewoon wat moois maken voor hopelijk een prijs.”

Petje af voor de warme begeleiding die veel van de kunstenaars krijgen.

De hoofdprijs
Toen Jan-Peter het telefoontje kreeg waarin hij hoorde dat hij de prijswinnaar van de wedstrijd is, was hij blij. “Gaaf! Geweldig!” Hij heeft nog geen idee wat hij met het prijzengeld gaat doen. Dat gaat hij eerst overleggen met zijn vader en moeder.

Derde ronde
De Talens-Thuiskunst-wedstrijd van de Klup is nog niet afgelopen. Alle mensen met een verstandelijke beperking mogen meedoen en thuis een kunstwerk maken. Deelnemers moeten een foto of video maken als ze aan het werk zijn met hun kunstwerk en als het af is. Beide foto’s of video’s kunnen gemaild worden naar info@deklupapeldoorn.nl of geappt naar 06 82494887.

De eerstvolgende prijsuitreiking is maandag 18 mei. Inleveren voor de derde ronde kan nog tot vrijdag 15 mei.

Jury
De jury bestaande uit de drie directeuren van het cultuurkwartier (Carin Reinders, CODA, Gerrit Steenbergen, ACEC, Dirk de Bruin, Gigant), de nieuwe directeur van ’s Heerenloo (Bas Jansen), sponsor Royal Talens Foundation (Els van Alphen) en de nieuwe bestuurder van de Klup (Karen Hop). Het enthousiasme over deze eerste editie is groot onder de juryleden. Er wordt gekeken naar hoe het kunstwerk gebruikt is als uiting voor het thuiszitten in deze tijd, de kwaliteit en originaliteit van het eindproduct en hoe het werk indruk maakt en inspireert.