donderdag, mei 23Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Hildebrand Trio brengt 2 beroemde pianotrio’s van Beethoven ten gehore in CODA Museum

Foto: Pixabay

CODA presenteert in samenwerking met dirigent Emile Engel CODA Classique; een reeks bijzondere, klassieke concerten waarmee CODA verbinding legt tussen beeldende kunst, literatuur, muziek en de zintuigen. Het Hildebrand Trio brengt op donderdag 21 april twee wereldberoemde pianotrio’s – het Geistertrio en Gassenhauer Trio van Beethoven – ten gehore in CODA Museum.

In het Gassenhauer Trio is te horen hoe ver de jonge Beethoven zijn tijd vooruit was als het gaat om het gebruik van harmonie. Gassenhauer bleek een hit, ‘iets dat in de Gassen (straten) blijft hangen’. De hit in kwestie was een thema uit Joseph Weigl’s opera L’amor marinaro dat overal op straat werd gefloten en dat Beethoven in het slotdeel aan een aantal meesterlijke variaties onderwerpt. Het langzame deel van Beethovens Geistertrio moet welhaast een van de vreemdste passages uit zijn oeuvre zijn. Unheimische strijkers, een dwarrelende piano, rommelende bassen, gefragmenteerde melodieën en onverwachte dissonanten creëren samen de spookachtige sfeer waaraan dit trio zijn bijnaam ontleent. Twee uitbundige delen omsluiten het middendeel.

Hildebrand Trio
Het Hildebrand Trio bestaat uit violiste Hebe Mensinga, celliste Mariette Freijzer en pianiste Cathelijne Maat. Deze drie bevlogen musici vonden elkaar in hun passie voor kamermuziek en in die liefde voor de muziek van Ludwig van Beethoven.

Hebe Mensinga
Hebe Mensinga heeft in verschillende kamermuziekensembles gespeeld waaronder het Delos Ensemble. Ze treedt regelmatig op als soliste en wordt regelmatig gevraagd als gastconcertmeester van diverse orkesten waaronder het Gelders Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sinds 2001 is ze eerste concertmeester van Het Balletorkest en sinds 2018 is Mensinga hoofdvakdocent aan het Utrechts Conservatorium. Hebe Mensinga bespeelt een Jean Baptiste Vuillaume in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Mariette Freijzer
Mariette remplaceerde bij veel orkesten waaronder Amsterdam Sinfonietta, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest en het Gelders Orkest. Freijzer maakte deel uit van het Zephyr Quartet voor hedendaagse muziek en van het Cello Octet Amsterdam. Momenteel vormt ze met musici uit het Gelders Orkest het Sonsbeekkwintet en met pianiste Cathelijne Maat Duo Freijzer & Maat. Daarnaast heeft zij haar eigen bedrijf, ‘Bach aan Bed’, waarbij zij speelt voor mensen die door langdurige of terminale ziekte aan bed of huis gebonden zijn.

Cathelijne Maat
Cathelijne Maat studeerde klassiek piano aan het conservatorium in Arnhem en het Conservatoire Russe in Parijs. Ze is actief als liedbegeleider en in kamermuziek. Maat werkt regelmatig samen met mezzosopraan Janneke Schaareman en vormt met celliste Mariëtte Freijzer het duo Freijzer & Maat. Ook maakt ze deel uit van het Hildebrand Trio. Als solist was Cathelijne Maat te gast bij diverse orkesten en voerde onder meer Rhapsody in Blue van George Gershwin en het 20ste pianoconcert van Mozart uit. Ze maakt ook deel uit van het Simeonkwartet. Dit kwartet legt zich toe op het uitvoeren van pianowerken van de Nederlandse componist Simeon Ten Holt.

Tickets en Toegang
Kaarten voor een enkel concert kosten 20,- en zijn per concert te koop. Kaarten voor dit concert op 21 april aanstaande koop je hier. Meer informatie over CODA Classique vind je op www.coda-apeldoorn.nl/codaconcerten.