woensdag, april 17Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Groeninitiatief: samen doen in het groen

Foto Rob Voss

Beplanting in straten, op daken en tegen gevels helpen onze stad af te koelen op hete dagen en bij nat weer het regenwater beter af te voeren. Bovendien: groene straten zien er gezellig uit. Inwoners van gemeente Apeldoorn kunnen daar nu zelf ook aan bijdragen. Zij kunnen hun creatieve ideeën voor een groenere straat of buurt kenbaar maken bij de gemeente. De realisatie en het onderhoud doet de gemeente, samen met de inwoners.

Meer en leuker groen in de straat
Als gemeente doet Apeldoorn er alles aan om de natuur de ruimte te geven. Ze willen het groen in stand houden en verbeteren. Dat willen ze niet alleen zelf doen: voor meer en beter groen hebben zij de hulp van de inwoners hard nodig. Daarom is er een nieuwe regeling: Het Groeninitiatief. Inwoners kunnen een stukje openbare ruimte in hun straat of buurt laten transformeren tot een kleine groene en bloeiende oase. Dit kan een kale groenstrook zijn, een stukje bestrating of tegen de gevel van een huis. De gemeente verwijdert de aanwezige bestrating, levert de planten en plaatst deze. De bewoners onderhouden het. Mensen kunnen (in minimaal een groepje van drie personen) zelf hun idee indienen, maar kunnen ook inspiratie opdoen in het door de gemeente samengestelde Groenmenu.

Bekijken wat mogelijk is
De drempel voor de toekenning is bewust heel laag gehouden, want Apeldoorn wil de openbare ruimte in de stad zoveel mogelijk vergroenen. Past het toch niet binnen de kaders, dan wordt in onderling overleg bekeken wat er wel mogelijk is.

Meer informatie over de regeling is te vinden op www.apeldoorn.nl/groeninitiatief