woensdag, april 17Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Gezocht: Apeldoorners met bijzondere verhalen over de bevrijding in Apeldoorn

Foto: Apeldoorn MarketingIn 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd is. Dat wordt in het hele land uitgebreid herdacht. Ook in Apeldoorn vinden diverse activiteiten plaats. Eén van deze activiteiten is de Canadian Walk; een nieuwe gemarkeerde wandelroute waarbij met alleen een telefoon de volledige geschiedenis van de Apeldoornse bevrijding te ontdekken is door de Canadese bevrijders. De route volgt voor een groot deel het parcours van de vroegere defilés in Apeldoorn. Om de Canadian Walk invulling te geven, zoeken wij Apeldoorners met bijzondere verhalen over de bevrijding in Apeldoorn.

Eeuwig defilé: Canadian Walk
De Canadian walk is een gemarkeerde route en start bij het Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument ‘De man met de 2 hoeden’ aan de Loolaan en eindigt in de binnenstad. Tijdens het lopen van de route kunnen wandelaars d.m.v. een app bijzondere en persoonlijke verhalen over de geschiedenis van Apeldoorn in de

beluisteren. De wandeling wordt gemarkeerd door speciale, gegraveerde tegels met vormgegeven Maple Leaf blaadjes. Aan het einde van de route, in de binnenstad, komt een permanent kunstwerk om de Canadese bevrijding van Apeldoorn te herdenken, vieren en eren. De Canadian Walk en het kunstwerk worden opgeleverd op 17 april 2020: de dag dat Apeldoorn 75 jaar geleden bevrijd werd door de Canadezen. De projectleiding van de Canadian Walk is in handen van Apeldoorn Marketing.

Bijzondere oorlogsverhalen gezocht
Apeldoorn Marketing is op zoek naar bijzondere verhalen over het leven in Apeldoorn van april 1945 tot en met het vertrek van de Canadese bevrijders in februari 1946 naar hun vaderland. De aankomst de Canadezen, de zegetocht over de Loolaan, of spraakmakende details over het leven van alledag: alle informatie is welkom. Daarnaast zijn ook brieven, bevelen of andere communicatie over het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog welkom.

Judith Bartel-van Beckhoven werkt als researcher voor de Canadian Walk en verzamelt alle mogelijke aanknopingspunten om een waarheidsgetrouw verhaal te kunnen vertellen over de Apeldoornse bevrijding. Judith is te bereiken via e-mail judithbartel@gmail.com of tel 06-2674 0650.