maandag, juli 22Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Gezinsstad Apeldoorn schakelt hulp ‘ambassadeurgezinnen’ in

Foto: www.gezinstadapeldoorn.nl (Rob Voss)

De gemeente Apeldoorn wil een nóg fijnere gezinsstad worden, dat is één van de strategische programma’s waar onze gemeente de komende jaren aan werkt. Om dat te helpen realiseren hebben we eerder dit jaar gevraagd welke Apeldoornse gezinnen ons willen helpen hierbij. Uit de aanmeldingen kozen we 8 ‘ambassadeurgezinnen’. Het gaat om heel verschillende gezinnen, met en zonder kinderen, van uiteenlopende leeftijden. Maar allemaal voelen ze zich heel betrokken bij hun stad!

Ambassadeurs
Zoals de 10-jarige Lev, zoon van Jorg en Alice: “Apeldoorn is de leukste stad van de wereld!” Of Nienke (36) die ons vertelde over een hoogbejaarde buurvrouw: “nog goed bij de tijd, maar zat vaak hele dagen alleen. Thuiszorg en hulp van verschillende buren bleek een ideale combinatie. En een leuke bijkomstigheid was dat het contact tussen jong en oud in de buurt hierdoor verbeterde.”

Ook Samer en Maisaa meldden zich aan en willen graag bijdragen om Apeldoorn een nog prettigere stad te maken. Ze hebben veel ideeën om het spelen in de wijk te verbeteren en om jong en oud met elkaar te verbinden. “Veel mensen hebben ons al geholpen en wij willen ook andere mensen graag helpen. Meer onderling contact maakt het leven veel leuker.”

Gezinsstadapeldoorn.nl
Op de nieuwe, interactieve website www.gezinstadapeldoorn.nl stellen de gezinnen zich voor, en vertellen zij over de mogelijkheden die zij zien om Apeldoorn een nog betere gezinsstad te maken. Maar de gemeente wil ook heel graag jouw mening horen! Op de nieuwe website laten we zien wat we al doen, welke projecten er aan zitten te komen, én kun je overal op reageren of je feedback geven. Of, en dat hopen we natuurlijk, een plan aandragen voor een nieuw project.

Drie thema’s
Het programma Gezinsstad Apeldoorn bestaat uit drie hoofdthema’s. Ten eerste werken we aan het aantrekkelijker maken van de openbare ‘buitenruimte’, voor iedereen, of je er nou in wilt spelen of elkaar buiten wilt ontmoeten. Ten tweede wil de gemeente graag helpen realiseren dat Apeldoornse kinderen gezond en veilig opgroeien. Tot slot wil Apeldoorn mensen van verschillende generaties meer met elkaar in contact brengen en verbinden.

Buitenspeelkaart, schoolpleinen en Noaberschap
De projecten die op de site staan ondersteunen deze thema’s, en bezoekers van de site kunnen op alle onderwerpen reageren.

Zo heeft de gemeente -om buitenspelen te stimuleren- iets nieuws ontwikkeld: een overzichtelijke en gedetailleerde Buitenspeelkaart. Met daarop vrijwel alle speelplekken in Apeldoorn, inclusief informatie over wat je er precies aantreft.

Een ander project is dat de gemeente in 2019 met een regeling komt voor schoolpleinen. Hiermee wil de gemeente stimuleren dat de Apeldoornse schoolpleinen uitdagender worden ingericht als het gaat om bewegen en sporten, dat ze ‘vergroend’ worden om beter aangepast te zijn aan het veranderende klimaat en dat buurtkinderen de schoolpleinen ook na schooltijd kunnen gebruiken.

En een mooi initiatief in Ugchelen is het stimuleren van meer Noaberschap; dat inwoners van Ugchelen wat meer omzien naar elkaar en elkaar (tijdelijk) helpen bij kleine activiteiten zoals boodschappen doen, vervoer van en naar het ziekenhuis of computerhulp. Vanuit een opgebouwd vrijwilligersbestand wordt gezocht naar een goede ‘match’ tussen de hulpvrager (die oud óf jong kan zijn) en een vrijwilliger.

Stemmen op kinderburgemeester
Op www.gezinsstadapeldoorn.nl kun je binnenkort ook stemmen op wie onze eerste kinderburgemeester wordt! Na een motie van de gemeenteraad besloot Apeldoorn om, net als steeds meer steden, op zoek te gaan naar een kinderburgemeester. Kinderen die in groep 7 of 8 van de basisschool zitten kunnen ‘solliciteren’ op deze vacature door vóór maandag 26 november een filmpje van maximaal 45 seconden te sturen naar kinderburgemeester@apeldoorn.nl. Vertel in het filmpje wie je bent, wat je leuk vindt en wat jij belangrijk vindt voor kinderen in Apeldoorn. In de week van 26 november beoordeelt een jury de filmpjes. De jury kiest dan een paar filmpjes uit die op www.gezinsstadapeldoorn.nl komen te staan. Van 3 tot en met 21 december kan iedereen hier stemmen op zijn/haar favoriet. Begin 2019 maken we bekend wie de eerste Apeldoornse kinderburgemeester wordt!