woensdag, december 6Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Ganzen uit de Maten verhuizen

Foto: Pixabay

De ganzen die bij de vijvers in de Schrijnwerkershorst leven, verhuizen naar een ganzenopvang in Drenthe. De gemeente heeft daartoe besloten omdat ze voor veel overlast zorgen.

De ganzen zijn al een paar jaar onderwerp van gesprek. Daarom heeft de gemeente in het afgelopen jaar goed gekeken naar het gedrag van deze ganzen en de mogelijke overlast die ze daarmee veroorzaken. Uit het onderzoek blijkt, dat het gaat om een groep van 25 ganzen. Ze zorgen voor geluidsoverlast, paden en gazons liggen vol met uitwerpselen en de ganzen vallen fietsers en wandelaars aan.

Diervriendelijke oplossing
Maatregelen om ervoor te zorgen dat de ganzen weg zouden trekken, hebben niet tot het gewenste resultaat geleid. Zo zijn de eieren behandeld waardoor ze niet uit konden  komen. Ook een oproep om de ganzen vooral niet te voeren heeft niet geholpen. De gemeente heeft daarom naar een diervriendelijke oplossing gezocht. De hele groep ganzen wordt gevangen en ondergebracht in een ganzenopvang in Drenthe. Deze ganzen zijn groepsdieren, daarom worden ze allemaal weggevangen.  Dit gebeurt na de broedperiode, zodat de dieren zo min mogelijk stress ervaren. Vanwege de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen is niet precies aan te geven wanneer de ganzen kunnen verhuizen. Het kan daarom zijn dat dit pas in het najaar gebeurt.

De omwonenden in de Schrijnwerkershorst zijn inmiddels per brief geïnformeerd.