donderdag, maart 28Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Eerste tiny house Zuidbroek staat op z’n plek

Foto: Andrea Davis viaUnsplash

Het eerste tiny house in Zuidbroek staat op z’n plek. Op het terrein tussen de Nijbroekseweg en Park Zuidbroek lieten bewoners Dirk en Charlotte zaterdag 27 juni hun 26 m2 tellende droomhuis op z’n plaats hijsen.

Wethouder Jeroen Joon is blij met de komst van het eerste exemplaar. “Hier hebben we naar uitgekeken. Na een voorbereiding van twee jaar heten we nu Dirk en Charlotte van harte welkom als eerste bewoners van ons Apeldoornse tiny house-buurtje. Ik wens hen veel geluk.”Innovatie en duurzaamheid
Vanaf december 2019 konden geïnteresseerden zich inschrijven voor deelname aan het project. Er bleek ruim voldoende belangstelling, want zeventien initiatiefnemers deden mee aan de loting om de tien beschikbare plekken. Afgelopen maart werden tien gelukkigen ingeloot. Zij konden daarna met de plannen van hun tiny house aan de slag. Die plannen worden getoetst op duurzaamheidscriteria als minimale uitstoot, circulariteit, materiaalgebruik en de energieprestatie.

Eerste bewoners
De eerste bewoners met een goedgekeurd plan zijn Dirk van der Zwan (24) en Charlotte Kornet (23). Zij zagen de transporteur afgelopen zaterdag hun huis met precisie op zijn plek hijsen. Dirk: “Er zitten bloed, zweet en tranen in ons tiny house. Omdat het volledig off-grid is, moet je over elke vierkante meter drie keer nadenken. We hebben nu nog wat kluswerk te doen, maar 9 juli is de échte grote dag. Dan gaan we trouwen en vervolgens onze eerste nacht slapen in ons nieuwe huis.”

Tiny house: hoe zat het ook alweer?
Er zijn kavels voor tien tiny houses op het terrein bij Zuidbroek. Die moeten het hele jaar bewoond worden door de eigenaars en mogen niet worden verhuurd. Het huisje mag maximaal 28 m2 netto gebruiksoppervlakte hebben.

Innovatie en duurzaamheid zijn belangrijke pijlers onder het tiny house-project. In de Apeldoornse proef is sprake van tijdelijk gebruik, in eerste instantie voor 5 jaar. De huisjes die geplaatst worden zijn zoveel mogelijk zelfvoorzienend. Dit wordt ook wel ‘off-grid’ wonen genoemd. Dat betekent dat de gemeente voor de huisjes geen aansluiting op water, riool, gas, elektra en kabel regelt. Deelnemers vragen we nadrukkelijk om te experimenteren met duurzame alternatieven voor deze voorzieningen. We hebben een gemeenschap voor ogen die de kennis over het project ook met anderen deelt.Wethouder Joon kijkt daarom uit naar de volgende huisjes die deze zomer op het terrein komen. “Het is inspirerend om op deze manier bewust duurzaam te gaan leven met alleen de spullen die je in essentie nodig hebt. Het zet je aan het denken over wat je écht nodig hebt. Dat vind ik mooi.”

Meer weten over het tiny house-project Zuidbroek?
Kijk bij veel gestelde vragen over tiny houses of neem contact op met Jaap Herforth, projectmanager, via 06-53842127.