woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

CODA richt bloeddrukmeetpunt van de Nederlandse Hartstichting in tijdens de Mei Meet Maand

Foto: Ewoud Rooks via Phenster Fotografie.
| CODA

Een hoge bloeddruk merk je vaak niet, maar vormt wel een gevaar voor de gezondheid vanwege een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Door op tijd je leefstijl aan te passen, kun je de bloeddruk weer naar een gezond niveau brengen. Tijdens de Mei Meet Maand maakt de Hartstichting het meten van de bloeddruk toegankelijk voor iedereen. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur is het mogelijk om onder begeleiding je bloeddruk te meten bij CODA Centrale Bibliotheek.

Het is belangrijk om je bloeddruk in de gaten te houden. Een hoge bloeddruk voel je namelijk niet, maar verhoogt wel de kans op een hartinfarct of een beroerte. Vanaf je 40ste levensjaar stijgt het risico op een hoge bloeddruk. Zelfs als je je kerngezond voelt, kan het voorkomen dat je bloeddruk te hoog is. Door maatregelen te nemen en je leefstijl aan te passen, kun je de bloeddruk weer naar een gezond niveau brengen.

1,2 miljoen mensen
Veel Nederlanders weten niet dat ze een hoge bloeddruk, en daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebben. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders van 30 tot 70 jaar met een hoge bloeddruk rondloopt. Dit zijn zo’n 1,2 miljoen mensen.

Om voor een hoge bloeddruk te waken, roept de Hartstichting op om vanaf je 40ste elk jaar je bloeddruk te laten meten. Om het meten van de bloeddruk voor iedereen toegankelijk te maken, richt de Hartstichting in de maand mei openbare meetpunten in door het hele land. CODA ondersteunt deze oproep door een toegewezen plek in de Central Bibliotheek in te richten als meetpunt.

Gratis bloeddruk meten
Van 6 tot en met 28 mei kunnen mensen elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur hun bloeddruk gratis laten meten. Met uitzondering van Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag. De gemeten bloeddruk is privé en wordt met niemand gedeeld. Mensen krijgen ook concrete tips en adviezen over wat zij zelf kunnen doen om de bloeddruk op een gezond niveau te brengen of te houden.