dinsdag, april 23Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Camille Claudel, beeldhouwster in de schaduw van Rodin, door Els Buitendijk

Foto: Els Buitendijk | Gigant

Els Buitendijk vertelt en speelt de tragische levensgeschiedenis van Camille Claudel (1864-1943), omlijst door muzikale fragmenten. Claudel was leerlinge, collega en minnares van de beroemde beeldhouwer Rodin. Na afloop van de voorstelling is er een nabespreking door OKW. De voorstelling begint om 20:00 uur. Kaarten kosten € 7,00 (vrienden en leden van OKW & HV betalen € 6,-) en zijn te koop aan de balie van GIGANT en op www.gigant.nl.

Camille Claudel
De voorstelling vertelt over de tragische levensgeschiedenis van de Franse beeldhouwster Camille Claudel. Zij leefde van 1864 tot 1943, in een tijd dat het een schande was dat een vrouw beeldhouwster wilde worden. Dit was een mannenwereld en van vrouwenemancipatie had niemand nog gehoord. Ze was leerlinge, collega en minnares van Rodin én een groot talent. Maar kreeg nooit de erkenning die zij verdiende. Toen ook Rodin haar, ondanks al zijn beloftes, in de steek liet, heeft zij dat niet kunnen verwerken. Ze trok zich terug uit de wereld en is uiteindelijk door haar familie krankzinnig verklaard en door hen in een inrichting geplaatst.

Els Buitendijk
Actrice en voormalig T.V.-omroepster Els Buitendijk vertelt op een gepassioneerde wijze het boeiende levensverhaal van Claudel en weet als geen ander een tekst tot leven te brengen door haar jarenlange ervaring als actrice. Ze heeft bij de toenmalige N.R.U (nederlandse radio unie) een 3-jarige opleiding tot hoorspel-actrice gevolgd. Daarnaast kreeg zij bekendheid als TV-omroepster bij de NCRV-TV. Ze wilde echter contact met het publiek en niet slechts voor de microfoon en de camera staan. Na een succesvolle periode waarin zij met een harpiste door het hele land optrad met muziek, verhalen en gedichten besloot zij solo te gaan. Daartoe bewerkte zij het boek Anna Boom van Judith Koelemeijer tot een aangrijpend verhaal dat velen de afgelopen jaren heeft geboeid en ontroerd. En nu reist Els al een tijd door het land met haar solo-voorstelling over Claudel.

Vestzaktheater de Walvis
Sinds oktober programmeert GIGANT producties in Vestzaktheater de Walvis. De voorstelling over Claudel is al de vierde voorstelling in dit theater. Programmeur Roeland Robert vertelt: “Bij de Jazzclub deden we het al: programma vormgeven samen met liefhebbers en dan ook veel aandacht geven aan lokaal/regionaal talent. Deze lijn trekken we door in ons Vestzaktheater de Walvis. Nog veel te weinig Apeldoorners kennen dit geheim in de ‘buik’ van GIGANT: een plek waar makers en publiek elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten. Voor maximaal 60 man publiek brengt GIGANT daar kleine producties van eigen bodem. Maar ook stellen we hier makers van hoog professioneel niveau aan u voor.”