maandag, maart 4Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Bijzondere waakkoffers ondersteunen familieleden van patiënten van Gelre ziekenhuizen

Foto: medische fotografie Gelre Ziekenhuizen

Via een aanvraag van het Netwerk Palliatieve Zorg Oost- Veluwe heeft Stichting Roparun geld voor 60 waakkoffers geschonken aan 15 organisaties. Door deze schenking kon het Team Ondersteunende en Palliatieve zorg van Gelre ziekenhuizen waakkoffers aanschaffen voor de locaties Apeldoorn en Zutphen.

“We zijn heel blij deze waakkoffers aan te kunnen bieden aan familieleden die op de afdeling komen waken. Als verpleegkundigen maken we regelmatig mee dat een patiënt op de afdeling komt te overlijden. Als verpleegafdelingen hebben we daarom gezocht naar een manier waarop we de wakende familie meer kunnen bieden naast onze aandacht en koffie of thee,” vertelt Astrid Cornelissen, verpleegkundige en aanspreekpunt palliatieve zorg van Gelre Apeldoorn.

Waken is de tijd nemen om er te zijn
“Als mensen hun laatste levensfase in het ziekenhuis doorbrengen en hun familie waakt, is het mooi wanneer een warme sfeer gecreëerd kan worden. Het afscheid nemen van een geliefde is een kwetsbaar proces dat met zorg moet gebeuren. Toch voelt het in het ziekenhuis anders dan thuis of in een hospice,” vervolgt Paulien Fritz, verpleegkundige en aanspreekpunt palliatieve zorg van Gelre Zutphen.

De palliatieve teams van Gelre Apeldoorn en Zutphen hebben beide op geheel eigen wijze vorm gegeven aan het uiterlijk van de waakkoffers. Met veel toewijding zijn de waakkoffers beschilderd door Maarten Haazebroek in Apeldoorn en Francis van Stokkum in Zutphen. “Wij zijn hen erg dankbaar hiervoor,” vervolgt Paulien Fritz. “De inhoud van de koffers komt wel overeen: informatie over waken, led kaarsen, geurstenen, tijdschriften, kleurboek met kleurpotloden voor volwassenen, puzzelboekjes, gedichtenbundel, een radio-CD speler om naar eigen muziek te kunnen luisteren en huidolie voor een handmassage. Zo kan een waakkoffer familieleden en ons als verpleegkundigen extra handvatten geven om met elkaar in gesprek te gaan over thema’s die anders onaangeroerd blijven.”

Donatie van Stichting Roparun
De Stichting Roparun is een organisatie die zich inzet voor ondersteuning en verbinding binnen de palliatieve zorg voor mensen met kanker. De Roparun is een estafetteloop. Naast het leveren van een sportieve inspanning wordt hierbij geld opgehaald voor het goede doel. De waakkoffers zijn een van de goede doelen die door de Stichting Roparun mogelijk wordt. Meer informatie op https://roparun.nl/