maandag, juli 22Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Bestrijding eikenprocessierups vanaf eind april

Foto: Pixabay

Vanwege het warme weer is de eikenprocessierups dit jaar al weer vroeg actief. Daarom start de gemeente eind april met de bestrijding hiervan.

Eerst behandelt de gemeente 17.000 eiken een of twee keer preventief met een biologisch middel. De rups eet  blad van de eik en zal zich hierdoor niet ontwikkelen. We behandelen vooral die plaatsen waar vorig jaar de rupsen veel voorkwamen. In de zomer zuigen we de nesten van de rups weg.

Maar ze zetten ook andere middelen in om de ontwikkeling van de eikenprocessierups te voorkomen. Bijvoorbeeld door wilde bloemenmengsels bij eikenbomen te zaaien; de bloemen trekken natuurlijke vijanden van de rups aan. Zo proberen we de overlast hiermee zoveel mogelijk te beperken. De manier waarop we werken is uiteraard aangepast vanwege de coronacrisis.

Mensen en dieren kunnen ’s zomers flink last hebben van de eikenprocessierups. De beestjes ontwikkelen naast de normale witte haren namelijk ook brandharen. Dit kan bij aanraking leiden tot jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Kijk voor meer informatie over de eikenprocessierups op apeldoorn.nl/eikenprocessierups.