zondag, juni 16Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Apeldoorn zet september in teken van minder afval produceren

Foto: Pixabay

Apeldoorn schoner, gezonder en groener doorgeven aan nieuwe generaties. Daar hoort een schone en afvalvrije gemeente bij. In september zijn er twee initiatieven die die ambitie kracht bijzetten: de verspillingsvrije week van 7 t/m 13 september en de Zero Waste week van 18 t/m 24 september.

Apeldoorn wil minder verspilling en juist méér hergebruik. Ook optimaliseren we de afvalscheiding en breiden we deze dienstverlening verder uit. Vanaf 2030 moet al ons afval namelijk herbruikbaar zijn. Deze zomer zijn we in Apeldoorn bijvoorbeeld al gestart met het recyclen van luiers.

De twee actieweken deze maand hebben verschillende organisatoren, maar dienen hetzelfde doel: zo min mogelijk afval produceren en circulariteit.

  • De verspillingsvrije week is een initiatief van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Voedingscentrum. Op dit moment zijn er 90 partners aangesloten, waaronder Unilever en Albert Heijn. Ook de afvalverwerker voor onze regio Circulus-Berkel heeft zich aangesloten en via hen doet Apeldoorn mee. Tijdens de verspillingsvrije week werken we mee aan een gezamenlijk doel: samen verminderen we voedselverspilling met de helft voor 2030. Op 6 september, om 10.00 uur opent wethouder Wim Willems de verspillingsvrije week op de maandagmarkt bij de marktkraam van Circulus-Berkel en gemeente Apeldoorn. Hij overhandigd persoonlijk bezoekers gratis goodiebags met tips en tools om voedselverspilling tegen te gaan. Lees op de website van Circulus-Berkel meer tips en tricks om voedselverspilling tegen te gaan en om dagelijks op de hoogte te blijven.
  • De Zero Waste week is een initiatief van Zero Waste Apeldoorn, een burgerinitiatief dat Zero Waste winkelen promoot, Apeldoorn zwerfafvalvrij houdt en workshops organiseert om je eigen schoonmaakmiddelen of cosmetica te maken. Nu is er een complete actieweek, samen met onder meer CODA, kringloopwinkel Foenix en de gemeente. Zo is er een reparatiecafe, een vega vrijdag, een duurzame markt en workshops over bijvoorbeelod verpakkingsvrij boodschappen doen. Tijdens deze week organiseert de gemeente een speciale fietstour langs de klimaatstraat en andere groene projecten in de binnenstad op vrijdag 24 september van 15:00 – 16:30 uur vanaf de marktstraat, interesse? Meld je dan online aan via het aanmeldformulier. Bekijk het weekprogramma op de website van Zero Waste Apeldoorn.