dinsdag, april 23Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Apeldoorn komende weken in teken van bevrijding

Foto: Rob Voss

Op zaterdag 17 april viert Apeldoorn 76 jaar vrijheid. Normaal gesproken herdenken en vieren we onze vrijheid de komende weken uitbundig met elkaar. Ook dit jaar doen we dat niet ongemerkt, maar door het coronavirus op andere manier dan we zijn gewend.

Symbolisch lichtbundels op de bevrijdingsdag van Apeldoorn
Op zaterdag 17 april steekt op de burgemeester traditiegetrouw het bevrijdingsvuur aan bij het monument ‘De man met de vlag’ in het Oranjepark. Dit jaar vindt er nog iets extra’s plaats. De burgermeester en de kinderburgermeester ontsteken drie lichtbundels in de kleuren van de Nederlandse vlag, als teken van hoop voor betere tijden en als eerbetoon aan onze bevrijders en de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De lichtbundels markeren de route van de Canadian Walk. De rood, wit, blauwe lichtbundels zijn op zaterdag 17 april van 21:00 tot 22:00 zichtbaar voor een groot deel van Apeldoorn.

Canadian Walk
De lichtstralen markeren drie markante locaties van een gratis audiotour over onze bevrijders; de Canadian Walk. Tijdens deze gemarkeerde wandeling van 2 kilometer beleef je indrukwekkende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog in woord en beeld.  Langs de route liggen 26 maple leaf-tegels, die allemaal hun eigen stukje Apeldoornse geschiedenis vertellen. Een geschiedenis met 26 persoonlijke en bijzondere verhalen van veteranen en burgers. Soms is het net alsof je naar een liveverslag luistert, bijvoorbeeld van de spannende militaire actie op de Deventerbrug.

Op de route vind je ook buitenvitrines met bijzondere objecten uit de oorlog, zoals een uniformjasje en helm.  Van zaterdag 17 april t/m woensdag 5 mei zijn op de route ook vlaggenbanieren te vinden met afbeeldingen van Canadese soldaten die hebben gestreden in Apeldoorn. Jaarlijks worden deze banieren teruggehangen van de bevrijding van Apeldoorn tot en met de nationale bevrijdingsdag.

De gratis audiotour is geschikt voor jong en oud en rolstoeltoegankelijk. Deze audiotour start bij het bevrijdingsmonument ‘Man met twee Hoeden’ aan de Loolaan en eindigt bij het nieuwe kunstwerk ‘Boom der Vrijheid’ in de binnenstad.

De Canadian Walk is een initiatief van Apeldoorn Partners en is mede mogelijk gemaakt door Veluwe Remembers, vfonds en gemeente Apeldoorn.

Meer informatie: uitinapeldoorn.nl/canadian-walk

Buitenmuseum Beekbergen
In Beekbergen is van zaterdag 17 april tot en met zondag 8 mei een volledig coronaproof buitenmuseum. In de Dorpstraat hangen 25 vlaggen van personen die in de oorlog het leven lieten. Dorpsbewoners, verzetsmensen, bevrijders, evacuees, ieder met een eigen verhaal. Bij elke vlag hoort een QR-code. Wanneer je die scant, open je het verhaal achter deze persoon. De start is bij restaurant De Smittenberg. Meer informatie: 4en5meibeekbergen.nl