
Gelre ziekenhuizen heeft deze maand als eerste ziekenhuis in Nederland de geavanceerde Rotundum herpositioneringsstoel in gebruik genomen voor de behandeling van draaiduizeligheid. De stoel is speciaal ontwikkeld voor mensen met Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD), een veelvoorkomende vorm van duizeligheid veroorzaakt door losgeraakte kristallen in het evenwichtsorgaan.
De nieuwe behandelstoel stelt artsen in staat uiterst nauwkeurige en gecontroleerde bewegingen te maken, waarmee deze kristallen weer op hun plaats worden gebracht. In veel gevallen leidt dit direct tot verlichting van de klachten. Hiermee voegt Gelre opnieuw een innovatieve behandelvorm toe aan de zorg die zij biedt in het Apeldoorns Duizeligheidscentrum (ADC).
Diagnostiek en behandeling op één dag
Het ADC, onderdeel van Gelre ziekenhuizen, is al 25 jaar een toonaangevend expertisecentrum op het gebied van duizeligheid. Patiënten uit het hele land weten de weg naar Apeldoorn te vinden voor een snelle en gerichte aanpak. Dankzij de Rotundum-stoel kunnen diagnose en behandeling nu nog efficiënter plaatsvinden – vaak op dezelfde dag.
Kenniscentrum met landelijke functie
Het ADC is erkend als STZ-expertisecentrum (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen) en vervult een belangrijke rol in zowel patiëntenzorg als kennisdeling binnen de keten. “We zijn trots dat wij als eerste in Nederland deze innovatie inzetten,” aldus het behandelteam. “Dit betekent een waardevolle verbetering in kwaliteit van leven voor mensen met ernstige duizeligheidsklachten.”
Jubileum: 25 jaar duizeligheidszorg in Apeldoorn
De introductie van de Rotundum-stoel viel samen met het 25-jarig jubileum van het Apeldoorns Duizeligheidscentrum. Deze mijlpaal werd op vrijdag 16 mei gevierd met medewerkers en genodigden uit het hele land. Gelre onderstreept daarmee haar voortrekkersrol in gespecialiseerde duizeligheidszorg.
Meer informatie over het ADC is te vinden via de website van Gelre ziekenhuizen: www.gelreziekenhuizen.nl.