dinsdag, april 30Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Apeldoornse scholieren planten honderden nieuwe bomen in Zuiderpark

Foto: gemeente Apeldoorn

Het is vandaag Nationale Boomfeestdag en om dit te vieren hebben zo’n 48 Apeldoornse basisschoolscholieren van Het Kompas (groep 7) en De Reiziger (combigroep 6/7/8) vanochtend veel nieuwe bomen geplant in het Zuiderpark. Onder begeleiding van MBO-studenten van opleider Yuverta (eerst Helicon) leerden de scholieren hoe je een boom plant en waarom november de geschikte maand is om dat te doen.

De Boomfeestdag in Apeldoorn is een samenwerking tussen IVN, Yuverta, Waterschap Vallei en Veluwe en gemeente Apeldoorn met het doel om kinderen van groep 6 (9 en 10 jaar) meer kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Door middel van natuureducatie leren de scholieren over de waarde van bomen voor een duurzame leefomgeving en worden ze enthousiast gemaakt om zelf hun boompje hieraan bij te dragen.

Kinderburgemeeester Lian Scheurs had samen met Wethouder Wim Willems (Natuur en Dierenwelzijn) en Patrick Gaynor (Heemraad Waterschap Vallei en Veluwe) de eer om de eerste boom te planten. Wethouder Wim Willems zei daarover het volgende: “Bomen zijn zoveel meer dan alleen mooi. Ze zorgen voor een schone lucht, verkoeling en nemen water op. We kunnen dan ook niet vroeg genoeg beginnen met kinderen te leren over de natuur en te vertellen hoe belangrijk het is dat we duurzaam omgaan met onze aarde.”

De plantmaterialen voor de boomfeestdag zijn verzorgd door Waterschap Vallei en Veluwe. Het waterschap heeft bewust voor de Boomfeestdag in Apeldoorn gekozen om bomen te planten om aan de groencompensatie te voldoen. Voor het plaatsen van zonnepanelen op rioolwaterzuiveringen voor het opwekken van duurzame energie moesten een aantal bomen gekapt worden. Omdat het waterschap groen zeer belangrijk vinden in het kader van klimaatadaptatie en voor CO2 reductie, planten ze hiervoor meer bomen terug.

Foto: gemeente Apeldoorn

Patrick Gaynor, heemraad Waterschap Vallei en Veluwe:  “De klimaatverandering is voor de waterschappen geen toekomstscenario, maar dagelijkse praktijk. We moeten leren omgaan met piekbuien in de zomer en meer neerslag in de winter, hogere temperaturen en daardoor ook lange periodes met droogte. Groen, speelt daarbij een belangrijke rol. Bomen en planten zorgen dat het water niet direct wegstroomt. Het water wordt eerst opgeslagen door bladeren of takken en daarna vastgehouden en opgeslagen door de boomwortels in de bodem. Ook werkt groen verkoelend.”

Wilt u zelf ook meedoen aan november bomenmaand door een eigen boom te planten?

Kijk dan op www.apeldoorn.nl/groendoen voor meer informatie.