donderdag, december 5Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

80 Jaar Vrijheid in Apeldoorn: Herdenken en Vieren

Foto: Peter Lous

In 2025 staat Apeldoorn uitgebreid stil bij 80 jaar vrijheid. Met een scala aan herdenkingen, concerten, tentoonstellingen en evenementen, georganiseerd door diverse lokale organisaties en ondersteund door de gemeente, de provincie en het Vfonds, wordt dit bijzondere herdenkingsjaar breed gevierd. Dinsdagavond 5 november werden de plannen gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in het Stadhuis, waar ruim 150 organisatoren en betrokkenen aanwezig waren.

Burgemeester Ton Heerts: Herdenken en Vieren
Tijdens de presentatie sprak burgemeester Ton Heerts over de waarde van zowel herdenken als vieren. “Herdenken en vieren gaan hand in hand,” zei hij. “Herdenken, reflecteren en vieren geven ons idealen en hoop, die we van generatie op generatie doorgeven.”

Programma 2025: Herdenkingen en Feestelijke Evenementen
Op 21 januari start het programma bij het Apeldoornsche Bosch, waar het vernieuwde herinneringscentrum wordt geopend. Bij herdenkingen, zoals op Ereveld Loenen in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting (OGS), zal extra aandacht zijn voor 80 jaar vrijheid.

Het vieren van vrijheid staat ook centraal met een grote parade op de Loolaan op 2 mei, waarbij (klein)kinderen van veteranen aanwezig zullen zijn. Daarnaast krijgen bestaande evenementen zoals de Midwintermarathon en het Drakenbootfestival speciale aandacht voor het thema vrijheid.

Jongeren en herdenken
Tijdens de presentatieavond over 80 jaar vrijheid in Apeldoorn deelde Tim Masselink, namens de Jongerenraad, het belang van het betrekken van jongeren bij het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. In gesprek met presentator Femke Klein van het Nationaal Comité 4 en 5 mei benadrukte hij: “Bij de Dodenherdenking sta je bewust stil bij wat er in de oorlog is gebeurd. Wij, jongeren, moeten het stokje overnemen en de herinnering levend houden.”

Als onderdeel van dit doel zal burgemeester Heerts in januari samen met een groep Apeldoornse jongeren en met begeleiding van CODA, Stichting Apeldoornsche Bosch en het Auschwitz Comité, afreizen naar Auschwitz. Zo krijgen jongeren de kans om met eigen ogen te zien wat er is gebeurd en deze kennis door te geven aan anderen.

Herdenken en vieren met alle generaties
Burgemeester Heerts benadrukte tijdens de avond dat het herdenkingsjaar 2025 veel verhalen zal delen – van bekende tot minder bekende – en dit doet met alle generaties. “We gaan in Apeldoorn op allerlei manieren herdenken en vieren: met beeld, geluid, stilte, muziek en feest. Dit herdenkingsjaar is van ons allemaal.”

Meer informatie over 80 jaar vrijheid in Apeldoorn is te vinden op apeldoorn.nl/vrijheid.