woensdag, november 29Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

75 jaar vrijheid: doe mee met de CODA dicht- of fotowedstrijd!

Foto: Sven Scholten

Vrijdag 17 april 2020; het is vandaag exact 75 jaar geleden dat Apeldoorn bevrijd werd. Een memorabele dag. Een dag om te herdenken, om bij stil te staan en om te vieren – ook nu. Misschien juist vooral nu. Dit gebeurt momenteel vooral online door tal van organisaties en uiteraard ook door CODA. Met een historische tijdlijn en met een speciale Verhalentafel bijvoorbeeld, maar ook met een dicht- en fotowedstrijd rond het thema ‘vrijheid’.

De Apeldoornse stadsdichter Herman Kattemölle en stadsfotograaf Sven Scholten geven vandaag het startsein met een speciaal hiervoor geschreven gedicht en een foto. Zij laten in woord en beeld zien wat vrijheid voor hen betekent. Wij dagen je uit om hetzelfde te doen: schrijf in een gedicht wat vrijheid voor jou betekent of laat dat zien in een foto. Ter inspiratie vind je op www.coda-apeldoorn.nl/vrijheid zowel het gedicht als de foto.

Dichtwedstrijd
Laat je inspireren door het thema ‘Vrijheid’, schrijf een gedicht dat ons bijvoorbeeld vertelt wat jij onder (on)vrijheid verstaat of wat vrijheid voor jou betekent. Meedoen? Mail jouw inzending uiterlijk zondag 10 mei naar vrijheid@coda-apeldoorn.nl onder vermelding van ‘Dichtwedstrijd’, je naam, telefoonnummer en leeftijd. Uit alle inzendingen kiest Herman Kattemölle (stadsdichter Apeldoorn) samen met Hanz Mirck (docent Nederlands en oud-stadsdichter Apeldoorn) en Carin Reinders (directeur-bestuurder CODA) per leeftijdscategorie drie gedichten die wat hen betreft het gevoel van vrijheid het meest treffend verwoorden.

Fotowedstrijd
We dagen iedereen uit om zijn of haar gevoel van vrijheid in beeld vast te leggen. Uitgangspunt voor deze foto is het gedicht Feestliedje dat Herman Kattemölle geschreven heeft; je kunt natuurlijk (ook) de foto van Sven Scholten ter inspiratie gebruiken. Meedoen? Mail jouw inzending uiterlijk zondag 10 mei naar vrijheid@coda-apeldoorn.nl onder vermelding van ‘Fotowedstrijd’, je naam, telefoonnummer en leeftijd. Uit alle inzendingen kiest stadsfotograaf Sven Scholten samen met Jasper van der Graaf (Artistiek leider ACEC) en CODA directeur Carin Reinders drie foto’s die wat hen betreft het gevoel van vrijheid het meest treffend laten zien. Hou je bij het naar buiten gaan wel rekening met de richtlijnen van het RIVM door het liefst alleen op pad te gaan en sowieso 1,5 meter afstand te houden? Je kunt natuurlijk ook thuis de vrijheid opzoeken en kijken wat je in en om je woning kunt fotograferen.

Voor beide wedstrijden zijn er twee leeftijdscategorieën: een categorie tot en met 15 jaar en één vanaf 16 jaar. Alle winnaars krijgen uiterlijk donderdag 21 mei persoonlijk per e-mail bericht. De top 3 van alle categorieën krijgt een online presentatie op de website van CODA. Zodra we weer voor publiek geopend zijn, zullen de gedichten en foto’s opgenomen worden in een tijdelijke expositie in CODA Centrale Bibliotheek. Ook ontvangen de winnaars dan een blijvende herinnering aan deze wedstrijd.

Deze en andere informatie, zoals het gedicht en de foto, is te lezen op www.coda-apeldoorn.nl/vrijheid.