zondag, september 24Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Zonnige zomer in Apeldoorn bij CODA Museum

Foto: CODA

Zonnige dagen, zwoele nachten, zwierende zomerjurken, kleurige sieraden, het geluid van klepperende slippers, de geur van zonnebrand, zand tussen je tenen en de zomerzoete smaak van ijs. In de natuur, op de fiets en in het water; de zomermaanden in Apeldoorn en op de Veluwe zijn prachtig. Nu, maar zeker ook in vroegere tijden. De tentoonstelling Zomer in Apeldoorn brengt dat van 2 juli tot en met 1 oktober 2023 in beeld met een zomerse selectie sieraden uit de CODA collectie en sfeervolle foto’s uit de jaren zestig en zeventig afkomstig uit CODA Archief. Ook is er een kleurenfilm te zien van de Apeldoornse Bloemententoonstelling uit 1948 en een serie historische affiches van het lichtspektakel Lumido in Park Berg en Bos. Zomer in Apeldoorn biedt daarnaast plaats aan heerlijke zomerverhalen: in tenten van karton kun je je even terugtrekken en genieten van de mooiste romans, poëzie en kinderboeken.

In de tentoonstelling zijn affiches, folders, een fotoalbum, souvenirs en sieraden uit de collecties van CODA Archief en Museum opgenomen. Ook kun je een diavoorstelling uit CODA Archief bekijken met tientallen kleurendia’s van zomerse dagen in Apeldoorn uit de periode van 1959 tot ongeveer 1976. We zien het Boschbad – toentertijd Kristalbad – het Oranjepark, zonnige straten, lege schoolpleinen, zomer in de dorpen en bloeiende heidevelden. Naast de erfgoedobjecten die vertellen over de rijke geschiedenis van Park Berg en Bos en lichtfestival Lumido werd speciaal voor de tentoonstelling een oude kleurenfilm van de Bloemententoonstelling uit 1948 gedigitaliseerd. Daarnaast is uit de collectie van CODA Museum een aantal sieraden geselecteerd die met hun vormen, kleuren en materialen raken aan dat wat ons aan de zomer doet denken; van zomers fruit en een ijsje tot wespen, vlinders en bloesem van emaille, glas, stof, papier, hout en veren. Deze selectie omvat niet alleen kunstenaarssieraden van Jantje Fleischhut, Petra Hartman, Maria Hees, Marion Herbst, Herman Hermsen, Beppe Kessler, Felieke van der Leest, Terhi Tolvanen, Katja Prins, Dorothea Prühl, Lucy Sarneel, Philip Sajet, Ogura Ritsuko, Liesbeth Rommers en Lisa Walker maar ook modesieraden van bijvoorbeeld David Mandel en Iradj Mojni.

Zomer in Zuid
In CODA dok Zuid geniet je in deze periode van de presentatie Zomer in Zuid. De vitrines van dok Zuid zijn gevuld met zomerse objecten en foto’s uit de jaren zestig en zeventig van bijvoorbeeld het Westenenkerpark, Zuiderpark en Park Malkenschoten. Ook wordt de diashow Zomer in Apeldoorn vertoond. Kortom, terug naar de nostalgische zomers van toen!

Zomertip!
Zomer in Apeldoorn en Zomer in Zuid vallen samen met CODA Paper Art 2023. Bij deze tentoonstelling is de derde editie van Tour de Papier uitgebracht; een fantastische, zomerse fietsroute die je al fietsend de pracht van de natuur laat zien terwijl je meer leert over papier, Apeldoorn en de Veluwe. De route is gratis verkrijgbaar in CODA en te downloaden op www.coda-apeldoorn.nl/tourdepapier.

Over de CODA collectie
CODA Museum besteedt aandacht aan regionaal en lokaal erfgoed en toont hedendaagse kunst en vormgeving. De historische collectie van CODA verhaalt over de geschiedenis van Apeldoorn en de Veluwe en bevat ook objecten en deelcollecties die van (inter)nationale betekenis zijn. Een bijzondere en unieke deelcollectie is de collectie sieraden, met ruim 10.000 objecten de grootste museale collectie moderne sieraden wereldwijd. Deze collectie toont de ontwikkeling van het sieraad vanaf de jaren ’60 tot nu. CODA toont het sieraad in al zijn verschijningsvormen: van auteurssieraden gepresenteerd als kleine beeldhouwwerken tot modesieraden waarbij de drager minstens zo belangrijk is als de maker. Tentoonstellingen in CODA laten zien hoe het sieraad zich verhoudt tot mode, design, vormgeving, innovatie, techniek, ambacht en andere beeldende kunstuitingen.