maandag, maart 4Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Winterzonnewende op de Leesterheide

Foto: Midwinterhoornblazers Ugchelen

Al van heel lang geleden wordt de winterzonnewende gevierd. Het is de omslag van de zon, de nadering van het nieuwe licht. Het is ook de start van de winter, die nu echt op gang zal komen. Waren het de Germanen die met hun runderhoorns de boze geesten verdreven en de vruchtbaarheidsrituelen bliezen.

Over de hele wereld worden de Joelfeesten of Yulefest op verschillende manieren gevierd. De midwinterhoornblazers op de Veluwe, het oosten van het land en in Twente zullen ook hun bijdrage leveren om het nieuwe licht te roepen. Dit gebeurt bij aanvang van de langste nacht op 20 december en in de ochtend van de kortste dag op 21 december. In  een schrikkeljaar verschuift het een dag. Bij aanvang van de langste nacht zullen de midwinterhoorns te horen zijn en wordt de boodschap geblazen dat het duister moet gaan want het nieuwe licht komt er aan.

Maar de betekenis van het nieuwe licht kan in deze dagen ook anders uitgelegd worden. Immers we staan op het punt dat Jezus wordt geboren en de herders met hun hoorn de aankondiging blazen om naar Bethlehem te vertrekken. Er staat iets bijzonders te gebeuren. Het is bijna Kerstfeest.

Zo weven we de oude verhalen met de hedendaagse gebruiken en zien we nieuwe tradities ontstaan. Niets mooier om de midwinterhoorn in de advent te horen. Bij voorkeur in het open landschap, over de akkers of de heide. In de omgeving van Ugchelen kan je ze op gezette tijden horen op ’t Leesten, de Leesterheide. De blazers op hun houten hoorn van els wilg of berk hebben hun mondstuk, de happe, van vlierhout gesneden. Na lang oefenen zijn ze instaat om de oude melodieën te blazen. Alleen in de adventsperiode zijn de melodieën uit de midwinterhoorn buiten hoorbaar, zo is de traditie. Na Drie Koningen, 6 januari, mag er alleen nog binnen geoefend worden. Dat doen ze ook in Ugchelen.

Bij aanvang van de kortste dag zijn de midwinterhoorns opnieuw te horen en roepen om het nieuwe licht. Het is koud, soms wat mistig en dan laat om ongeveer 8:50 uur de zon zich even zien. Een magisch moment waarop de blazers wachten. Een laatste boodschap wordt geblazen, misschien wel een klein bedankje voor dit mooie moment.
Wil je ook de winterzonnewende samen met de midwinterhoornblazers meemaken dan kan dat op de Leesterheide achter Ugchelen.
Voor de juiste tijden is dit na te lezen op de website van de midwinterhoornblazers, www.midwinterhoornblazenugchelen.nl