zondag 18 februari 2018 | Login
Dagje Weg

Dagje Weg (459)

Apeldoorn in het groen kent vele toeristische activiteiten. Leuk voor de eigen inwoners, maar ook van buitenaf. Paleis het Loo, Julianatoren en de Apenheul zijn de grootste en meest bekende dagjes uit in Apeldoorn. Maar Apeldoorn kent er nog veel meer. Apeldoorn Actueel probeert een zo compleet mogelijk aanbod te laten zien van de diverse mogelijkheden voor een dagje uit binnen de gemeente Apeldoorn.

Laatste Nieuws

Snertwandeling over de Loenermark

maandag, 15 januari 2018 15:37 Geschreven door

Muts op en warme stappers aan. Het is tijd voor een lekkere winterse snertwandeling over de verstilde Loenermark. De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen neemt u op zaterdag 27 januari mee. Terwijl u door de bossen en langs heidevelden loopt vertelt hij over de mooie omgeving. Opwarmen doet u halverwege de tocht met een lekkere dampende kop erwtensoep.

Start: 11.00 uur op de parkeerplaats nabij de schaapskooi, gelegen aan het einde van de Droefakkers te Loenen (Gld). Duur: ca. 2,5 uur. Deelname: € 10,00 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 5,00 p.p. op vertoon van een geldige donateurspas. Deze kosten zijn inclusief snert. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Herman Heskamp, tel. 06 - 16 862 394  of Chris Holtslag, tel. (0313) 653 113

Vrolijke Kerstvoorstelling in het sfeervolle, knusse Sprookjestheater.

donderdag, 14 december 2017 19:50 Geschreven door

De Stichting Het Sprookjestheater presenteert het vrolijke, grappige en spannende  wintersprookje “Foei Snoezepoes!”.

In deze voorstelling maakt de ondeugende Snoezepoes het deze keer wel heel erg bont. Zó erg dat zij zichzelf en Kwiebus in grote problemen brengt. Wanneer de niet al te snuggere Koning Ozohoog van Ozover op Snoezepoes komt passen neemt zij hem volledig in de maling. De slimme Snoezepoes weet zelfs zijn toestemming te krijgen om iets te doen wat haar absoluut verboden is: Toveren! Met de toverspullen van Kwiebus wil zij de Boze Tovenaar Xander voor altijd laten verdwijnen. Uiteraard loopt alles anders af dan de bedoeling was.

De voorstelling speelt tot en met 31 januari 2018 in het knusse Sprookjestheater in Kinderparadijs Malkenschoten aan dubbelbeek 4 in Apeldoorn.

 Elke woensdag, zaterdag en zondag om 15,00 uur zijn jong en ouder van harte welkom. Tijdens de Kerstvakantie zijn er voorstellingen op dinsdag 26, woensdag 27, donderdag 28 en zaterdag 30 december 2017 en in het nieuwe jaar spelen wij op dinsdag 2, woensdag, donderdag 4, zaterdag 6 en zondag 7 januari 2018. Eveneens om 15.00 uur. De voorstelling duurt ca.60 minuten.

 De toegang bedraagt € 8,-- (inclusief dagkaart Kinderparadijs Malkenschoten). Abonnementhouders betalen €5,--. Reserveren gewenst. www.hetsprookjestheater.nl    Tel: 0651594971

Beleef winterstoom op de Koningslijn

woensdag, 13 december 2017 20:11 Geschreven door

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM luidt het jaar uit met drie ‘winterritten’. Op 26, 27 en 28 december rijdt de stoomtrein door het betoverende winterlandschap van de Veluwe. Tijdens deze dagen is er in alle vroegte al  bedrijvigheid bij het historische stationnetje van Beekbergen. In het stoomdepot van de VSM zijn de stoker en de machinist al zo’n twaalf uur van te voren in de weer om hun machtige machine op tijd klaar te hebben voor de reis terug in de tijd.

Wanneer de locomotief dampend en puffend klaarstaat langs het nostalgische perronnetje, komen witte stoompluimen onder de historische rijtuigen vandaan. Deze worden nog ouderwets verwarmd met stoom uit de grote stoomlocomotief. Dan klinkt het vertreksein voor een winterse beleving zoals in vroeger dagen. De locomotief en haar sleep aan ouderwetse rijtuigen hullen zich tijdens het vertrek in wolken van stoom. Binnen in de versierde ruituigen is het inmiddels al warmer geworden en genieten jong en oud van het winterlandschap buiten. Langs de winterse akkers en weiden en door het bos klinkt keer op keer de stoomfluit.

Wintersfeer beleven en proeven
Iedereen die even wat anders wil tijdens de dagen tussen de kerst en de jaarwisseling geniet volop bij de VSM. Jong en oud beleeft van heel dichtbij de stoomtijd van weleer.  De trein vertrekt om 11:45u uit Beekbergen, om 12:45 uit Apeldoorn. Vervolgens voert de reis om 13:10u vanuit Beekbergen naar Eerbeek en terug. Het ritje met de stoomtrein is helemaal compleet met een bezoekje aan de stationsrestauratie voor een hete chocolademelk, glühwein of een ander drankje. Die zijn natuurlijk óók tijdens de rit te verkrijgen in het nostalgische restauratierijtuig dat meerijdt in de trein.

Laatste kans voor de winterstop
De winterritten zijn traditioneel de laatste stoomritten van het seizoen. Na de laatste rit gaan de stoomlocomotieven van de VSM voor enkele maanden de loods in en is er tijd voor grote werkzaamheden of gepland groot onderhoud. De vakkundige vrijwilligers van de VSM zorgen er in die periode voor, dat ze in het nieuwe jaar weer hun ritten kunnen uitvoeren.

Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de conducteur in de stoomtrein en aan het loket in het stationsgebouw in Beekbergen. Dagkaarten kosten € 15,- voor volwassenen en € 7,50 voor kinderen van vier tot en met elf jaar. Op www.stoomtrein.org vindt u meer informatie over de VSM en de volledige dienstregelingen. Hier kunnen treinkaartjes ook online besteld worden.

Goede reis!


Wat: Winterse Kerstritten met de stoomtrein van de VSM

Waar: Station Beekbergen, Dorpstraat 140  Beekbergen

Wanneer: dinsdag 26, woensdag 27 en donderdag 28 december 2017

Apeldoornse Kinderboerderijen vanaf 1 januari 2018 rookvrij

vrijdag, 08 december 2017 19:27 Geschreven door

Kinderparadijs Malkenschoten, Kinderboerderij Laag Buurlo en Kinderboerderij De Maten streven naar een Rookvrije Generatie en geven daarom per 1 januari 2018 de aftrap voor het invoeren van een rookvrije kinderboerderij.

Elke bezoeker wordt gevraagd de speel- en boerderijterreinen voortaan rookvrij te houden en zo het goede voorbeeld te geven. Hiermee willen zij kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

Wat gaat er veranderen?
Iedereen is en blijft van harte welkom op de kinderboerderijen. Dat geldt natuurlijk ook voor rokers. Wel zijn de speel- en boerderijterreinen van Kinderparadijs Malkenschoten, Kinderboerderij Laag Buurlo en Kinderboerderij de Maten vanaf 1 januari 2018 rookvrij. Er wordt gevraagd aan rokers om hier rekening mee te houden en daar dus niet te roken. Zo geven we de kinderen het recht om rookvrij én gezond op te groeien!

Veilig en gezond
Iedereen wil dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een rookvrije kinderboerderij bij. Gezond en veilig opgroeien is één van de thema’s van de gemeentelijke doelstellingen om een comfortabele gezinsstad te zijn. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. Hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Longfonds: op weg naar een Rookvrije Generatie
Roken speelt een belangrijke rol bij het krijgen van longziekten. Het Longfonds is samen met de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding initiatiefnemer van de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Deze beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij te maken. Het Longfonds helpt kinderboerderijen en speeltuinen om rookvrij te worden. Zie ook www.longfonds.nl/rookvrij-spelen

populair Nieuws

De wintertijd leent zich bij uitstek voor wat langere wandelingen,…
13 mei a.s. is het weer zover, alle ingezamelde spullen…
De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert op woensdag…
Vrijdag 26 januari 2017 is er Discozwemmen bij Aquacentrum Malkander…

Naaldbomenspecial op de Loenermark: oh dennenboom, wat zijn je takken wonderschoon…

maandag, 04 december 2017 19:48 Geschreven door

De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert op woensdag 20 december een wandeling op de Loenermark in het teken van de naaldbomen. O dennenboom, o dennenboom. Wat zijn je takken wonderschoon. Ik heb je laatst in 't bos zien staan. Toen zaten er geen kaarsjes aan. Zo begint een populair kerstliedje. De boswachter lacht er maar om, want in onze huizen staat vrijwel nooit een dennenboom. Hoe het wel in elkaar zit legt hij u graag uit tijdens een naaldbomenwandeling over de Loenermark. In het verstilde bos gaat hij op zoek naar verschillende soorten naaldbomen en legt de onderlinge verschillen uit.

Start: 13.30 uur op de parkeerplaats nabij de schaapskooi, gelegen aan het einde van de Droefakkers te Loenen (Gld). Duur: ca. 2,5 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurskaart. Reserveren niet nodig. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Informatie: www.glk.nl/evenementen. Informatie: Herman Heskamp, tel. 06 - 16 862 394 of Chris Holtslag, tel. (0313) 653 113.

Routebeschrijving: A50 Arnhem-Apeldoorn. Afslag Loenen. In Loenen meteen na Hotel-Restaurant De Loenermark rechtsaf de Droefakkers op. Deze weg ca. 3 km afrijden.

Toeristisch Platform Apeldoorn aan de slag met Veluwe op 1

woensdag, 29 november 2017 18:59 Geschreven door

Tijdens een feestelijke bijeenkomst van het Toeristisch Platform Apeldoorn bij Van der Valk Hotel de Cantharel hebben Danny Paerl (voorzitter TPA) en wethouder Mark Sandmann van de Gemeente Apeldoorn een convenant ondertekend. Het convenant werd getekend in het bijzijn van bijzondere lokale gasten, zoals Juul, Julia, Binky en Bollo de Beer.

In het convenant wordt de ambitie en intentie uitgesproken om samen te werken aan het versterken van het toeristisch toplandschap en de doelstelling Veluwe op 1. De focus van het Toeristisch Platform ligt daarbij op productontwikkeling en goede samenwerking met Centrummanagement binnenstad en de marketingorganisaties VisitVeluwe en Apeldoorn Marketing. De doelstelling is om Apeldoorn nog aantrekkelijker te maken als verblijfsgebied voor de bezoeker en de toerist. Concreet kan gedacht worden aan wandel- en fietsroutes, bankjes en rustpunten langs routes, wild-observatiepunten, uitkijktorens en de verbinding tussen stad en Veluwe, waarbij de VisitVeluwe Express een prachtig voorbeeld is. Dit is een busverbinding tussen de vakantieparken in Hoenderloo en de binnenstad, Paleis Het Loo, Apenheul en Julianatoren.

Tijdens de bijeenkomst werd ook het bestuur van de vereniging TPA benoemd en een sessie georganiseerd om input voor projecten op te halen. Het bestuur gaat de komende jaren samen met een projectmanager aan de slag om de projecten te realiseren en de gestelde doelen te verwezenlijken. De projectmanager wordt op dit moment geworven.

Een dag lang struinen door bos en hei op de Loenermark

dinsdag, 21 november 2017 11:11 Geschreven door

De bladeren zijn verdwenen, het heidelandschap is overzichtelijk en de altijdgroene jeneverstruiken staan geheimzinnig in de ochtendmist. In december kent het landschap van de Loenermark vele verborgen charmes. Deze tijd van het jaar leent zich dan ook bijzonder goed voor een lange doorstapwandeling. De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert deze op zaterdag 2 december. De wandeling duurt minimaal 4 uur en de meegenomen lunch wordt ergens in het veld genuttigd. Zorgt u er wel voor dat u op iets kunt zitten in de pauze. Ook goed schoeisel is een pre.

Start: 11.00 uur op de parkeerplaats bij de schaapskooi aan de Droefakkers in Loenen. Duur: ca. 4 uur. Afstand: 15 km. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen, Herman Heskamp, tel. (0313) 844 895 of Chris Holtslag, tel. (0313) 653 113.

Routebeschrijving
A50 Arnhem-Apeldoorn. Afslag Loenen. In Loenen meteen na Hotel-Restaurant De Loenermark rechtsaf de Droefakkers op. Deze weg ca. 3 km afrijden.

De Veluwsche is op Kerst stoom

maandag, 13 november 2017 19:53 Geschreven door

Op zaterdag 9 december 2017 vindt weer de meest sfeervolle Kerstmarkt plaats bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM in Beekbergen. Het nostalgisch ingerichte Stoomdepot zal die dag omgetoverd zijn tot de gezellige Veluwsche Kerstmarkt.

Te midden van meerdere stoomlocomotieven zullen in de vele verlichte kerstkramen allerlei (kerst)artikelen aangeboden worden. Dé ideale gelegenheid voor de bezoekers om langs de kraampjes te slenteren en creatieve en originele kerstcadeautjes in te slaan. Ook zal de inwendige mens niets tekort komen, dankzij de lekkere seizoensproducten die er aangeboden worden. Daarbij ontbreken de toepasselijke warme chocolademelk, glühwein en oliebollen natuurlijk ook niet.

De Veluwsche is op stoom!
Wat de Veluwsche Kerstmarkt pas echt bijzonder en uniek maakt is dat bezoekers kunnen meereizen in de trein die wordt getrokken door een heuse stoomlocomotief. Sissend, fluitend en sfeervol verlicht rijdt de versierde stoomtrein met de kerstmarktbezoekers heen en weer tussen de kerstmarkt en station Loenen. Een onvergetelijke belevenis voor jong en oud. Dit jaar verwachten we op de Veluwsche Kerstmarkt een gastbezoek van de grootste stoomlocomotief in Nederland. Neem een kijkje bij alle aanwezige locomotieven en kijk je ogen uit.

Beleving voor de hele familie

Tijdens de kerstmarkt is er voor iedereen wat te beleven. Het terrein is op authentieke wijze aangekleed met kerstbomen en vuurkorven.  In een ouderwetse wagon heeft de enige echte kerstman zijn kantoor ingericht. Hij zal de kleintjes daar graag ontvangen. Een prachtig foto-momentje. Verderop in het stoomdepot is speciaal voor de kleintjes een mini-spoorbaan aangelegd, waarop de kinderen mee kunnen rijden. Verder is een kinderboerderij ingericht met aaibare levende have.

De toegangsprijzen voor de Veluwsche Kerstmarkt (inclusief stoomtreinrit) zijn: volwassenen € 5,00 en kinderen (4 t/m 11 jaar) €3,00. Kaarten zijn in de voorverkoop online te bestellen via www.stoomtrein.org en op de dag zelf bij de ingang van de Veluwsche Kerstmarkt.

De Veluwsche Kerstmarkt is op zaterdag 9 december  van 11:00 uur tot 19:00 uur
Locatie: Stoomdepot van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, Dorpstraat 140 Beekbergen

 

Willekeurige afbeelding

5163c3d5cad0ea192af9353b3106c862_L.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen