zondag 18 februari 2018 | Login
Cultuur

Cultuur (1163)

CODA, Markant, Gigant zijn slechts enkele voorbeelden van culturele instellingen in onze gemeente. In Apeldoorn zijn diverse podia voor cultuur. Sommige zeggen dat cultuur de stad leefbaar maakt, andere vinden het weggegooid geld. Maar eigenlijk kunnen en willen we niet om cultuur heen omdat het ook een verrijking kan zijn van het leven.

Laatste Nieuws

Musicalgroep Colours Apeldoorn brengt “Er was eens…”

dinsdag, 06 februari 2018 21:31 Geschreven door

Musicalgroep Colours uit Apeldoorn speelt 16 en 17 maart het eigentijdse sprookje “Er was eens…”. Voor het eerst speelt Colours een zelfgeschreven musical met muziek uit bekende musicals en popnummer. Musicalgroep Colours gaat voor een origineel sprookje, die het publiek tot de verbeelding doet spreken.

Niet zomaar een sprookje
“Er was eens...” is niet zomaar een sprookje, niet zomaar een verhaaltje voor het slapen gaan. Het vertelt het verhaal van een verzet dat in opkomst is gekomen tegen het regime van de heersende koningin. Ze houden zich schuil in het café van de Gezusters Holle en wachten op het juiste moment om toe te slaan. De tijd dringt, want nog geen 48 uur later zal iedereen verwacht worden op een bal in het koninklijk paleis, om voorgoed een einde te maken aan het dreigende verzet. Een bloedstollende tango zal uiteindelijk uitmaken wie er leidt en wie er volgt. Een dans tussen wraak en mededogen, tussen kracht en kwetsbaarheid. Dat er slachtoffers moeten vallen, dat weten we allemaal. Maar wie heeft de langste adem? Wie blijft staan waar de ander zal struikelen?

Musicalgroep Colours neemt u mee in het sprookje dat vroeger nooit gelezen werd. Tóch vinden wij het belangrijk dat dit verhaal gehoord wordt, nu meer dan ooit.

Wie?
Musicalgroep Colours is al bijna 25 jaar te zien op de Apeldoornse theaterplanken. De groep met 25 acteurs, die zingen en dansen, speelt eens in de 2,5 jaar een grote productie. “Er was eens…” staat onder de bezielende leiding van een professioneel artistiek team. Regisseur Sjors Wijers is verantwoordelijk voor de artistieke leiding, Niels Jacobs is betrokken als muzikaal leider en Melissa Profijt-Jansen bracht de choreografie tot stand. “Er was eens…” biedt zowel het artistiek team als de groep enthousiaste leden een mooie uitdaging. Naast uitvoerend op het toneel heeft elk lid ook een taak binnen de vereniging. De een zet zich in voor kostuums, de ander voor PR of het decor. Musicalgroep Colours staat al decennia garant voor een semiprofessionele voorstelling, die u mee zal voeren in de magie van het theater.

“Er was eens…” is op 16 en 17 maart om 20:00 uur te zien in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn. Kaarten zijn te koop via www.orpheus.nl

Bezoek voor meer info de website van Musicalgroep Colours www.musicalgroepcolours.nl

Syrische avond in GIGANT

dinsdag, 06 februari 2018 21:16 Geschreven door

Op 10 februari a.s. vindt bij GIGANT een ‘Syrische avond’ plaats. Deze avond staat geheel in het teken van Syrische muziek, kunst, dans en een presentatie over de geschiedenis van Syrië door Ghassan Kheirallah. Op deze avond wordt de expositie van kunstenaars Mohammed Alhinde, Mohammad Ziyad, Lilas Saeed en Styrk Dirki geopend. Obbay Salloum (piano) en Komay Wahbi (oed) spelen muziek en Hanan Hag-Ehea en Ramez Mahmoud verzorgen een dansoptreden. Daarnaast zorgt CODA voor Syrische lectuur.

Mohammed Alhinde
“Mohammed Alhinde is initiatiefnemer van deze avond. Hij klopte aan bij GIGANT met de wens zijn werk te exposeren. Dit idee werd bij ons enthousiast ontvangen en groeide al snel uit tot een volledig aangeklede Syrische avond.” Vertelt Nanda Huisman, regisseur bij GIGANT.

Over de kunstenaars
De exposerende kunstenaars wonen allemaal 2 à 3 jaar in Nederland en komen uit Damascus (Syrië). Ze maken allen met name portretten met olieverf.

Informatie
De avond begint om 20.00 uur in theaterzaal de Walvis en is Engels gesproken. Tickets kosten €2,50 (inclusief koffie/thee) en zijn te koop aan de balie van GIGANT en via gigant.nl. Er is tijdens deze avond een mogelijkheid om geld te doneren voor Vluchtelingenwerk Nederland.

Hoofdzaak of bijzaak? Theater over NAH door Theatergroep WirWar

donderdag, 01 februari 2018 21:53 Geschreven door

Op woensdag 14 februari speelt theatergroep WirWar bij GIGANT een eerste voorstelling over Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). In deze voorstelling maken de spelers door spel en beweging kenbaar hoe zij hun NAH beleven en wat hun kijk op de omgeving is. Kaarten kosten € 2,50 en zijn te koop aan de balie van GIGANT of via www.gigant.nl.

Theatergroep WirWar
De theatergroep bestaat vanaf september 2017 en wordt begeleid door Nienke Goossens (danstherapeut en dansdocent) en Aad van der Waal (dramadocent en Stadsdichter van Apeldoorn). Op speelse wijze – soms hilarisch, soms confronterend – toont de groep hoe ze de onvermijdelijke veranderingen in hun levens te lijf gaan. Naast het spelen met de eigen expressiemogelijkheden hoopt de groep de NAH-beleving ook voor niet-ervaringsdeskundigen inzichtelijk te maken. Een programma over jachtigheid en rust, watten in het hoofd, verwarring en ontknoping en nog veel meer. Deze eerste voorstelling is een voorbereiding op een reeks voorstellingen die vanaf juni 2018 gespeeld wordt.

Bijdrage stadsdichter
Stadsdichter Aad van der Waal brengt speciaal voor deze avond een gedicht ten gehore en de voorstelling wordt muzikaal ondersteund door pianiste en componist Mariëtte Hehakaya.

Apeldoorn toen & nu brengt bezoekers langs bijzondere panden

dinsdag, 30 januari 2018 19:44 Geschreven door

De eerste historisch wandeling vanuit CODA vindt plaats op zondag 11 februari. U maakt een mooie wandeling door de binnenstad van Apeldoorn waar een gids van het Apeldoorns Gidsen Collectief u prachtige panden laat zien. Oud en nieuw Apeldoorn verenigt in een (letterlijk) afwisselende wandeling  ‘Apeldoorn toen & nu’. En ook dit jaar wordt de bijzondere architectuur rondom CODA Museum en Gigant niet vergeten.

De middag begint met een bezoek aan de historisch paviljoens in CODA Centrale Bibliotheek, gevolgd door een verrassende rondleiding door het centrum van Apeldoorn. Een boeiende middag voor nieuwe inwoners van Apeldoorn, maar natuurlijk ook voor ‘oud’ Apeldoorners en andere geïnteresseerden.

Programma

13.30 uur:     Ontvangst in CODA Café met een kopje koffie of thee

14.00 uur:     Bezoek aan de paviljoens in CODA Centrale Bibliotheek met aansluitend een rondleiding langs het westelijk deel van de binnenstad met o.a. de historische Korte Nieuwstraat en de Krommenhoek, opgeluisterd door bijzondere verhalen

15.30 uur:     Afsluiting in CODA Café met een drankje

16.00 uur:     Einde

Aanmelden
Wilt u deelnemen aan deze wandeling? Stuur dan vóór 4 februari een mail naar onder vermelding van ‘Apeldoorn toen & nu’. Vergeet niet uw naam, telefoonnummer en het aantal deelnemers door te geven. Informatie is ook te vinden op www.coda-apeldoorn.nl/historischarrangement

Overig
De kosten voor dit arrangement bedragen € 9,- per persoon, inclusief koffie of thee vooraf  en een drankje na afloop. ‘ Apeldoorn toen & nu ’ heeft na 11 februari elke derde zondag van de maand plaats.

populair Nieuws

Tijdens de vernieuwing en verbouwing van museum Paleis Het Loo…
Naast foto’s van Fotoclub Open Focus en schilderijen van Willy…
CODA heeft op het gebied van grafiek en kunstwerken op…
Lidewijde Paris (1962) is ruim vijfentwintig jaar actief in het…

Historische wandeling door natuurgebied de Zandhegge

dinsdag, 30 januari 2018 19:20 Geschreven door

Duik in de boeiende geschiedenis van de Zandhegge. De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen neemt geïnteresseerden mee op woensdag 14 februari. De Zandhegge is een gebied met heel veel historie en een rijke geschiedenis, waar de boswachter een hoop van af weet.

Tijdens de wandeling over de imposante zandstuifwal die de hoge droge Veluwe scheidt van de lagere en nattere gronden, deelt hij zijn kennis. Ook neemt hij de deelnemers mee naar het prachtige sprengengebied van de oude Rotterdamse Kopermolen en vertelt hij over de laatste ijstijd (ca. 11.500 jaar geleden).

Start: 14.00 uur bij de witte slagboom van Geldersch Landschap aan de Greutelseweg in Apeldoorn. Duur: 2 à 2,5 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen, Henry Kats, tel. 06 - 53 435 237 of Herman Heskamp, tel. 06 -16 862 394.

Routebeschrijving: neem de Zwolseweg (provinciale weg Apeldoorn-Vaassen), bij Café De Hamer schuin linksaf de Wieselseweg inrijden en bij ANWB-paddenstoel nr. 20018/001 rechtsaf de Greutelseweg op. Daarna doorrijden tot de witte slagboom van Geldersch Landschap in de bocht.

Winterwandeling over de Loenermark

dinsdag, 30 januari 2018 19:15 Geschreven door

In de winter staat alles ‘op een laag pitje’. Boomknoppen ontwikkelen zich langzaam. Dieren doen het rustig aan of houden een winterslaap om zo weinig mogelijk energie te verspillen. Juist in de winter kan de natuur op zijn mooist zijn. De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen neemt u op dinsdag 13 februari mee over de Loenermark om te genieten.

Start: 14.00 uur op de parkeerplaats ‘Het Dichte Gat’ aan de Groenendaalseweg te Loenen (Gld).. Duur: ca. 2 uur. € 5,00 p.p., kinderen t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen of Hans Keppel en Nel Schütz, tel. 06 - 15 363 228.

Routebeschrijving
A50 Arnhem-Apeldoorn. Afslag 23 Loenen-Eerbeek-Beekbergen. Loenen aanhouden. In Loenen voor Hotel-Restaurant De Loenermark rechtsaf de Groenendaalseweg op. Deze weg ca. 1,6 km afrijden tot aan de parkeerplaats ‘Het dichte Gat’ aan uw linkerhand. Vanuit Apeldoorn gaat u via de Arnhemseweg richting Woeste Hoeve (rechter tunnelbuis van wildviaduct Woeste Hoeve, parallel aan de A-50) met de bocht mee naar links, de Groenendaalse weg. Even vóór het Ereveld Loenen is rechts de parkeerplaats.

Directeur Orpheus aan de slag bij KNGF Geleidehonden

maandag, 29 januari 2018 20:57 Geschreven door

Na 6,5 jaar verlaat de directeur van Orpheus, Meta Neeleman, het Apeldoornse theater. Vanaf 1 april gaat zij aan de slag als directeur-bestuurder bij KNGF Geleidehonden in Amstelveen.

Neeleman verlaat Theater Orpheus terwijl het theater en congrescentrum in rustig vaarwater verkeert. Namens de Raad van Commissarissen van Orpheus verklaart de voorzitter van de Raad, Roy Lantain: “Hoe zeer wij ook begrijpen dat Meta Neeleman na 6,5 jaar werkzaam te zijn geweest voor Orpheus haar ervaring wil verbreden, haar vertrek is een groot verlies voor Orpheus. Tijdens de afgelopen jaren is door haar op een gedreven wijze en met veel succes gewerkt aan een stabiele financiële basis en de uitbouw van de prominente positie van Orpheus als theater en congreslocatie. Daarmee verlaat zij Orpheus terwijl het in een sterke positie verkeert. Inmiddels is het eigen vermogen aangezuiverd; en de groei zet door. Op cultureel vlak investeerde Meta Neeleman in zowel grote, opvallende producties, alsook in kleinezaalproducties en specifieke programmering voor Apeldoornse doelgroepen.”

Meta Neeleman kijkt met voldoening terug op haar periode als directeur van Orpheus: “Orpheus is een ijzersterke organisatie; met personeel vol kennis, ervaring en ambitie. Ik kijk met trots terug op wat we de afgelopen jaren samen hebben bewerkstelligd,” aldus Neeleman. “Met pijn in het hart neem ik afscheid van het team, onze gasten en Apeldoorn, maar ik kijk ook erg uit naar mijn nieuwe uitdaging.” 

De Raad van Commissarissen zal in zijn vergadering van 15 februari a.s. de procedure vaststellen om op zo kort mogelijke termijn een geschikte opvolger te vinden voor Meta Neeleman, en tevens te bepalen hoe in de tussentijd in een goede gang van zaken kan worden voorzien.

VR Art tekenwedstrijd in CODA

dinsdag, 23 januari 2018 16:00 Geschreven door

Vanaf 31 januari kun je meedoen aan de VR Art tekenwedstrijd. Houd je van tekenen, nieuwe dingen proberen en ben je tussen de 8 en 12 jaar? Doe dan mee met de VR Art tekenwedstrijd en wie weet win je gave prijzen!

Op dit moment zijn de werken van de tien finalisten van zowel Schilderij van het jaar als Tekening van het jaar te bewonderen in CODA. Ook in CODA VR Lab draait het de komende weken om teken- en schildertalent. De eerste editie van deze tekenwedstrijd staat in het teken van jouw fantasiewereld. Hoe deze wereld er precies uitziet is natuurlijk helemaal aan jou! Het enige wat de jury wil is dat ze erin kunnen verdwalen..

Hoe werkt het?
We gaan op zoek naar de mooiste tekeningen die gemaakt zijn in het programma Tilt Brush. Vanaf 31 januari kun je tijdens de inloopdagen (elke woensdag van 15.00 en 17.00 uur) in CODA VR Lab werken aan jouw tekening en inzending. Ben je nog niet tevreden? Dan kun je op de zondagen tijd reserveren om verder te werken. Stuur jouw tekening voor 19 maart naar . De winnaar wordt op 26 maart bekend gemaakt.

Wat kun je winnen?
Bij een wedstrijd horen natuurlijk prijzen! Voor de winnaar wordt CODA VR LAB op afspraak eenmalig opengesteld. Je mag dan vijf mensen uitnodigen om samen een uur lang de mogelijkheden van VR te ontdekken. Daarnaast krijgt de winnaar ook nog een stempelkaart om zo in CODA Fablab te werken of toffe activiteiten bij te wonen.  De tweede en derde plek worden beloond met een stempelkaart voor CODA FabLab. De tekeningen van de winnaars worden na de uitreiking een week lang getoond op de beeldschermen in CODA junior.

Beginner?
Lijkt het je leuk om mee te doen, maar ben je nog niet bekend met VR? Geen probleem! Iedereen kan het leren. Ook is er altijd een medewerker in CODA VR lab aanwezig om je te helpen.

Kijk voor meer informatie op www.coda-apeldoorn.nl/tekenwedstrijd.  

Willekeurige afbeelding

e755e1c15f0635405d909ff95813dba7_Generic.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen