Cultuur

Cultuur (1217)

CODA, Markant, Gigant zijn slechts enkele voorbeelden van culturele instellingen in onze gemeente. In Apeldoorn zijn diverse podia voor cultuur. Sommige zeggen dat cultuur de stad leefbaar maakt, andere vinden het weggegooid geld. Maar eigenlijk kunnen en willen we niet om cultuur heen omdat het ook een verrijking kan zijn van het leven.

Laatste Nieuws

GIGANT op 12 juli in het teken van wereldband MUSE

woensdag, 04 juli 2018 21:23 Geschreven door

Op 12 juli staat GIGANT in het teken van MUSE! Vanaf 19:30 wordt de filmregistratie van MUSE - Drones World Tour vertoond en vanaf 21:30 gaat de popzaal open voor de beste MUSE tributeband: MUSEST. Combitickets voor deze avond kosten €20,00. Vrienden van Gigant betalen €18,00. Er zijn ook losse filmtickets en concerttickets te koop. Deze kosten €12,50 per stuk. Tickets zijn te koop aan de kassa van Gigant en via www.gigant.nl. Let op: er zijn nog maar 50 combitickets beschikbaar.

MUSE - DRONES WORLD TOUR
MUSE komt naar het grote doek! In de filmzaal van Gigant kun je genieten van de meest recente tournee van MUSE, de Drones World Tour. De registratie is een verzameling van meerdere concerten uit deze tour en staat natuurlijk bomvol hits zoals ‘Psycho’, ‘Plug in Baby’, ‘Supermassive Black Hole’ en vele anderen. Beleef deze show opnieuw of maak hem alsnog mee als je hem eerder hebt gemist!

MUSEST
Goede MUSE-tribute bands zijn een zeldzaamheid. Dit omdat het bijna onmogelijk is om muzikaal de synergie en energie van dit wereldberoemde rocktrio te evenaren. MUSEST is de enige MUSE-tribute die dit kan. Sinds 2007 speelt deze Nederlandse tribute band bijna het gehele live-repertoire van MUSE. Elk nummer, met passie en technische perfectie uitgevoerd, in combinatie met een overweldigende live performance maakt MUSEST de tribute die je moet zien. Talloze nationale en internationale optredens, indrukwekkende recensies, radio airplay en meer dan 1.000.000 YouTube hits zijn dan ook het ultieme bewijs dat MUSEST zich ‘The World’s No.1 MUSE Tribute’ mag noemen.

StadsOase in juli en augustus terug in Cultuurkwartier

maandag, 02 juli 2018 20:32 Geschreven door

De StadsOase keert in juli en augustus terug naar het Cultuurkwartier! De StadsOase staat deze zomer gepland op zondag 8, 15, 22, 29 juli en 5, 12, 19 en 26 augustus. Het is alweer het vijfde jaar dat het Van Reekumplein (tussen GIGANT en CODA) omgetoverd wordt tot de StadsOase. Dit festival zorgt voor een bomvol plein met muziek, theater, eten en drinken. Elke zondag start de StadsOase om 14:00 en er wordt doorgegaan tot het donker wordt. Toegang tot de StadsOase is gratis!

Muziekprogramma
De eerste namen voor het programma zijn bekend! De acts Starfish, YVI, Chainska Brassika, L’Eclair, Power to the Pipo, Eva van Pelt, Cookhouse, Thomas Pieters, Sam Green and The Midnight Heist en Richard Crejer zullen op de verschillende zondagen weer voor een bijzonder, spetterend en swingend hoogtepunt zorgen. De komende weken wordt het programma verder aangevuld. Info over het complete programma is te vinden op www.gigant.nl

Starfish (8 juli)
Met hun zonnige mix van ska, punk en reggae nemen de vier jongens van Starfish je direct mee naar het strand. Met hun roots in de IJmond aan de Noord-Hollandse kust is dat ook niet zo gek. Deze guys ademen gewoon de zee en het zomerse strandleven, en weten dit om te zetten in een explosieve party waarbij de slippers door de lucht vliegen!

YVI (8 juli)
In zijn eentje zet YVI het ego opzij, waardoor pure, ontwapenende eerlijkheid overblijft. YVI schrijft verhalende, melancholische, maar troostende songs over onzekerheid, twijfel en verdriet. Zijn stem en liedjes doen denken aan Damien Rice en Glen Hansard, met invloeden van Bon Iver en Elbow.

Chainska Brassika (15 juli)
Dit ondeugende, achtkoppige clubje uit Londen kent elkaar al sinds hun schooltijd en weet sindsdien massa's mensen te bewegen met hun aanstekelijke ska. De helft van de band bestaat uit blazers, zoals het een skaband betaamt. Ze namen hun nieuwe album Harry J Business (2017) op in Kingston, waar ze bezoek kregen van de Engelse radio DJ David Rodigan die hen “absolutely brilliant” noemde. The Skatalites noemden hen “een van de meest indrukwekkende en veelbelovende nieuwe ska-acts”. Heb je zin om te skanken, dat weet je waar je moet zijn op 15 juli.

L’Eclair (22 juli)
In 2015 zette het Zwitserse L’Eclair zijn eerste stappen als duo in Londen, maar terug in thuisstad Genève voelen ze de noodzaak uit te breiden. De band die daaruit ontstaat laat zich inspireren door groove en krautrock uit de 70’s. In december 2017 reizen de Zwitsers af naar Haarlem voor de opnames van hun tweede album Polymoods. Op dit album speelt L’Eclair opnieuw met invloeden van retro genres uit de 70's. Denk aan cheesy erotische soundtracks, tribal grooves en Duitse dance versmolten tot een homogeen resultaat, de smeerpasta voor je dagelijkse muzikale boterham!

Power to the Pipo (29 juli)
Power to the Pipo knalt, bralt, wankelt en valt...om weer op te staan en nog harder te gaan! Hun energieke brouwsel van rauwe funk, eigenwijze jazz en explosieve improvisatie zorgt ervoor dat je na één nummer al verkocht bent. Deze authentieke band met gepassioneerde muzikanten uit verschillende windstreken weet ieders gevoelige danssnaar te raken...feest gegarandeerd!

Eva van Pelt (29 juli)
Alles aan Eva van Pelt ademt intensiteit. De Brabantse zangeres, songwriter en theatermaker brengt grote en kleine emoties op het podium, met een dwarsheid en frisse eigenzinnigheid die beurtelings schuurt en ontroert. Na drie muziekprogramma’s die onder andere op Theaterfestival Boulevard speelden volgt nu ‘Hier’, een bijzonder concert voor één.

Cookhouse (5 augustus)
De band rondom de Haagse broers Jeroen en Ronald Hendriksen gaat sinds dag één als een speer. Vanaf het moment dat debuutsingle 'In Another Life', een moderne folk pop classic met internationale allure, verscheen, hebben de broers geen dag rust gehad. Ook nieuwe single 'Choices' heb je vast en zeker al voorbij horen komen op de radio. Cookhouse weet live ook te overtuigen. Ze waren niet voor niets één van de meest geboekte bands tijdens de Popronde van 2017.

Thomas Pieters (5 augustus)
De immer goed gemutste Thomas Pieters relativeert, met een rugzak vol muzikale verhalen, alle zwaarmoedigheid ons koude kikkerlandje uit. Ondersteund met de indringende ritmes van percussionist Koen Wijnen. Pieters kon landelijk op grote mediabelangstelling rekenen toen hij zijn debuutsingle ‘Kassameisje’ uitbracht in een uitverkocht Paradiso. Met zijn aanstekelijke performance werd hij de eerst geplaatste finalist van de Grote Prijs van Nederland (2013) en won hij de Texel-publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival (2017).

Sam Green and The Midnight Heist (12 augustus)
Sam Green is een Britse muzikant die je zowel solo als met band kan verrassen, en op de StadsOase verwachten wij hem met zijn band The Midnight Heist! De muziek die Sam met zijn band maakt is eclectisch en vooruitstrevend met een stevige basis in roots en americana. Zijn dynamische vocale stijl en virtuoze benadering van de gitaar komen samen om verhalen te vertellen over liefde, pijn en verlossing en onderwerpen als reizen, sociale ongerechtigheid en antikapitalisme aan te snijden.

Richard Cejer (26 augustus)
Singer-songwriter Richard Cejer wordt geïnspireerd door lange roadtrips door Europa met zijn ouders die van heel veel verschillende soorten muziek houden. Vrolijke uptempo nummers worden afgewisseld met gevoelige intieme ballads. Voor de fans van John Mayer, Jake Bugg, Ed Sheeran, Nick Drake en Xavier Rudd.

 

Eten en drinken

Ook dit jaar keert de Bring-Your-Own BBQ weer terug: zorg zelf voor het vlees, vis of vega hapjes en Gigant zorgt voor de barbecue en sauzen. Ook wordt er een speciale Vedett-bar opgebouwd en is de buitenbar in een nieuw jasje gestoken.

Hiphopacts Jacin Trill en Leafs op 6 juli naar GIGANT voor feest PLANGA

dinsdag, 26 juni 2018 19:39 Geschreven door

Op 6 juli vindt de allereerste editie van PLANGA plaats in Gigant. Tijdens dit feest voor 16+ staan de heetste hiphophelden van dit moment op het podium: Jacin Trill, Leafs, Jairzinho en Rollan. Het feest start om 21:00 en duurt tot 02:00. Tickets kosten €12,50 en zijn te koop aan de kassa van Gigant en via www.gigant.nl.

Jacin Trill
Jacin Trill heeft eigenlijk maar één boodschap voor de wereld: no more bad vibes. De titel van zijn tape Happyland die in September 2017 uitkwam, zegt alles. Twee dagen na zijn eerste ontmoeting met producer 808milli, sluit het duo zich op voor een ‘schrijverskamp’ in de kamer van Jacin. Resultaat: de tape Happyland. Elf nummers met weinig woorden, maar des te meer positieve vibes. Bokoesam heeft Jacin onder zijn hoede genomen en samen werken ze aan een EP die in het begin van 2018 uitkwam, met uiteraard alleen maar happy sounds.

Leafs
In mei 2017 verscheen 'FEALS', Leafs' debuut EP met daarop het ultiem meezingbare 'Alright'. Eind 2017 volgt een tweede EP: 'Adventures', met daarop o.a. de singles 'Mikado' en 'Mamacita'. Vraag Leafs naar zijn motto en zijn antwoord is 'altijd blijven flexen'. Die flexibiliteit vind je terug in zijn muziek, waarin Leafs een ontwikkeld, energiek geluid ten gehore breng, dat zijn weg vindt binnen een spectrum van aanstekelijke pop en alles wat de culturele boventoon voert in het internationale trap- en hiphoplandschap. Met zijn hooks, jeugdig gelijk en co-signs van o.a. Yung Nnelg, Bokoesam en Sevn Alias heeft Leafs zich in een korte tijd weten te vestigen als een van de meest sprankelende talenten van Nederland.

Jairzinho
Jairzinho begint in 2006 met acteren in producties van o.a. het RO Theater, Rotterdams Lef, een tour in Amerika en een rol in ‘onderweg naar morgen’. In dezelfde periode maakt Jairzinho zijn entree als muzikant met het nummer ‘Superfly’ waarvan de clip geregisseerd is door de Amerikaanse James Wade, regisseur van de Outlaws (crew 2pac Shakur). Muziek staat vervolgens op een lager pitje tot 2016 als Jairzinho zijn comeback maakt met het nummer ‘Laat niet los’ in samenwerking met Jonna Fraser. Het nummer, dat met zijn gevoelige teksten vooral goed aanslaat bij de ladies, wordt in elke club in het land gedraaid. Jairzinho is back!

Rollàn
Rollàn is van Congolese afkomst, is drietalig opgevoed en daarmee één van de meest opvallende rap-talenten van het moment! Zijn Afrikaanse roots en Frans/Nederlandse teksten vormen samen een unieke basis voor zijn dansbare en catchy tracks. ‘Mbongo’ en ‘Danse Avec Moi’ ft F1rstman scoren al miljoenen views en het kan dan ook niet lang duren voordat heel Nederland danst met Rollàn!

Vergadering van aandeelhouders benoemt Mirjam Barendregt tot nieuwe Directeur Orpheus

maandag, 25 juni 2018 20:14 Geschreven door

Op maandag 25 juni jongstleden vond de buitengewone vergadering van aandeelhouders Orpheus plaats. Daarin is de voorgedragen kandidaat Mirjam Barendregt door de vergadering van aandeelhouders met veel enthousiasme officieel benoemd tot Directeur-bestuurder van Theater & Congres Orpheus. Mirjam Barendregt neemt hiermee met ingang van 17 september 2018 het stokje over van haar voorgangster Meta Neeleman.

Voorzitter Roy Lantain van de raad van commissarissen:
“We zijn erg blij met de aanstelling van Mirjam. Haar ervaring in het bedrijfsleven, de culturele sector en politiek-bestuurlijke omgeving zal haar als directeur goed van pas komen. Belangrijkste taken worden het voortzetten van het goede werk van haar voorgangster en het verder verstevigen van de positionering van Orpheus als theater en congreslocatie. We hebben er alle vertrouwen in dat zij dit samen met haar team voortvarend gaat oppakken.”

Wethouder Sandmann namens gemeente Apeldoorn, aandeelhouder Orpheus:
“Orpheus heeft als theater en congrescentrum een belangrijke functie in Apeldoorn met regionale en ook landelijke uitstraling. Het is van belang dat Orpheus geleid wordt door een directeur, die de positieve lijn van de laatste jaren door kan zetten en mogelijk nieuwe impulsen kan geven. In onze ogen is Mirjam Barendregt zo’n directeur”.

Mirjam Barendregt:
“Ik kijk er naar uit om in Orpheus en in Apeldoorn aan de slag te gaan. De gesprekken met de raad van commissarissen, maar ook met een vertegenwoordiging van de medewerkers hebben mij een goed gevoel gegeven. De combinatie van theater en congrescentrum vind ik uitdagend. Ik hoop te bereiken dat alle Apeldoorners en bezoekers uit de regio trots zijn op Orpheus”

populair Nieuws

GIGANT, CODA en ACEC vieren op zaterdag 1 september de…
Met een schetsboek en wat potloden of een schildersezel en…
Dinsdag 19 juni namen veertien van de zeventien geslaagde deelnemers…
Tijdens Overstekend WILD op zaterdag 7 juli a.s. krijgen rappers…

Overstekend WILD: in één dag je rap- en produceerskills boosten

woensdag, 20 juni 2018 21:05 Geschreven door

Tijdens Overstekend WILD op zaterdag 7 juli a.s. krijgen rappers en producers uit Apeldoorn de kans met rappers en producers van de Fakkelteit (Zwolle), Burgerweeshuis (Deventer) en Passievrucht (Apeldoorn) te werken aan hun skills. Doel van deze dag is het krijgen van een ‘creatieve upgrade’, het verbreden van het netwerk en het maken van nieuwe tracks.

Workshops & Writing session

Deelnemers kunnen kiezen uit vier verschillende workshops over produceren, dj’en, tekst interpreteren en battlen. De workshops worden in twee rondes gegeven voor Wantigga, Julian Black, Manu en Dani. Na de lunch is er een writing session, waarna aan het einde van de dag de deelnemers voor elkaar performen. De dag begint om 10:00 uur en duurt tot 18:00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich voor deze dag aanmelden door een mail te sturen naar Milan Roerdink o.v.v. naam, leeftijd en ervaring. 

Geef je muzikale skills een boost tijdens GRAS Summercamp!

dinsdag, 19 juni 2018 21:17 Geschreven door

Op 13, 14 en 15 juli organiseert het Apeldoornse talentontwikkelingsplatform GRAS de eerste muzikale Summercamp. Iedere dag gaan de deelnemers keihard aan de bak om hun muzikale skills een boost te geven, door o.a. songwriting, samen muziek maken, verdiepen in online profilering en sound beheersing. Workshops worden gegeven door docenten van Drumschool Apeldoorn, Basschool Apeldoorn, DeGitaarcoach en N-Joy Music. Masterclasses komen van de band De Staat en Anna Oosterling (o.a. tourmanager van Typhoon). Ook bijzonder: de deelnemers overnachten in Gigant! Alle informatie vind je op www.gras-talenten.nl. Op die website kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden.

Het programma begint op vrijdagmiddag en eindigt op zondagmiddag met een gezamenlijke barbecue op de StadsOase op het Van Reekumplein. Gedurende het weekend wordt alles voor de deelnemers verzorgd: workshops, masterclasses, jamsessies, eten, drinken en zelfs een slaapplek in Gigant. Zowel individuele muzikanten als bands kunnen meedoen. Deelname vanaf 16 jaar. Aanmelden kan tot 1 juli via www.gras-talenten.nl.

Masterclasses worden gegevens door Anna Oosterling (o.a. tourmanager van Typhoon), Tim van Delft (drummer van De Staat) en Arjo Klingens (manager van De Staat).

Anna Oosterling
Anna is oprichter van Get Your Act Together, een platform voor persoonlijke ontwikkeling en coaching van muziekindustrie professionals en amateurs. Ze maakte op jonge leeftijd haar intrede in de muziekindustrie als Tour Manager en Online/Social Media strateeg en na vijf jaar voor de band Chef'Special te hebben gewerkt staat Anna nu aan de zijde van rapper/inspirator Typhoon, is docent en coach op de Herman Brood Academie en verschijnt regelmatig als spreker/panellid op events als TedX, ADE en Rock Your Business.

Tim van Delft + Arjo Klingens (De Staat)
De Staat is sinds debuutalbum Wait For Revolution in 2009 een keihard gevestigde naam in het Nederlandse rocklandschap en vervolgalbums als Machinery, I_CON en O verstevigden die positie alleen maar. De band staat bekend om zijn inspirerende en verrassende keuzes (denk bijvoorbeeld aan de plaat Vinticious Versions en de bijzondere ‘In The Round’ shows) en Tim en Arjo nemen de deelnemers dit weekend mee in het creatieve proces achter De Staat. Ook wordt er gekeken naar de zakelijke kant van het hebben van een band. Hoe bereid je je voor op de release van een album, de promo er van, en op tour gaan?

CODA Taalhuis reikt certificaten uit aan geslaagde Taalhuis Vrijwilligers

dinsdag, 19 juni 2018 21:08 Geschreven door

Dinsdag 19 juni namen veertien van de zeventien geslaagde deelnemers aan de training Taalhuis Vrijwilliger hun certificaat in ontvangst. Met dit certificaat gaan ze aan de slag als taalmaatje, taalcoach of voorlezer-aan-huis binnen CODA Taalhuis of bij één van de andere taalaanbieders in Apeldoorn. In totaal zijn nu 90 vrijwilligers door CODA Taalhuis getraind en gecertificeerd.

De gecertificeerde vrijwilligers zijn of gaan in en om Apeldoorn aan de slag als taalcoach, taalmaatje, begeleider bij een leesclub of als voorlezer-aan-huis. Hierbij worden ze zowel ingezet bij één van de vele activiteiten van CODA Taalhuis als bij een van de overige taalaanbieders in Apeldoorn. Zo zijn ze bijvoorbeeld in CODA aanwezig bij het Zomer Taalcafé dat vooral bedoeld is voor iedereen die Nederlands als tweede taal heeft en dit beter wil (leren) spreken en verstaan. Het Zomer Taalcafé heeft van 16 juli tot en met 23 augustus elke maandag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur plaats in CODA Centrale Bibliotheek.

Veertien van de zeventien geslaagde deelnemers aan de training Taalhuis Vrijwilliger namen op 19 juni hun certificaat in ontvangst; de overige drie zijn met vakantie en krijgen het certificaat op een later moment uitgereikt.

Ook vrijwilliger worden bij CODA Taalhuis of meer weten over de activiteiten? Kijk voor informatie of contactgegevens op coda-apeldoorn.nl/taalhuis.

Debat in GIGANT: Geluk is een keuze?

vrijdag, 15 juni 2018 23:53 Geschreven door

Maandag 25 juni vindt het derde debat uit een serie van 3 debatten in GIGANT plaats. De sprekers zijn Wessel ten Boom (theoloog), Johan Kruithof (ex-wethouder PvdA) en Joke van Saane (prof. dr. Verbonden aan de VU). In dit derde debat zijn ook leerlingen van het Christelijk Lyceum en De Heemgaard aanwezig. Zij nemen op het podium deel aan het debat. Ook de aanwezigen in de zaal hebben een actieve rol; middels stellingen wordt de mening van de zaal gepolst. De debatleider is Willem Smouter, een Nederlands predikant, journalist en bestuurder, woonachtig in Apeldoorn.

Geluk is een keuze?
Volgens recent onderzoek behoren Nederlanders tot de gelukkigste mensen van de wereld. Maar wat is geluk en hoe word je gelukkig? Hoe is het te verklaren dat mensen individueel gelukkig zeggen te zijn en er toch maatschappelijk zoveel onvrede is?  Is de vraag naar geluk wel de goede vraag? Kan het ook een last worden (‘gij zult gelukkig zijn’)? Geeft het christelijk geloof ook aanleiding om over geluk te spreken en wat betekent dat dan voor je doen en laten?

Over de debattenserie
Deze debattenserie is een initiatief van een werkgroep betrokken bij De Fontein (PKN) en past in het nieuwe beleid van GIGANT groepen uit de samenleving een podium te bieden. 
Wanneer: 25 juni
Waar: Theaterzaal Gigant
Aanvang: 20.00 uur
Kaarten €5,00 (scholieren/studenten) / €9,00 (volwassenen) via: Gigant.nl

Willekeurige afbeelding

e111ffac82f32d644278d4a4c2890f6c_L.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen