zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Vertel me Gelre: Darmkanker en ontlasting: uitdagingen in de behandeling

Foto (bron Shutterstock): Darmkanker en ontlasting, uitdagingen in de behandeling

Gelre ziekenhuizen houdt op dinsdag 5 november 2019 een informatieavond in de reeks ‘Vertel me Gelre’ over darmkanker. In Nederland krijgen ruim 14.000 mensen per jaar darmkanker, van wie iets meer mannen dan vrouwen. Welke diagnose en behandelingsmogelijkheden er zijn en vooral hoe patiënten hierbij worden begeleid, komt aan bod tijdens deze informatieavond voor mensen met (endel)darmkanker, naasten en belangstellenden.

Vanaf 19.00 uur is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee. De bijeenkomst begint om 19.30 uur, duurt tot ongeveer 21.15 uur en vindt plaats in het Auditorium van Gelre Apeldoorn. De toegang is gratis. Aanmelden is noodzakelijk en kan via www.gelreziekenhuizen.nl/vertelmegelre.

Optimale zorg bij darmkanker
Wat is (endel)darmkanker, hoe komt de diagnose tot stand en welke nieuwe endoscopische, niet operatieve behandelmogelijkheden zijn er? Maag, Darm en Leverarts Femke Boersma vertelt welke onderzoeken en behandelingen mogelijk zijn en hoe in afstemming met andere zorgverleners en de patiënt het behandelplan wordt opgesteld. Chirurg Jikke Omloo is gespecialiseerd in (kijk)operaties voor darmkanker. Zij zal vervolgens dieper ingaan op de chirurgische operatiemogelijkheden bij darmkanker en hoe zo’n operatie verloopt.

Gespecialiseerd verpleegkundigen Susan Mensink en Joke Boots sluiten daarop aan met hun presentatie over mogelijke ontlastingsproblemen na een darmoperatie, ofwel het LAR-syndroom en hoe zij patiënten hierbij begeleiden. Daarna vertelt diëtist Marjan Geerlings welke voedingsadviezen kunnen helpen om eventuele darmklachten na de operatie zoveel mogelijk te beperken. Tenslotte vertellen bekkenfysiotherapeuten Margriet Schoonderwoerd en Petra van Noordenburg hoe de relatie van de bekkenbodemspieren is met de darmen. Zij geven uitleg over het belang van het oefenen van deze spieren bij plotseling opkomende aandrang en eventueel verlies van ontlasting na een darmoperatie.

Aansluitend aan de presentaties is er gelegenheid voor het stellen van vragen aan de sprekers.

Vertel me Gelre
Deze bijeenkomst maakt deel uit van de reeks laagdrempelige bijeenkomsten die Gelre ziekenhuizen organiseert voor belangstellenden. Artsen en andere professionals uit de zorg vertellen op begrijpelijke wijze over tal van medische onderwerpen.