maandag, mei 27Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Route Röntgen: op ontdekking met Wilhelm Röntgen door heden en verleden

Foto: Deutsches Röntgen Museum, Remscheid

Vorig jaar was het 125 jaar geleden dat Apeldoorner Wilhelm Conrad Röntgen de stralen ontdekte die naar hem vernoemd zijn, de röntgenstralen. Op initiatief van en in nauwe samenwerking met de Stichting Röntgen Apeldoorn besteedt CODA in twee verschillende paviljoens aandacht aan deze bekende Apeldoorner en zijn ontdekking. De paviljoens maken deel uit van Route Röntgen waarin verschillende locaties zijn opgenomen die de ontdekker van de röntgenstralen markeren.

Route Röntgen is zodra we weer open zijn te zien in CODA. Daarnaast kan binnenkort ook een wandelroute gelopen worden die langs plekken voert die betekenis hebben gehad voor Röntgen in zijn Apeldoornse tijd, zoals het woonhuis van de familie: Route Röntgen X-tern. Meer over Route Röntgen is ook te lezen op www.coda-apeldoorn.nl/rontgen.

Er zijn maar weinig ontdekkingen die zo veel teweeg hebben gebracht als de ontdekking van de röntgenstralen in 1895. Het was Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923) die er in november van dat jaar achter kwam dat met bepaalde stralen door verschillende materialen heen gekeken kan worden. Een ontdekking die het startsein was voor baanbrekende ontwikkelingen in zowel de wetenschap als  in de techniek en in de geneeskunde.

Route Röntgen in CODA en daarbuiten
Zodra CODA Centrale Bibliotheek weer open is, kunnen bezoekers bij paviljoen Vertrekpunt X meer te weten komen over de band die Wilhelm Conrad Röntgen met Apeldoorn had, waar hij woonde en naar school ging en hoe hij deze stralen ontdekte.

Het tweede paviljoen (Bestemming X) gaat deel uitmaken van  de Showroom van CODA ExperienceLab en hier gaat de ontdekkingsreis binnenkort verder: er kunnen koffers gescand worden, je ontdekt hoe je met behulp van röntgenstralen kunst kunt maken én dat röntgenstralen ons niet alleen iets over het heden maar ook over het verleden vertellen.

Daarnaast is een educatief (online) programma samengesteld waarmee iedereen aan de hand van vragen en opdrachten meer te weten komt over wie Röntgen was, waar röntgenstralen voor gebruikt worden en wat bijvoorbeeld De Nachtwacht met röntgenstralen te maken heeft. Dit programma is vanaf 3 maart te downloaden via www.coda-apeldoorn.nl/rontgen.

Wilhelm Conrad Röntgen, een gewone jongen uit Apeldoorn, won in 1901 de eerste Nobelprijs. Met zowel de paviljoens, de wandelroute als de verschillende deelnemende locaties staan we stil bij de ontdekker van de röntgenstralen en wat deze ontdekking ook nu nog betekent. De paviljoens en het aanvullende programma maken deel uit van Het Grote Verhaal van Apeldoorn; een overkoepelend erfgoedprogramma waarin verschillende publieksactiviteiten in een historische tijdlijn samenkomen.