zondag 18 februari 2018 | Login
Nieuws

Nieuws (220)

Al het (actuele) nieuws verzameld

Laatste Nieuws

Basisschool de Kosmos per direct gesloten voor bouwtechnisch onderzoek

woensdag, 15 november 2017 21:43 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Na het instorten van de parkeergarage in Eindhoven zijn er landelijk onderzoeken gaande naar gebouwen met een zelfde bouwconstructie. De gemeente Apeldoorn onderzoekt in totaal 250 gebouwen. Uit onderzoek is gebleken dat het gebouw van basisschool de Kosmos in de maten mogelijk tot deze bouwsoort behoort.
 
Vandaag (woensdag 15 november) is gebleken dat er op dit moment onvoldoende informatie is over de vloerconstructie van De Kosmos. Het bestuur van Leerplein055 is hierover vanavond geïnformeerd door de gemeente. In goed overleg met de gemeente is besloten om het schoolgebouw van De Kosmos donderdag en vrijdag te sluiten voor nader onderzoek. 

De school verzoekt de ouders zoveel mogelijk om zelf opvangmogelijkheden te zoeken. Mocht dit niet lukken staat het team van de school buiten de school klaar om de leerlingen op te vangen morgenochtend.

Donderdagavond ontvangen ouders  na 18.00 uur een update, ook over de onderwijsmogelijkheden voor vrijdag.  

Zeven gewonden bij busongeval nabij station Osseveld

donderdag, 07 september 2017 18:51 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Bij een busongeluk nabij station Osseveld zijn vandaag 7 personen gewond geraakt. De bus (lijn 5) reed zich klem op een hoger gelegen fietspad van het spoorviaduct.

Een van de gewonden is ernstig gewond en per traumahelikopter over gebracht naar een academisch ziekenhuis. Een andere gewonde is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Een van deze gewonden is de buschauffeur. De overige personen zijn lichtgewond en ter plaatse behandeld.

Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend. De politie doet onderzoek naar toedracht van het ongeval. Volgens getuigen is de verkeerssituatie ter plekke onlangs gewijzigd en heeft de bus de draai niet kunnen halen waardoor deze op het fietspad terecht is gekomen.

Vanaf donderdag kans op bruin water uit de kraan

dinsdag, 20 juni 2017 14:14 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Door de aanhoudende warmte vragen we meer water dan gebruikelijk is. Bij te veel vraag kan de waterdruk in de leiding dalen. Je merkt het doordat het water met minder kracht uit de kranen komt. Het duurt dan langer voor een emmer of teil vol is. Onder de douche en bij het gebruik van een sproeier merk je dat het water er minder krachtig uit komt.

Door de lage waterdruk kunnen er ook roestdeeltjes en mangaan welke van nature in grondwater zit loskomen in de waterleiding. Dit geeft het water dan een bruinige kleur. Het kan totaal geen kwaad, maar kan er wel minder fris uit zien. Enkel met wassen van kleding kan dit voor ongemakken zorgen.

Heeft u door het bruine water vlekken in uw wasgoed? Dan adviseert vitens de was nat te houden en opnieuw te wassen met een biologisch voorwasmiddel (bijv. Biotex). Houd de was tussen de twee wasbeurten goed nat, anders gaan de vlekken er niet meer uit.

Zijn de vlekken er na één keer wassen niet uit, was de kleding dan direct nog een keer.

Het advies van vitens is dan ook om tijdens piekuren (tussen 6.00 uur en 9.00 uur en tussen 18.00 uur en 22.00 uur) niet-noodzakelijk waterverbruik te beperken. Dus bijvoorbeeld niet de tuin te sproeien, douchen, auto wassen of de wasmachine te gebruiken.

Theater Orpheus en Hollander Techniek werken samen bij plaatsing zonnepanelen

donderdag, 15 juni 2017 16:04 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Op het dak van de grote zaal van Theater & Congres Orpheus, op de vijfde verdieping, zijn deze week zonnepanelen geplaatst door het Apeldoornse bedrijf Hollander Techniek. De zonnepanelen leveren meer dan voldoende energie om het volledige theaterrestaurant van Orpheus van elektriciteit te voorzien. Met deze investering – die onderdeel uitmaakt van een groter pakket aan duurzaamheidsmaatregelen - gaat een lang gekoesterde wens van Orpheus in vervulling.

Meerjarenplan
Met ingang van juni leveren de  zonnepanelen een deel van de benodigde energie in Orpheus. ‘Het idee voor zonnepanelen speelde al langer,’ zegt Meta Neeleman, directeur van Theater Orpheus. ‘We houden bij Orpheus niet van kortetermijnkeuzes en kiezen daarom voor deze langetermijnoplossing’ De aanpassing dient uiteraard het milieu, maar maakt ook handig gebruik van de mogelijkheden van het gebouw. Daardoor kan er rekening gehouden worden met de buren: de zonnepanelen worden geplaatst op plekken waar de meeste zon komt én waar ze vanaf de straat onzichtbaar zijn.

Trots op Orpheus
De zonnepanelen zijn geplaatst met hulp van het Apeldoornse bedrijf  Hollander Techniek, waar Orpheus al langer mee samenwerkt. ‘Hollander Techniek is verheugd de gewenste energietransitie van Orpheus op deze manier te kunnen ondersteunen’, aldus Erik Hollander, directeur van het techniekbedrijf. Hollander Techniek en Orpheus hebben beiden het duurzame gedachtengoed hoog in het vaandel staan en participeren hierin door samen op te trekken bij het plaatsen van de zonnepanelen.

Orpheus gaat deze zomer het oude gedeelte van het pand opnieuw inrichten. Daarbij kiest het theater –  eveneens conform het duurzaamheidsstreven - voor het stapsgewijs overstappen op ledverlichting in de publieke ruimten, voor natuurlijke materialen en hergebruik van bestaande middelen.

populair Nieuws

De westerstorm die over ons land raasde heeft in onze…
Op zondag 10 december vindt de allerlaatste Vlooienmarkt plaats in…
De herdenkingsbijeenkomst van Unie van Europese Turkse Democraten (UETD) in…
Niet de IVN of Kunst in de Wijk gingen gisteravond…

Huurders met lage inkomens: 0,3% huurverhoging óf huurverlaging

dinsdag, 18 april 2017 13:23 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Betaalbaar wonen voor huurders met een bescheiden inkomen. Dat maakt Ons Huis mogelijk door de huur van ruim 900 sociale huurwoningen te verlagen voor huurders met een inkomen tot € 40.349. De huur van de overige sociale huurwoningen voor deze inkomensgroep stijgt slechts met de inflatiefactor van 0,3 procent.

Arjen Jongstra, directeur-bestuurder van Ons Huis, licht toe dat Ons Huis op deze manier de woonlasten voor een grote groep huurders betaalbaar wil houden. “Het is al langer ons beleid om een lagere huur te vragen voor een sociale huurwoning op het moment dat er een nieuwe huurder komt. Nu willen we graag dat ook ‘zittende’ huurders vanaf 1 juli de lagere huur gaan betalen die we zouden vragen als de woning nu vrijkomt. Het gaat om ruim 900 woningen. We zijn best een beetje trots dat we op deze manier inzetten op huurmatiging voor de lagere inkomens. We zijn financieel in staat om dat te doen en gebruiken die mogelijkheid!”

Inkomensafhankelijke huurverhoging
Voor huurders van een sociale huurwoning met een inkomen boven € 40.349 past Ons Huis de inkomensafhankelijke huurverhoging toe. Ons Huis vindt het gerechtvaardigd om huurders met hogere inkomens een marktconforme huur te vragen voor hun sociale huurwoning. We verhogen de huur met 3% (2,7% huurverhoging plus 0,3% inflatie). Dit is overigens een lager percentage dan het maximum dat de rijksoverheid dit jaar toestaat, te weten 4,3% (4% verhoging plus 0,3% inflatie).

Voor de vrije sectorwoningen, woningen waarvoor geen huurtoeslag mogelijk is, verhoogt Ons Huis de huur ook alleen met de inflatiefactor: 0,3%.

De huurdersbelangenvereniging Ons Woongoed adviseerde positief over het besluit van Ons Huis. De huurwijziging gaat in per 1 juli 2017. Alle huurders van Ons Huis in Apeldoorn en Zutphen krijgen vóór 1 mei bericht.

Apeldoorn moet stedelijk imago versterken volgens onderzoek

vrijdag, 03 Maart 2017 19:34 Geschreven door Apeldoorn Actueel

De stad Apeldoorn is bij gezinnen buiten de gemeente bekend en gewaardeerd vanwege het groen en de  veilige omgeving. Dit blijkt uit een imago onderzoek dat door de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) in opdracht van Apeldoorn Marketing is uitgevoerd onder 400 respondenten.. Ook de strategische ligging en bereikbaarheid van de stad scoren goed. Onbekender is dat Apeldoorn veel grootstedelijke voorzieningen en bovengemiddeld veel werkgelegenheid heeft.  Apeldoorn Marketing laat het imago-onderzoek uitvoeren onder drie groepen, te weten gezinnen, werknemers en toeristen.

Waardering
Bij eerder landelijk onderzoek door Gerard Marlet is de woonaantrekkelijkheidsindex opgesteld. Indicatoren van deze index zijn de bereikbaarheid van banen, het culturele aanbod, veiligheid, het aandeel koopwoningen in de woningvoorraad, de nabijheid van natuurgebieden, de kwaliteit van het culinaire aanbod, de aanwezigheid van een universiteit en het historische karakter van de stad. Uit het onderzoek van de HAN blijken jonge gezinnen met name indicatoren als natuur, veiligheid, geografische ligging en werkgelegenheid belangrijk te vinden.

Bekend
Uit het onderzoek onder jonge gezinnen blijkt, dat Apeldoorn bij hen bekend staat als een plaats waar veel natuurbeleving is, kinderen en anderen veilig kunnen leven en vrij goed bereikbaar. Deze factoren zijn voor hen belangrijk én Apeldoorn scoort hierop goed. Dat imago wil Apeldoorn Marketing dan ook bewaken.

Nog niet bemind
Gezinnen vinden de werkgelegenheid in de omgeving en een attractief stedelijk vrijetijdsaanbod (met name funshopping) belangrijk, maar op deze onderdelen hebben ze nog geen bijzonder positief beeld van Apeldoorn. Hier zit nog een gat tussen de identiteit en het imago van de stad. Deze factoren zijn wel bovengemiddeld in de stad maar nog onvoldoende bekend bij de onderzoekspopulatie. Hier zit een taak voor Apeldoorn Marketing om het beeld bij te stellen.

Kansen voor Apeldoorn
Uit het HAN-onderzoek blijkt verder dat Apeldoorn zich het beste kan richten op (aanstaande) gezinnen die nu nog in de Randstad wonen. Enerzijds heeft Apeldoorn ten opzichte van de Randstad een onderscheidend beter aanbod op voor gezinnen belangrijke factoren als de nabijheid van natuur, veiligheid en de beschikbaarheid van koopwoningen tegen een redelijke prijs. Dat lijkt al redelijk bekend bij de doelgroep. Anderzijds biedt Apeldoorn ook stedelijke attracties en volop werkgelegenheid in de IT, maakindustrie en andere sectoren. Dat is nog niet bekend, maar wel belangrijk voor gezinnen uit de Randstad.

Over het onderzoek
Het HAN onderzoek is uitgevoerd door Melanie Duim onder begeleiding van Roeland Tameling. Apeldoorn Marketing wil hiermee inzicht krijgen in de specifieke behoeften van de doelgroepen waar Apeldoorn zich op richt. Daarom heeft de citymarketing organisatie 400 mannen en vrouwen met (jonge) kinderen die buiten Apeldoorn wonen een online vragenlijst voorgelegd.

De stichting Apeldoorn Marketing is verantwoordelijk voor de versterking van het imago van de stad bij met name jonge gezinnen, professionals en Veluwebezoekers. Meer informatie is te vinden op www.apeldoornmarketing.nl.

Bomen en mensen vrezen voor de aankomende storm

woensdag, 22 februari 2017 19:44 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Nederland maakt zich op voor de storm welke donderdag in de loop van de ochtend ons land zal bereiken. Windstoten van 130 km/u aan de kust behoren tot de mogelijkheden maar ook in onze regio zijn windstoten van 100 km/u niet ondenkbaar volgens het KNMI.

De Nederlands Spoorwegen heeft al aangekondigd morgen minder treinen te laten rijden door de storm en ook de ANWB waarschuwt voor een zeer drukke avondspits aangezien de storm rondom de spits op zijn hoogtepunt is.

Ook de hulpdiensten maken zich op voor een drukke dag, met name voor de brandweer is er een te verwachte drukte. Bij hevige regenval en storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken.

Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut, neem dan contact op met je gemeente.

Acuut gevaar zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de dakpannen van je dak vliegen en een gevaar opleveren voor de mensen op de openbare weg, of nog erger door de storm dreigt instortingsgevaar van bijvoorbeeld een steiger. Een boom in de berm of tuin die is omgevallen levert geen direct gevaar op en is dan ook geen spoedmelding en kun je het probleem het beste kenbaar maken bij de gemeente. Gezien de vele bomen welke er op de Veluwe staan is het niet ondenkbaar dat er diverse bomen zullen sneuvelen tijdens de storm.

Weerplaza geeft aan dat deze storm echt serieus genomen moet worden en niet moet worden onderschat. Op dit moment is er al een code geel afgegeven die aangeeft dat er gevaarlijk weer in aantocht is. Weerplaza is met het KNMI in overleg over code oranje. Dat is de normale gang van zaken als de weercriteria in de buurt komen van een overschrijding. Dat is nu zeker het geval, zodat het zeer aannemelijk is dat op basis van de verwachtingen code oranje van kracht wordt.

Kabelknipper opnieuw actief in Apeldoorn

dinsdag, 21 februari 2017 16:25 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Na enkele rustige maanden is de kabelknipper weer actief in Apeldoorn. Opnieuw zijn in de afgelopen weken lantaarnpalen moedwillig gesaboteerd. Lantaarnpalen worden open geschroefd waarna de bedrading wordt weggeknipt. Inmiddels zijn in 2016 en 2017 483 lantaarnpalen vernield. De totale schade bedraagt inmiddels ruim € 100.000. Naast het moedwillig saboteren van de lichtmasten, heeft de kabelknipper het nu ook voorzien op  bebording op de openbare weg en de installaties van verkeerslichten. In de nacht van maandag op dinsdag is de verkeerslichteninstallatie op de Albert Schweitzerlaan met de Laan van Westenenk moedwillig vernield.

Gemeente en politie nemen de vernielingen hoog op. “De gemeenschap wordt op kosten gejaagd. Bovendien is nu ook de verkeersveiligheid ernstig in het geding”, aldus wethouder Detlev Cziesso van de gemeente Apeldoorn.

Gemeente en politie roepen daarom de hulp van het publiek in. Indien u afgelopen nacht op de plaats delict bent geweest en u heeft één of meerdere personen bij de verkeersinstallatie gezien of u heeft op een ander moment op een andere locatie iets vreemds waargenomen, wilt u zich dan in verbinding stellen met de politie. De politie is bereikbaar via 0900-8844.

Willekeurige afbeelding

02aa7477fe77357a3e58216d94e07a15_XL.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen