Niet alle inbrekers gaan op vakantie

De vakantiemaanden zijn hoogtijdagen voor inbrekers. Na een welverdiende vakantie komt u thuis, maar als u de voordeur opent, is dat in één keer over. Het huis blijkt een enorme ravage en: de inhoud van kasten en laden ligt verspreid over de vloer. De lcd-tv is verdwenen en ook een dure laptop. Hoe langer u thuis bent, hoe meer spullen u mist.

Voor inbrekers is het vaak eenvoudig om woningen van vakantiegangers te spotten. De gordijnen blijven dicht, ’s avond is het huis donker en aan de planten in de tuin of balkon is duidelijk te zien dat ze onvoldoende water hebben gekregen. Veel mensen nemen hun maatregelen wel, maar toch is het verstandig even stil te staan bij de dingen die u zelf kunt doen om  een inbraak te voorkomen. Het bespaart u tijd, ergernis en geld.

Maak het ze moeilijk

Inbraakpreventie begint met goed hang- en sluitwerk. Het moet voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Op de website www.preventiecertificaat.nl staan bedrijven die volgens de eisen van dit keurmerk werken. Zij adviseren over de noodzakelijke maatregelen en voeren deze ook uit.
Daarbij gaan ze niet verder dan nodig is voor voldoende veiligheid. Zo is een alarminstallatie lang niet altijd nodig bij hang- en sluitwerk van goede kwaliteit. Deze gecertificeerde bedrijven staan onder voortdurende controle. Een ervaren inbreker herkent meteen de betere sloten en goed beveiligde ramen. Ze willen zo snel mogelijk naar binnen. Veiligheidssloten maken het lastig om een deur te forceren. De inbreker gaat dan liever een deur verder naar de buren. Uit onderzoek blijkt dat de kans op inbraak bij beveiligde woningen tot wel 90% lager ligt dan bij onbeveiligde woningen.’

Twitteren vanaf de costa’s

De vakantietijd is een toptijd voor inbrekers. Woningen waarvan de bewoners voor langere tijd weg zijn vinden ze interessant. Daarvoor zijn genoeg aanwijzingen, zoals permanent gesloten gordijnen of een berg post onder de brievenbus. Het advies is dan ook de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Niemand is tegenwoordig nog zo naïef om een briefje op het raam te plakken met de mededeling ‘We zijn tot eind augustus met vakantie.’ Maar die voorzichtigheid is ver te zoeken op internet. Via Twitter, Facebook en andere netwerken wordt enthousiast verslag gedaan van vakantiebelevenissen aan de Spaanse costa’s of waar dan ook. De hele wereld mag meegenieten. Criminelen kunnen via digitale kanalen vrij gemakkelijk allerlei persoonlijke informatie achterhalen. We willen allemaal dat de overheid zorgvuldig omgaat met de privacy van burgers, maar op internet geven we zelf onze privacy zomaar prijs. Criminelen zitten overal, ook op internet.

Tips tegen inbreken tijdens vakantie

 • Sluit ramen en deuren en doe ze op slot. Haal de sleutels er uit en berg ze op.
 • Zorg voor schemergeschakelde verlichting bij de toegangsdeuren.
 • Installeer tijdschakelaars zodat ’s avonds licht aangaat in de woonkamer en elders in huis.
 • Gordijnen niet permanent dicht laten; planten niet weghalen van de vensterbank.
 • Vraag de buren om de post te verzamelen en de planten water te geven.
 • ‘Twitter’ niet rond dat u op vakantie bent.
 • In de achtertuin geen ladder of afvalcontainer laten staan als opstapje naar het balkon.
 • Kostbaarheden in een kluis opbergen of in bewaring geven. Registreer deze vooraf. Op www.stopheling.nl vindt u hiervoor een speciale app en op www.politie.nl een kostbaarhedenregistratieformulier.
 • Maak van de woonkamer geen etalage met allerlei aantrekkelijke spullen in het zicht.
 • Laat in huis een kaartje achter met het telefoonnummer van een contactpersoon die de politie in geval van nood kan bellen.
 • Snoei struiken in de voortuin zodat vanaf de straat de voordeur en ramen goed zichtbaar blijven.
 • Doe altijd aangifte als er toch is ingebroken.

Laat een reactie achter

Reacties zijn meer dan welkom. Echter: reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd.

Willekeurige afbeelding

Geen afbeeldingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen