vrijdag 19 oktober 2018 | Login
Voor die mensen die regelmatig kijken naar het meldingen systeem van de brandweer zal het vast zijn opgevallen dat het aantal uitrukken voor schoorsteenbranden de laatste weken is toegenomen.

Op zich ook niet zo gek, de herfst is aangebroken en mensen steken de open haard weer wat vaker aan. Jaarlijks zijn er in ons land meer dan tweeduizend schoorsteenbranden. De oorzaak is meestal een vervuild of verstopt schoorsteenkanaal. Jaarlijks het rookkanaal laten schoonmaken en contoleren is daarom erg belangrijk.

Stookt u in uw kachel of open haard hout of  kolen dan komen er onverbrande deeltjes in het rookkanaal terecht. Die vormen daar een teerachtige, zeer brandbare laag. Het is daarom belangrijk uw schoorsteen regelmatig te laten vegen. Een schoorsteenbrand is te herkennen aan een loeiend geluid in het rookkanaal.
Wat u kunt doen bij een schoorsteenbrand is het vuur met zand doven, om zo rook in huis te voorkomen. Sluit direct hierna de schoorsteenklep of de  luchttoevoer van de kachel. Bel vervolgens meteen 1-1-2. Ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte (i.v.m. koolmonoxidevorming!).
Blus nooit met water omdat er dan enorme stoomvorming ontstaat. Doordat dit zo snel gebeurt, kan het rookkanaal door de druk scheuren.

Oorzaak
Het hout dat u stookt moet goed droog zijn, minimaal 16 maanden aan de lucht gedroogd. Hout dat nog vocht bevat zal slechter branden, minder warmte afgeven en afzetting van zogenaamd creosoot in het afvoerkanaal bevorderen.
Uw schoorsteen kan verstopt raken door bijvoorbeeld een vogelnest, specie of stenen. Er is dan te weinig of geen ‘trek’ meer, waardoor de rook terugslaat in de kamer. U loopt dan het risico van een dodelijke koolmonoxidevergiftiging. 

Tips
  • ·Zorg voor een emmer met zand naast de open haard/ kachel/ schoorsteen.
  • ·Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een erkend bedrijf. Ook controle op scheuren en lekkages kan door dit bedrijf gedaan worden.
  • ·Het beste is om voor het stookseizoen rond oktober het schoorsteenkanaal en de haard te laten controleren.
  • ·Zorg voor een goede verbranding, voldoende vlammen. Een smeulende haard geeft extra vervuiling
  • We raden u aan een bedrijf in te schakelen dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Dan weet u zeker dat u een gediplomeerde schoorsteenveger heeft met een aansprakelijkheidsverzekering.
  •  
Let wel:
Door het nemen van deze maatregelen zal een schoorsteenbrand tot met minimum beperkt worden. Er kunnen zich echter omstandigheden voordoen die niet te voorzien zijn en een (schoorsteen)brand als gevolg hebben.

Laat een reactie achter

Reacties zijn meer dan welkom. Echter: reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd.

Willekeurige afbeelding

Geen afbeeldingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen