woensdag 17 oktober 2018 | Login
Op verschillende plaatsen in Apeldoorn is vrijdag 16 november ingebroken of is geprobeerd in te breken. Bij twee woningen zijn ondermeer geld en sieraden weggenomen. Het woninginbrakenteam van Apeldoorn onderzoekt de zaken.

Bij een woonwagen aan het Betsy Perkhof is vrijdagmiddag ingebroken. De dader is via een klapraam naar binnen geklommen. Er zijn ondermeer geld, sieraden en een spelcomputer weggenomen.

Ook bij een woning aan de Regge was het raak. Daar werd vrijdagavond een deur geforceerd. Er werden sieraden weggenomen. De bewoners zagen bij thuiskomst dat er was ingebroken en belden bij de buren de politie. Op dat moment zagen ze een grijze VW Passat met daarin twee mannen met hoge snelheid wegrijden . De auto reed vanaf de Overvecht richting de Waalstraat. Vermoedelijk waren de inbrekers nog in de woning toen de bewoners thuiskwamen. De gealarmeerde politie heeft nog uitgekeken naar de auto maar deze niet meer aangetroffen.

Ook bij woningen aan de Jeker, de Plutoniumweg en de IJzerweg heeft men geprobeerd in te breken. Hier is men niet binnen geweest. Bij een woning aan de Coba Ritsemastraat heeft men een raam opengebroken. Vermoedelijk zijn de inbrekers gestoord bij de inbraak want er is niets weggenomen.

Wat doet de politie?

De politie schroeft in deze donkere maanden haar eigen inspanningen op om het aantal inbraken terug te brengen en daders op te sporen. Na vrijwel elke inbraak vindt al standaard een technisch (sporen)onderzoek plaats. Ook wordt in de meeste gevallen een buurtonderzoek gedaan. Daarnaast controleert de politie de komende maanden op belangrijke toegangswegen auto’s op de aanwezigheid van inbrekerswerktuig. Verder wordt er extra gesurveilleerd op plekken waar op dat moment veel wordt ingebroken.

Wat kunt u zelf doen?

Om gerichte surveillances en controles te kunnen doen, is het cruciaal dat mensen altijd aangifte doen van (poging) woninginbraak. Alleen dan krijgt de politie een goed beeld van de probleemgebieden. Het is voor de politie van belang dat mensen een duidelijke omschrijving van hun gestolen goederen kunnen geven. Dit is niet alleen nodig voor de opsporing van de goederen, en daarmee van de dader, maar ook om aangetroffen gestolen goederen terug te kunnen geven aan de rechtmatige eigenaar. Bovendien is de lijst ook voor uw verzekering van belang. Op politie.nl kunt u een handig formulier downloaden waarop u uw bezittingen kunt registeren. Dit kan ook met de stopheling ‘app’. Hiermee kunt u uw bezittingen fotograferen en in een bestand vastleggen. Deze kunt u naar u zelf mailen. In het geval van een inbraak kunt u de politie snel een lijst met gestolen goederen mailen.

De meest voor de hand liggende preventietip is uiteraard het goed afsluiten van ramen en deuren, ook als u maar heel even weggaat of langere tijd boven in huis bent. Dit om insluiping te voorkomen. Maar er zijn veel meer maatregelen die het risico slachtoffer te worden van een inbraak aanzienlijk kunnen verkleinen. Meer tips staan op www.politiekeurmerk.nl en politie.nl.

Laat een reactie achter

Reacties zijn meer dan welkom. Echter: reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd.

Willekeurige afbeelding

Geen afbeeldingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen