woensdag, december 6Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Lariksbastkever tast bomen Loenermark en Bruggelen aan

Foto: Geldersch Landschap & Kasteelen (aangetaste boom)

Helaas is er weer aantasting van lariksen door de lariksbastkever geconstateerd. Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) is daarom genoodzaakt de dode bomen weg te halen in de terreinen Loenermark bij Loenen en Bruggelen bij Beekbergen.

Nadat het kevertje vorig jaar al veel sterfte veroorzaakte van de Japanse Lariks, slaat hij ook dit jaar weer toe. De bomen hebben door de droogte van vorig jaar en dit voorjaar onvoldoende weerstand om de insecten te weren. Een gezonde boom geeft hars af wanneer een kever een gaatje in de bast probeert te maken. Daardoor krijgt het insect geen kans larven achter te laten. Zijn de bomen minder vitaal, dan worden ze wel aangetast.

De dode en bijna dode bomen worden vanaf augustus geveld. In de Loenermark gaat het om ongeveer 800 lariksen, in Bruggelen om ongeveer 150 lariksen.

GLK probeert zo snel mogelijk weer jong bos te laten groeien op de kale vlakten.  Er wordt gekozen voor verschillende boomsoorten, omdat een gemengd bos beter bestand is tegen dit soort aantastingen.