zaterdag 18 november 2017 | Login

Petanque topspelers komen naar Apeldoorn

Petanque – beter bekend als jeu de boule – wordt wereldwijd gespeeld. Er zijn dan ook wereld en Europese kampioenschappen. Uiteraard zijn er ook Nederlandse kampioenschappen georganiseerd door de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB). Aan Nederlandse kampioenschappen mogen alle spelers met een wedstrijdlicentie meedoen en natuurlijk doen er ook topspelers mee. Het sterkst bezette toernooi is echter het toernooi dat de Zeevat Grand Masters Petanque is genoemd en dat door de vereniging ’t Zwijntje (vertaling van cochonnet, het kleine balletje waar naar toe wordt gespeeld) uit Apeldoorn. Zeevat hypotheken & verzekeringen is namelijk hoofdsponsor van dit evenement dat op 4 mei voor de 11e keer wordt gehouden. Het is het sterkst bezette toernooi omdat alleen maar topspelers worden uitgenodigd en toegelaten. Dat zijn dan spelers die in de ereklasse van de Nationale Competitie spelen of van vergelijkbare sterkte doordat zij meerdere malen Nederlands Kampioen zijn geworden. Er worden dan ook maar maximaal 32 teams toegelaten.

Er wordt gespeeld met teams bestaande uit drie spelers (triplettes), maar teams mogen uitsluitend bij dit toernooi, ook uit vier spelers bestaan. Tijdens een partij mag er namelijk éénmaal van speler gewisseld worden. Dat mag normaal alleen bij een wereldkampioenschap of Europees kampioenschap. Ook uniek is dat de boules van de finalisten worden gekleurd in de kleuren rood en blauw. Dat wordt gedaan met een zeer dunne inkt, zodat het contact tussen de hand en de boules gelijk blijft. Ook wordt de cirkel van waaruit gegooid wordt niet meer op de grond getekend maar gebruiken we een rode kunststof cirkel zodat deze goed zichtbaar is. Dit alles om het meer een kijkspel te maken. Het publiek ziet niet alleen welk team het beste ligt maar ook is makkelijk te zien hoeveel boules de teams al hebben gespeeld. Anders dan bij camping jeu de boule gaat het er niet om, om zo dicht mogelijk bij het butje te gooien, maar dat de boule van de tegenpartij wordt verbeterd. Het best kan dat door zover mogelijk van de but te gooien maar wel dichterbij dan de tegenstander. Ook wordt veelvuldig de boule van de tegenstander weggeschoten, waardoor er ook sprake is van een verbetering.

Doordat we een hoofdsponsor hebben gevonden kan het prijzengeld ook op niveau worden gehouden. De eerste prijs is namelijk € 1.000,- en er zijn niet zoveel toernooien in Europa met zo’n eerste prijs.

Er doen maar liefst 17 leden van ’t Zwijntje mee. Omdat ’t Zwijntje in 2012 kampioen van Nederland werd en dit jaar op de 3e plaats eindigde, hebben we toch een bepaalde aantrekkingskracht voor goede spelers. Slechts 7 van deze leden wonen in Apeldoorn. Ook in de ere- en de hoofdklasse van de Nationale Competitie is ’t Zwijntje vertegenwoordigd en in beide klassen staan de Zwijnen bovenaan. Frank Schepers – een echt Apeldoorns zwijntje – heeft het toernooi al twee keer gewonnen, heeft 18 nationale titels, en is dus wederom favoriet.
Het toernooi begint met de opening en de loting om 10:00 uur ’s morgens en er moeten vijf ronden gespeeld worden. Er wordt gespeeld volgens een afvalsysteem, dus na de vierde ronde begint de finale. We houden rekening met wedstrijden van tussen de 1,5 en 2 uur. De start van de finale wordt daarom om omstreeks 18:00 uur verwacht. Mocht de finale lang gaan duren dan moeten we mogelijk de wedstrijd onderbreken omdat we natuurlijk wel om 20:00 uur een minuut stilte in acht zullen nemen. Alle wedstrijden worden tot de gebruikelijke 13 punten gespeeld, maar de finale wordt net als vroeger bij het WK tot 15 punten gespeeld.

Uiteraard zijn bezoekers welkom (de toegang is gratis) en dat hoeft natuurlijk niet de gehele dag. Ook bij eventueel slecht weer kan er gewoon worden gespeeld, omdat ’t Zwijntje naast de 32 buitenbanen ook beschikt over 20 binnenbanen. ’t Zwijntje is gevestigd aan de Schoonbroeksweg 5, 7323 AN in Apeldoorn. Via de site van ’t Zwijntje (www.zwijntje.nl) kan worden doorgeklikt naar de webpagina over de Zeevat-GMP.

Laat een reactie achter

Reacties zijn meer dan welkom. Echter: reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd.

Willekeurige afbeelding

5efd2d032c6b11777b9f71cfb9d0acab_XS.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen