woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Hemelvaartsdag is Nationale Stoomtreindag

Foto: Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Elk jaar op Hemelvaartsdag laten stoomtreinen van zich horen in Nederland. Ook dit jaar galmen op donderdag 26 mei de stoomfluiten weer over de Veluwe. Bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) worden die dag meerdere stoomlocomotieven ingezet voor een intensieve dienstregeling. Tussen Apeldoorn en Beekbergen én tussen Beekbergen en Loenen genieten de reizigers in historische rijtuigen van het afwisselende Veluwse landschap. De in stijl geklede conducteurs komen de kaartjes knippen en voor de dauwtrappers/fietsers gaan fietsen gratis met de trein mee, in een speciale fietsenwagon.

Zien, snuiven en beleven
In Beekbergen gonst het de hele dag van de bedrijvigheid. Daar is het grote stoomdepot met de imposante draaischijf, waar die dag van alles te beleven en te ontdekken is voor de bezoekers.

Van dichtbij is te zien hoe de grote, statige stoomlocomotieven worden gesmeerd of van water worden voorzien. De kolen worden geladen met een ouderwetse hijskraan en er rangeren regelmatig locomotieven.

Ronkende historische diesels
Jong en oud vergaapt zich in het depot in Beekbergen aan de locomotieven die er staan opgesteld. Naast de vele stoomlocomotieven is de VSM ook trots op haar grote collectie historische Nederlandse diesellocomotieven. Veel oude NS-diesellocomotieven zijn door de vrijwilligers van de VSM weer rijvaardig gemaakt en op Hemelvaartsdag zullen enkele van deze ‘trekpaarden’ uit de vorige eeuw een goederentrein vervoeren.

Bezoekers kunnen genieten van een hapje en een drankje in de restauratierijtuigen tussen Apeldoorn en Beekbergen en op het terras op het terras tussen de stoomlocomotieven in Beekbergen, vanaf dat terras heb je uitzicht op de treinen en op de bedrijvigheid in het stoomdepot.

Vanaf 10:15 uur vertrekt er ieder uur een stoomtrein vanaf station Apeldoorn. De gehele uitgebreide dienstregeling is op www.stoomtrein.org te vinden. De prijs voor een dagkaart voor alle reizigerstreinen op Hemelvaartsdag is € 12,50 voor volwassenen en € 10,00 voor kinderen tussen 4 t/m 11 jaar.

Nog meer VSM-rijdagen
In de maanden mei en juni rijdt de VSM-stoomtrein elke zondag over de Koningslijn. Op déze dagen geldt de groene dienstregeling, die te vinden is op de VSM-website www.stoomtrein.org.