vrijdag, april 19Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Gratis mediatraining voor bewonersinitiatieven

Foto: Pixabay

Inwoners van de provincie Gelderland die bezig zijn met een bewonersinitiatief, of daar plannen voor hebben, kunnen zich aanmelden voor een gratis mediatraining. Ze leren van een ervaren journalist publiciteit te genereren voor het verhaal van hun initiatief.

De mediatraining ‘Mijn persbericht in de krant’ is een initiatief van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland  waarin Zorgbelang Gelderland, Dorpshuizen en Kleine Kernen, Plattelandsjongeren Gelderland en Spectrum partner met elan samenwerken. De Leefbaarheidsalliantie heeft sinds de start begin 2017 meer dan 500 bewonersinitiatieven ondersteund. “Dat doen we door advies te geven, initiatiefnemers met elkaar in contact te brengen en ondersteuning te bieden bij het aanvragen van subsidie”, legt Charlotte Post van Spectrum uit.

Nu is er dus ook een gratis mediatraining. De training bestaat uit twee modules: één waarbij deelnemers de kunst van het schrijven van een aantrekkelijk nieuwsverhaal onder de knie krijgen en leren hoe ze dit aan de media kunnen aanbieden. De tweede module gaat in op het gebruik van sociale media en de mogelijkheid om een nieuwsverhaal op te knippen in hapklare brokjes content. De training wordt gefinancierd door de Leefbaarheidsalliantie. Trainer is André van der Vlerk die al twintig jaar actief is voor diverse lokale en regionale media.

Data
De eerste training voor inwoners van Apeldoorn en omliggende gemeenten wordt gegeven op  dinsdagavond 27 november van 19.30 tot 22.00 uur. De tweede module wordt op een nader te bepalen datum eind januari, begin februari ingepland. Deelnemers krijgen naast de twee trainingsavonden ook begeleiding via e-mail. “Samen verbeteren we het persbericht dusdanig dat we de media een verhaal aanbieden dat haast van een journalistiek niveau is”, aldus André. “Het leuke is: dit kunstje doe je niet één keer; je kunt het gebruiken voor je bewonersinitiatief en ook voor ander (vrijwilligers)werk.’’
Deelnemers ontvangen uiterlijk 2 weken voor aanvang van de training de informatie over de locatie.

Aanmelden
Aanmelden voor de training kan door een mail te sturen naar aanmelden@spectrumelan.nl onder vermelding van Mediatraining, naam en bewonersinitiatief. Deelname is kosteloos, maar deelname verplicht wel tot het schrijven van een persbericht. Er is plek voor 10-12 deelnemers, vol is vol. Meer informatie over de training is te vinden op www.spectrumelan.nl/trainingen