woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Geen aftelfeesten in Apeldoorn door corona

Foto: Pixabay

De vier geplande aftelfeesten in de gemeente Apeldoorn gaan niet door. Met het grote aantal coronabesmettingen is het niet verstandig bijeenkomsten met grote groepen mensen te houden, vindt het college van burgemeester en wethouders. De feesten passen op dit moment ook niet binnen de coronamaatregelen: evenementen moeten om 17.00 uur afgelopen zijn. Alles afwegende, is besloten de feesten af te blazen.

Burgemeester Ton Heerts: “We vinden het allemaal erg jammer. Maar als we alles op een rijtje zetten, is het gewoon niet verstandig. En praktisch ook steeds minder haalbaar. ”

De gemeente had de aftelfeesten – drie vuurwerkshows en een droneshow –  georganiseerd om juist toe te werken naar een andere manier van oud en nieuw vieren. De Apeldoornse gemeenteraad had immers eerder dit jaar besloten dat er in Apeldoorn geen consumentenvuurwerk meer mag worden afgestoken. Dat besluit van de raad stond los van de coronapandemie.

Dilemma
Burgemeester Ton Heerts schetst het dilemma waar hij zich nu samen met de wethouders voor geplaatst zag. “Vuurwerk- en droneshows zijn op zich een prachtig alternatief. En een feestelijke manier om toch samen het nieuwe jaar in te luiden. Maar hoe feestelijk is zoiets met zoveel corona-besmettingen en een mega-druk op de zorg? Volgens de regels zou ook iedereen een zitplaats moeten krijgen. De vraag is hoe realistisch dat is bij een aftelfeest in de buitenlucht. Plus: hoe eerlijk is het tegenover (horeca-)ondernemers die om 17.00 uur dicht moeten? Terwijl er dan op een ander moment zoveel mensen samen komen bij vuurwerkshows?”