vrijdag, april 19Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

De Klup al 55 jaar een begrip in Apeldoorn

Foto: Archieffoto de Klup

De Klup is al 55 jaar een belangrijke plek voor mensen met een verstandelijke beperking en vrijwilligers in Apeldoorn. In 1967 hebben een aantal ouders van mensen met een verstandelijke beperking het initiatief genomen om activiteiten voor hun kinderen te organiseren. Dat is uitgegroeid tot de ruim 35 activiteiten nu.

Plek
De Klup is begonnen in buurthuis Maasstraat in Apeldoorn Zuid. De vraag naar vrijetijdsbesteding breidde zich al snel zo uit dat er gezocht moest worden naar een andere locatie. Gemeente Apeldoorn stelde in 1972 het pand aan de Mariastraat 52 beschikbaar aan de Klup. Eerder waren op deze plek een dansschool en tapijthandel actief. In 1983 is het pand aangekocht. Het pand werd met vereende krachten omgebouwd tot een knus centrum. Eind jaren ‘80 kreeg het pand lekkage en moest er veel gebeuren om het gebouw weer op te knappen. Het pand kreeg onder andere een nieuw dak. Helaas bleef regen door allerlei naden en kieren zijn weg toch naar binnen vinden, en stond de vloer op de begane grond na veel regenbuien blank.

Eén miljoen gulden voor de Klup
In dezelfde periode kwam het pand Mariastraat 54 leeg te staan omdat het bedrijf Middelink met haar opslag vertrok. Het toenmalige bestuur kwam na beraad en onderzoek met de mogelijke optie om een nieuw pand op de huidige locatie neer te zetten.

De campagne “1 miljoen gulden voor de Klup” werd bedacht. Burgers, vrijwilligers, deelnemers, ouders, bedrijven, organisaties en servicelubs van Apeldoorn zetten hun schouders onder de campagne. Iedere keer als er 100.000 gulden was geworven werd er een grote thermometer op de pui van Juwelier van der Meij verschoven. In 1991 werd deze grootste campagne die tot nu toe ooit in Apeldoorn had plaatsgevonden, gevierd met het behalen van het bedrag van 1 miljoen gulden voor de Klup. In 1992 werd met een groot feest het nieuwe Kluphuis geopend: drie ruime verdiepingen, modern en vol mogelijkheden.

Klupvirus
De afgelopen 55 jaar is de Klup flink gegroeid in aantal deelnemers, activiteiten en vrijwilligers. Dankzij de grote betrokkenheid en trouwheid van deelnemers, vrijwilligers en iedereen die de Klup een warm hart toedraagt, kan de Klup wekelijks, jaarlijks en al ruim vijf decennia een tweede huiskamer zijn voor mensen met een beperking… Operationeel manager Wilma Hartman: “We noemen het zelf ‘t Klupvirus, als je er eenmaal mee besmet bent dan kom je er niet meer vanaf! Zelf ben ik 15 jaar in dienst van de Klup, maar al 40 jaar betrokken. Ik ben begonnen als twintigjarige stagiaire.”

 

Trouw

Opvallend is hoe lang mensen betrokken zijn bij de Klup. Zo zijn er twee vrijwilligers al ruim 50 jaar actief en sommige deelnemers komen al ruim 40 jaar wekelijks.

Roos, 38 jaar, komt sinds haar 8e bij de Klup. Ze startte bij de KidsKlup. Ging computeren, zwemmen, naar handenarbeid, volksdansen en zit nu al een paar jaar bij stijldansen. “Hoe ouder ik word, hoe beter ik weet wat bij me past en wat ik leuk vind. Je voelt je hier thuis. Je mag jezelf zijn. Ook al doe je hier geen ene reet. Hoe gehandicapt je ook bent. Ik vind het hier heel veilig. Ze laten je hier niet buiten staan. Trekken je erbij. Ik ben hier geboren en getogen. Soms word ik ook ingezet als begeleiding. Dat vind ik zo tof van hier. Toch weet ik van mezelf dat ik wel mijn beperkingen heb. Ik denk dat ik hier voor m’n hele leven blijf. Al weet ik natuurlijk niet wat de toekomst brengt..” 

Open Huis
Op zaterdag 24 september is er een receptie en open huis voor geïnteresseerden en betrokkenen van 14.00-16.00 uur aan de Mariastraat 52 om het jubileum te vieren.