zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

D66 Apeldoorn roept gemeente op om uit te leggen hoe monumenten verduurzaamd mogen worden

Tijdens de raadsvergadering van 11 oktober is de motie van D66 Apeldoorn ‘verduurzamen monumenten’ aangenomen. Raadslid Dennis Russchen diende deze motie in omdat D66 Apeldoorn signalen heeft gekregen van Apeldoornse installateurs dat het niet duidelijk is of – en hoe – monumenten verduurzaamd kunnen worden.

Dat is natuurlijk een gemiste kans, want er kan van alles. Tijdens de raadsvergadering maakte wethouder Mark Sandmann (D66) bekend dat de leges voor het plaatsen van zonnepanelen verlaagd worden naar 0 euro.

Raadslid Dennis Russchen: “Als gemeente kun je mooie kansen creëren, het is de kunst om samen met ondernemers én inwoners deze kansen te benutten.”

Daarom roept D66 Apeldoorn het college op om in gesprek te gaan met Apeldoornse installateurs en aannemers om duidelijker te maken wat de mogelijkheden voor verduurzamen zijn. Er kan en mag namelijk heel veel als het gaat om verduurzamen van beschermde stadsgezichten en monumenten, maar aangezien er veel is veranderd willen ze graag bijgepraat worden.

Monumenten moeten we koesteren, het is een belangrijk onderdeel van de Apeldoornse cultuurhistorie. Dat neemt de urgentie om duurzame maatregelen te treffen nog niet weg en in het huidige beleid is er ruimte om ook aan de slag te gaan met het vergroenen van monumenten. En nu aan de slag!