zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Bob Popcorn van Maranke Rinck wint het Apeldoorns Uiltje!

Foto: CODA

In bijzijn van groep 5/6 van de Emmaschool in Apeldoorn hoorde kinderboekenschrijver Maranke Rinck vanmorgen dat zij met haar boek Bob Popcorn het Apeldoorns Uiltje heeft gewonnen. Maranke ontvangt deze prijs op 30 september uit handen van een aantal afgevaardigden van de Apeldoornse Kinderjury in de Klas en CODA-directeur Carin Reinders, tijdens de opening van de Kinderboekenweek. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de winnaar van het beste kinderboek waarop leerlingen konden stemmen tijdens het educatieve programma Kinderjury in de Klas dat CODA aanbiedt.

Ondanks dat de CODA leesconsulenten de afgelopen periode geen fysieke schoolbezoeken konden afleggen vanwege de coronamaatregelen, is de Apeldoornse Kinderjury in de Klas ‘gewoon’ aan het werk geweest. Door online snel te schakelen en een digitale variant in te richten, kon het leesbevorderingsproject voor heel veel leerlingen en scholen doorgaan.

Na de introductieles in de klas ontving elke groep 25 nieuwe boeken, waarmee leerlingen aan de slag gingen voor de Kinderjury. Ze kregen voor elk gelezen boek een sterrensticker; ook kon per boek een leuke opdracht worden gemaakt. Onlangs waren de CODA leesconsulenten via het digibord ‘te gast’ in de klas en konden de leerlingen hun stem op hun favoriete boek uitbrengen. De meeste stemmen gingen naar Bob Popcorn van Maranke Rinck en daarmee wint zij dit jaar het Apeldoorns Uiltje.

Maranke Rinck ‘op bezoek’ bij groep 5/6 van de Emmaschool
Met hun deelname en uitgevoerde opdrachten maakten de groepen kans op een schrijversbezoek. Een prijs die gewonnen werd door de leerlingen van groep 5/6 van de Emmaschool – en vanmorgen was het feest! Maranke Rinck bracht via het digibord een bezoek aan deze leerlingen waarbij ze tot haar grote verrassing en onder luid applaus van de leerlingen van de CODA leesconsulent te horen kreeg dat zij het Apeldoorns Uiltje had gewonnen. Na deze bekendmaking beantwoordde ze alle vragen uit de klas en las ze natuurlijk een stukje voor uit het net verschenen tweede deel van Bob Popcorn, De Popcorn Spion. Tot slot werd als herinnering aan deze fantastische afsluiting van Kinderjury in de Klas nog een leuke groepsfoto gemaakt.

Niet alleen de winnende school was enthousiast, maar ook een leerkracht van obs Het Web vertelde dat ze erg blij is met de verschillende leesactiviteiten van CODA waaronder Kinderjury in de Klas en de Boekenbende: “De hele groep is een AVI-niveau gestegen! Er is zelfs een leerling maar liefst twee niveaus omhoog gegaan, mede omdat ze dankzij de aanwezige Kinderjuryboeken veel heeft gelezen.” Eymen, leerling uit groep 6 van dezelfde school hield zijn boekpromotie zelfs gewoon online toen alle leerlingen nog thuis zaten.

Voorkom een ‘zomerleesdip’ en ga samen Vakantielezen
Ook in de zomervakantie is er bij CODA (online) aandacht voor lezen. Met het leuke en leerzame leesprogramma Vakantielezen stimuleert CODA kinderen om ook in de vakantie door te blijven lezen. Kijk voor meer informatie op www.coda-apeldoorn.nl/vakantielezen.