zondag 18 februari 2018 | Login
Bijzonder

Bijzonder (117)

Iets klein, iets aparts. Dat maakt het nieuws wat niet standaard is en dus eigenlijk nooit aan bod komt. Apeldoorn Actueel heeft hiervoor bijzonder in het leven geroepen. Een platform voor klein, apart en bijzonder nieuws.

Laatste Nieuws

Grote stap voor Apeldoorns LoRa netwerk

donderdag, 30 november 2017 19:42 Geschreven door

Het leefklimaat in Apeldoorn verbeteren en uitgroeien tot een Smart City; dat is de missie van de LoRa Community in Apeldoorn. Bevlogen inwoners en IT’ers zetten zich sinds 2016 in om een dekkend LoRa netwerk in Apeldoorn te realiseren. In december wordt een belangrijke stap gezet. Op 8 december tijdens Innovation Friday bij het Kadaster doneert wethouder Mark Sandmann namens Apeldoorn IT vier nieuwe gateways aan de LoRa community.

Dekkend LoRa-netwerk
Met dank aan de Politie aan de Europaweg, het Centre of Excellence & Startup Apeldoorn en de gemeente zijn er vier nieuwe gateways geplaatst op de daken van deze organisaties. Goed voor een dekkend LoRa netwerk in Apeldoorn en voor een top 3 notering in Europa. Met dit netwerk kunnen kleine pakketjes data draadloos, over een grote afstand (Long Range) met maar weinig stroom verstuurd worden. Bijvoorbeeld tussen sensoren en computersystemen. De gateways zorgen voor verbinding van meerdere sensoren met het internet.  Wethouder Mark Sandmann draagt het initiatief van de LoRa Community een warm hart toe. “Bevlogen mensen, die samen op zoek gaan naar creatieve en duurzame toepassingen voor onze stad, daar houd ik van! Met deze vier extra gateways krijgt het LoRa netwerk een veel bredere dekking. Ik hoop dat dit voor de Community een mooie impuls is om hun innovatieve ideeën vorm te geven.” Benieuwd geworden naar de LoRa-community? Kijk op https://www.thethingsnetwork.org/community/apeldoorn/ voor hun activiteiten.

Innovation Friday
Vrijdag 8 december staat de hele dag in het teken van de LoRa-innovatie. Samen met de LoRa-community gaan enthousiaste inwoners en IT-ers tussen 9 en 15 uur in teams aan de slag om nieuwe, creatieve toepassingen te bedenken met LoRa. De nieuwe ideeën worden nog diezelfde middag aan Apeldoornse bedrijven en andere geïnteresseerden. Het Kadaster is gastheer van deze Innovation Friday. “Het Kadaster verkent de opties om een sensorregister bij te gaan houden en we zijn aan het oriënteren op de bijbehorende technieken. Deze dag past perfect in onze verkenning. Het Lora netwerk in Apeldoorn is een mooie stap om Apeldoorn, maar ook Nederland weer een beetje mooier te maken”, aldus Ruud Dijkman, manager IT van het Kadaster.

Apeldoorn IT
Apeldoorn IT is het netwerk van Apeldoornse bedrijven, overheid en kennisinstellingen met IT professionals. Samen maken zij zich sterk voor onderlinge kennisdeling en samenwerking in werving en loopbaangroei Ook creëert Apeldoorn IT kansen voor jong talent.

De Midwienter Rôep klinkt weer

dinsdag, 28 november 2017 20:32 Geschreven door

De adventsperiode nadert. Het jaar is omgevlogen. Nu volgen 4 mooie weken voor kerstmis, het feest ter herdenking aan de geboorte van Jezus. In deze periode en tot op 6 januari zullen de midwinterhoorns zich weer regelmatig laten horen. De Rôep klinkt nog altijd het mooist over het smeltwater dal op ’t Leesten, het terrein van Staatsbosbeheer.

Over de heide en door de bossen richting Hoenderloo is de echo van de weemoedige melodie goed te horen. De midwinterhoorns klinken daar als een roep. Een roep om het duister te laten gaan en het nieuwe licht te laten komen. Daar moeten we dan nog even op wachten. De winterzonnewende is op 20 en 21 december. Een week later zullen de dagen weer langer worden.

Uiteindelijk zal de laatste Rôep klinken op 6 januari, Drie Koningen. Het is de laatste dag voor het buiten blazen van de midwinterhoorns. Dan zullen zij zwijgen en alleen nog hoorbaar zijn op de oefenavonden in de lagere school PCOB Touwladder.

De midwinterhoornblazers hebben het hele jaar door, thuis en in de school geoefend op het blazen van de tonen van de midwinterhoorn. Deze tonen blazen is niet eenvoudig en vraagt heel veel oefening. Met de groep zijn de blaasmeesters druk geweest en ook de gevorderde blazers zijn uitgedaagd om nog mooiere melodieën te gaan blazen. Weet u dat de melodie De Ugchelense Olde Rôep bestaat? Die wordt alleen door de gevorderden met flink wat uitdagingen geblazen.

De agenda voor deze 6 weken is goed gevuld. Regelmatig zijn de blazers op ’t Leesten te horen. Zo ook bij het Zingen voor een Kind. Op de Kerstmarkten in Schaarsbergen en in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Maar ook tijdens de wandeling van het Apeldoorns Vocaal Ensemble en voor aanvang van hun concert in Caesarea of bij Van der Valk, De Cantharel. Ook wordt er regelmatig nog buiten de regio geblazen.

Nieuwe uitdagingen voor de beste blazers. Zij gaan ook dit jaar weer deelnemen aan de blaaswedstrijden voor Midwinterhoornblazers en daar wordt door de groep hoge ogen gescoord. Midwinterhoornblazen is een serieuze bezigheid die, naast het bouwen van een nieuwe hoorn, het hele jaar doorgaat. Wilt u weten waar en wanneer we blazen? Zie de agenda op de website www.midwinterhoornblazenugchelen.nl en volg ons op Facebook en Twitter.

Centraal Beheer lanceert Sinterklaas verzekering

vrijdag, 17 november 2017 20:15 Geschreven door

Wat kan er misgaan tijdens een ouderwetse pakjesavond? Meer dan je denkt! Bij veel gezinnen neemt de stress behoorlijk toe in de aanloop naar 5 december. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat minstens 25% van de Nederlanders stress ervaart in aanloop naar deze feestdag. Daarom lanceert Centraal Beheer op zaterdag 18 november, de dag van de intocht van Sinterklaas in Dokkum, als eerste verzekeraar in Nederland een speciale #zininsint-verzekering. Iedereen die de gratis verzekering afsluit is verzekerd van een Sinterklaas zonder stress, zo geeft de verzekeraar aan. De #zininsint-verzekering is via de speciale website www.zininsint.nl verkrijgbaar in een Basis, Uitgebreid en Allrisk module.

Peggy Spaapen, manager marketing communicatie bij Centraal Beheer: “Het Sinterklaasfeest is altijd een beetje dubbel. Jong en oud kijken ernaar uit, maar een aanzienlijk deel van de mensen ervaart stress rondom het feest, zo blijkt al jaren uit onderzoek en ook uit eigen onderzoek dat we onlangs uitvoerden. Onder meer gedichten, cadeaus en surprises en hoge kosten leveren kopzorgen op. Gezinnen met kinderen tot 13 jaar ervaren de meeste stress. Daar willen we iets aan doen. Met onze nieuwe verzekering proberen we de stress rondom het Sint-feest op te lossen en bezorgen we deze families écht een heerlijk en zorgeloos avondje bij de open haard, zonder inpakstress en met rijmende gedichten.”

Vragen aan de Sint, surpriseservice en gedichtadvies
De #zininsint-verzekering is verkrijgbaar in drie varianten: Basis, Uitgebreid en Allrisk. De basisverzekering biedt een snelle surpriseservice voor mensen met twee linkerhanden. In het Uitgebreid-pakket komt er bovenop deze service een gedicht op maat. Via de Allriskverzekering kunnen verzekerden in aanloop naar 5 december advies inwinnen door persoonlijk contact met de Sint via Facebook Live. In deze live-sessies deelt de Goedheiligman onder meer belangrijke tips uit het grote boek en kun je ook zelf vragen stellen. De livestream wordt in de allrisk-variant aangevuld met een surpriseservice en bevat daar bovenop nog eens onbeperkt gedichtadvies van de Sint.   

Gemeentelijke Zilveren Erepenning voor Paul Blokhuis

vrijdag, 17 november 2017 20:01 Geschreven door

Paul Blokhuis (54) is benoemd tot staatssecretaris in het kabinet Rutte III en neemt formeel afscheid van Apeldoorn op vrijdag 17 november tijdens een bijzondere raadsvergadering, die om 16.00 uur begon. Tijdens deze vergadering ontving hij uit handen van burgemeester John Berends de Zilveren Erepenning van de gemeente Apeldoorn.

Vanaf 2006 was Paul Blokhuis wethouder in Apeldoorn. Daarvoor was hij een aantal jaren lid van Provinciale Staten Gelderland en bekleedde hij meerdere bestuursfuncties. Vanwege zijn bijna 12-jarig wethouderschap – waarin hij zijn sociaal-maatschappelijke stempel op Apeldoorn heeft gedrukt - ontvangt hij de Zilveren Erepenning.

populair Nieuws

Het is een expeditieteam van Apenheul gelukt om de allereerste…
Het leefklimaat in Apeldoorn verbeteren en uitgroeien tot een Smart…
Een zinderende voorstelling waarbij culturen elkaar ontmoeten en versmelten. Dat…
Stichting W.H.O.E. heeft afgelopen zondagmorgen in een speciale dankdienst in…

Pak de fiets tussen Apeldoorn-Deventer

woensdag, 01 november 2017 20:02 Geschreven door

Vanaf 1 november zijn er werkzaamheden bij de Burgemeester van der Feltzweg in Twello. Een van de reeks maatregelen die bedoeld zijn om de fietsroute tussen Apeldoorn en Deventer te verbeteren zodat meer mensen de fiets pakken naar het werk. Voor gemotoriseerd verkeer is de Burgemeester van der Feltzweg ter hoogte van de kruising met het Hovenpad van 1 november 2017 tot de kerstvakantie afgesloten. Tijdens de werkzaamheden blijven de fietsroutes wel open. Alle reden dus om ook nu al vaker de fiets te pakken. Met de Slim&Snel fietsapp worden fietsers ook nog eens beloond.

‘Slim & Snel’-fietsers beginnen de dag met een frisse start en fit gevoel. Fietsen is nog leuker met de Slim & Snel app. Alle Slim & Snel-fietsers sparen voor kortingen. Overstappers van auto naar fiets, sparen ook voor geld.

Pak de fiets
Naast de overstappers worden ook de al fietsende forenzen beloond, alle Slim en Snel fietsers kunnen punten sparen om voor kortingen en cadeaus. Alle deelnemers krijgen een eigen coaching-App voor dat extra duwtje in de rug. Deze slimme app registreert de ritten en stimuleert om door te gaan. De echte overstappers kunnen met de app een leuk bedrag bij elkaar sparen, tot € 1,50 per dag.

De spelregels
Iedereen met een fiets of e-bike in de regio Stedendriehoek kan meedoen. Dus ook buiten de route tussen Apeldoorn en Deventer. Voor echte overstappers van auto naar fiets is er tot 31 december 2017 een financiële beloning. De voorwaarden zijn te vinden op www.slimensnel.nl.

Bredere aanpak bereikbaarheid
Het project Slim en Snel is onderdeel van Slim Reizen Stedendriehoek, één van de programma’s van Cleantech Regio in het kader van het nationale programma Beter Benutten. Daarin werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid over weg, water en spoor te verbeteren in de drukste regio’s.

Muzikale vrijplaats Oost West Thuis Niet Best

dinsdag, 24 oktober 2017 19:59 Geschreven door
Een zinderende voorstelling waarbij culturen elkaar ontmoeten en versmelten. Dat is Oost West Thuis Niet Best van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE). Het ensemble speelt voor de derde keer met een rijke verzameling muzikanten en componisten bijeengekomen in de wereld van de Nederlandse asielzoekerscentra. Van elk verkochte kaartje schenkt het ensemble €1,50 aan Stichting de Vrolijkheid. De voorstelling is van 1 t/m 15 november te zien in het hele land.

Het is inmiddels een traditie: iedere twee jaar brengen de blazers het programma Oost West Thuis Niet Best waarbij zij het podium delen met gastmusici uit alle windstreken. Voor sommige van deze musici fungeert het NBE-podium als een vluchtheuvel in een onzeker bestaan, voor anderen is het als een veilige haven van waaruit iets nieuws kan worden opgebouwd. Voor iedereen is dit podium een muzikale vrijplaats waar verleden en toekomstdromen kunnen samenvloeien in zinderende muziek.

Net als tijdens de vorige edities werkt het NBE samen met Stichting de Vrolijkheid die in zeventwintig Nederlandse asielzoekerscentra activiteiten aanbiedt op het gebied van muziek, dans, film, theater, beeldende kunst, fotografie en mediakunst. Daarnaast heeft het NBE voor dit programma de handen ineengeslagen met Stichting Toverfluit en Move Forward, non-profitorganisaties die zich respectievelijk bezighouden met het ondersteunen van musici die hun talenten beter willen benutten en van jongeren die hun verhalen willen vormgeven in dans en rap.

€1,50 PER VERKOCHT KAARTJE NAAR STICHTING DE VROLIJKHEID
Stichting de Vrolijkheid verzorgt kunstzinnige en creatieve activiteiten voor en met kinderen en jongeren in Nederlandse asielzoekerscentra. In het voortraject voor deze tournee leveren de medewerkers van De Vrolijkheid een bijdrage in het traceren en begeleiden van musici. Om de verbindende rol van muziek tussen mensen, waar ze ook vandaan- of terechtkomen extra te ondersteunen, schenkt het NBE per verkocht kaartje €1,50 aan Stichting de Vrolijkheid.

Speeldata: dinsdag 7 november, 20:00 Apeldoorn, Orpheus inleiding begint om 19:15

Voorafgaand aan de voorstelling geeft musicoloog Saskia Törnqvist een inleiding. Na afloop van de concerten nodigt het NBE het publiek traditiegetrouw uit voor een afterconcert in de foyer of hal. 

Kaarten & informatie: www.nbe.nl

Gorillaverzorger Frans Keizer na 40 jaar Apenheul met pensioen

maandag, 16 oktober 2017 20:26 Geschreven door

Gorillaverzorger Frans Keizer gaat binnenkort met pensioen. In maart 2018 werkt hij maar liefst 40 jaar bij Apenheul: het langst van alle medewerkers ooit. In aanloop naar zijn pensioen geeft hij op woensdag 18 oktober een speciale gorillapresentatie waarin hij terugblikt op ’40 jaar gorilla’s in Apenheul’. Iedereen die Apenheul die dag bezoekt, is welkom bij deze presentatie om 15.30 uur bij de Bongo Bonde (de gorillavoederplaats).

Gorilla-encyclopedie
Frans begon zijn loopbaan in Apenheul een paar jaar nadat Wim Mager het park in 1971 oprichtte. Hij werkte toen als ‘opperman’ bij de bouw van Wim Mager zijn woning boven het gorillaverblijf. Al snel mocht Frans aan de slag als gorillaverzorger. En dat is hij tot op de dag van vandaag nog steeds.

40 jaar gorilla’s
In de afgelopen 40 jaar heeft Frans een schat aan kennis en ervaring opgebouwd over gorilla’s. Hij was erbij toen de dierverzorgers in de beginjaren van Apenheul nog bij de gorilla’s op het eiland mochten. Hij zag de eerste gorilla’s opgroeien en samen een stabiele groep vormen. Met eigen ogen kon hij zien hoe zilverrug Bongo de onbetwiste gorillaleider van Apenheul werd. Ook was hij erbij toen Bongo overleed en de huidige leider, Jambo, in de groep werd geïntroduceerd.

Speciale band
Tientallen geboortes passeerden de revue, waaronder een heuse babyboom in 2011. Toen werden er maar liefst vijf gorilla’s in één jaar geboren. Een wereldrecord! De meest speciale ‘band’ had Frans naar eigen zeggen met gorilla Lobo. Zij was één van de eerste gorilla’s in Apenheul en overleed twee jaar geleden. Frans zag haar opgroeien van kleuter tot een zeer ervaren moeder die hoog in de rangorde stond. En dit alles is nog maar een kleine greep uit zijn loopbaan.

Goed om te weten
Al zijn kennis over de gorilla’s in Apenheul zal Frans delen tijdens zijn afscheidspresentatie. Bezoekers van het park zijn hierbij van harte welkom. Aanmelden is niet nodig, maar vol = vol. Het is niet mogelijk een plaats te reserveren.

Felicitaties voor 49 cum laude scholieren Apeldoorn

vrijdag, 15 september 2017 16:14 Geschreven door

Sinds twee jaar kunnen ook scholieren in het voortgezet onderwijs cum laude slagen. In Apeldoorn slaagden afgelopen zomer 49 scholieren cum laude. Loco-burgemeester Johan Kruithof ontving gisterenmiddag deze jongeren om hen persoonlijk te feliciteren.

Johan Kruithof: “Ik ben natuurlijk trots op alle leerlingen in Apeldoorn die hun diploma halen, maar op deze scholieren ben ik extra trots! Je best doen en uitblinken is niet altijd even populair onder jongeren en dat terwijl we in onze samenleving uitblinkers goed kunnen gebruiken. Deze scholieren zijn een voorbeeld voor anderen in Apeldoorn. Daarom wilde ik ze graag even in het zonnetje zetten. Ze hebben met hun diploma een mooie basis op zak om hun dromen waar te maken.”

Cum laude geslaagden
Dit jaar was het tweede jaar dat het judicium cum laude op het diploma vermeld wordt. Leerlingen krijgen deze vermelding als hun gemiddelde van hun eindcijfers een 8,0 of hoger is. De cum laude geslaagden zijn:

Vmbo: Iris van Asselt, Angelique uit den Bogaard, Lisanne Boon, Daan Borreman, Feiline Chen, Kellen Dallinga, Menno Diks, Gero van Eijk, Indy Elshof, Floor van Helden, Julia van ’t Hof, Danny Klunder, Dian Leibbrand, Sharon Logtenberg, Dylan van Lohuizen, Kevin Martherus, Michelle Memelink, Leon Sibering, Thomas van Vreeswijk

Havo: Robbin Hutten

Vwo: Fleur Adriaansen, Stan Barmentloo, Esmee ten Berk de Boer, Imre Blijleven, Marijn Bult, Victoria Derks, Timo Diedering, David Dietzenbacher, Renate van den Doel, Tycho de Haan, Winnie Hoogendoorn, Koen van Hove, Liselotte Jeletich, Alexander Kooiman, Mayke Kramer, Liselotte Langenhuijsen Annemiek de Looze, Thijs Moen, Mark Rietvelt, Nikki Schotman, Tom van der Stelt, Tristan Surtel, Eline Uiterweerd, Lieke Veltmaat, Bas van de Ven, Merel Wevers, Dano Zaagman, Jonah Zijlma, Chaja van Zuiden

Willekeurige afbeelding

533bd5a9288107bd40ca9bf780e047a2_M.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen