zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Anderhalve-meter-economie op Eglantier

Foto: Matthias Sander -WC de Eglantier

Afgelopen zaterdag zag je de ‘anderhalve-meter-mannetjes’ op winkelcentrum De Eglantier. Op initiatief van de gemeente attendeerden zij de bezoekers op speelse wijze op de anderhalve meter afstand die men moet houden. Ook de grote banners op het plein geven de boodschap ‘ Houd vol, houd afstand’. Alleen op deze manier moet het mogelijk zijn op een verantwoorde wijze te shoppen op het grote wijkwinkelcentrum in de Maten.   

“De praktische invulling van deze ‘anderhalve-meter-economie’ is af en toe best lastig. Op smalle delen van het winkelcentrum hebben de winkeliers hun borden binnen gehaald om meer ruimte te creëren, maar op dezelfde plek stallen de bezoekers hun fietsen, ondanks de bordjes die er staan. We gaan dit nog beter aanpakken en ook bewaken. We proberen zoveel mogelijk goed te regelen, maar de bezoekers moeten zich uiteraard ook houden aan de opgestelde regels. We moeten dit met zijn allen oplossen”, vertelt Jos Diependaal, voorzitter van de ondernemersvereniging.

Dat het momenteel zware tijden zijn voor de detailhandel behoeft geen betoog. Veel mensen geven gehoor aan de oproep van het kabinet om thuis te blijven. En dat is ook goed om de verspreiding van het gevaarlijke virus te beperken, maar het heeft grote gevolgen voor de economie. En met dit dilemma worstelt men ook op hoog niveau. De gezondheid heeft nu voorrang, maar men moet ook niet vergeten dat het ook belangrijk is dat de economie doordraait.

Op de Eglantier hebben ondernemers die hun zaak moesten sluiten creatieve oplossingen bedacht om toch enige inkomsten te krijgen. Zo kan men bij Sillies gerechten afhalen en bedenken ze leuke activiteiten zoals een bingo of speurtocht. Maar er zijn ook talloze winkeliers die het aantal bezoekers in hun winkels drastisch hebben zien teruglopen en zich afvragen hoe zij deze periode door gaan komen.

“Het is een beetje tegenstrijdig,” zegt onderneemster Inez Scheper, “premier Rutte zegt dat mensen thuis moeten blijven en ik nodig juist de mensen uit om naar mijn winkels te komen. We hebben meteen vanaf het begin alle RIVM-richtlijnen gevolgd en naar mijn idee kan er bij ons ‘veilig’ geshopt worden. Uiteraard hebben we ook onze webshop volledig opgetuigd en daar zien we wel wat omzet binnenkomen, maar dat is bij lange na niet voldoende om de kosten te dekken.” Scheper vindt dat er meer ruimte moet komen voor gericht shoppen. Niet met hele gezinnen, maar alleen of met de partner. “Er is gelukkig niet besloten om de kledingwinkels te sluiten, maar dan moet het ook mogelijk zijn om te winkelen. Weliswaar met anderhalve meter afstand, maar dat zal waarschijnlijk toch de nabije toekomst worden. Dat heet tegenwoordig de ‘anderhalve-meter-economie’. En daar zullen we langzaam aan moeten wennen,” aldus Inez.

De evenementencommissie van de Eglantier vindt het jammer dat er geen evenementen georganiseerd kunnen worden op het winkelcentrum. Zo is er jaarlijks een gezellige voorjaarsmarkt op de dag na Hemelvaartsdag, die nu niet door kan gaan. En aan het eind van de zomervakantie staat er nog een Koopjesmarkt op de planning, het is afwachten of plaast kan vinden. Er wordt wel nagedacht over alternatieve evenementen, die dan meer op afstand (online) moeten gaan plaatsvinden.