zondag, juni 16Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Aderlatingen thuis nu ook mogelijk voor patiënten in regio Apeldoorn

Foto: Medische Fotografie, Gelre ziekenhuizen

Vanaf begin februari biedt Gelre ziekenhuizen Apeldoorn in samenwerking met thuiszorgorganisatie Vérian patiënten in de regio Apeldoorn de mogelijkheid om aderlatingen thuis te laten doen. Vorig jaar was Gelre ziekenhuizen Zutphen daar al mee gestart in samenwerking met thuiszorgorganisatie Sensire.

Er is een aantal aandoeningen waarbij aderlatingen een onderdeel zijn van de behandeling. Het gaat om mensen met een verhoogd ijzergehalte of met een teveel aan rode bloedcellen. Tijdens een aderlating plaatst de verpleegkundige in een geschikt bloedvat in de arm van de patiënt een infuusnaald. Daaraan wordt een opvangzak aangesloten waarin dan zo’n 250-500 ml bloed kan aflopen. Aderlating zorgt er dus voor dat het ijzergehalte daalt of dat de hoeveelheid bloedcellen daalt. Dan maakt het lichaam weer nieuwe bloedcellen aan die ijzer nodig hebben en zo daalt de ijzervoorraad in het lichaam. Deze behandeling moet regelmatig herhaald worden.

Eerste behandeling in het ziekenhuis, daarna thuis
De eerste aderlating krijgen patiënten altijd in het ziekenhuis op de afdeling Dagbehandeling Interne Geneeskunde. Gaat alles goed dan kan de patiënt de volgende behandelingen thuis krijgen. De patiënt krijgt daarvoor alle benodigdheden mee naar huis. Zodra volgens de planning een aderlating moet plaatsvinden, neemt Vérian contact op met de patiënt om een geschikt moment af te spreken. De gespecialiseerd verpleegkundige van Vérian komt thuis de aderlating afnemen en houdt goed in de gaten hoe de patiënt hierop reageert.

“Voor patiënten is het fijn dat zij deze behandeling thuis aangeboden krijgen in hun eigen vertrouwde omgeving. Veel patiënten zijn er positief over dat ze niet meer naar het ziekenhuis hoeven voor dergelijke behandelingen. Voor mij als verpleegkundige is het bieden van dergelijke vormen van zorg een mooie uitdaging. Het brengt afwisseling in mijn werk“, vertelt gespecialiseerd verpleegkundige Marleen Vroedsteijn van Vérian.

De aderlating behandeling thuis blijft plaatsvinden onder supervisie van de behandelend arts van het ziekenhuis. Dat Vérian en Sensire patiënten deze zorg op maat aan huis bieden, is een vrij unieke stap in Nederland. Deze zorg thuis spaart ook het gebruik van bedden, waardoor het ziekenhuis deze kan inzetten voor de meer hoog-complexe zorg, onder de noemer: De Juiste Zorg Op de Juiste Plek.