donderdag, september 28Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Ontmoeten en verbinding dit jaar lastig voor Zuid doet Samen

Foto: Zuid doet Samen

Ontmoeten en verbinding is waar het om gaat bij Zuid Doet Samen. Zuid doet samen kon en mocht gelukkig wel open blijven maar ze waren ook heel erg gebonden met wat er gedaan kon worden.

De buurtassistenten konden niet meer zomaar aanbellen en kijken achter de voordeur of het wel echt goed ging met de buurtbewoners. Uiteindelijk mochten er tuinbezoeken plaatsvinden maar ook daarin was het anders werken dan voorheen. De buurtbewoners bleven gelukkig wel in beeld maar het persoonlijk contact werd helaas steeds meer telefonisch contact.

In Ons Honk merkten ze ook het verschil. In Ons Honk zijn ze er juist voor een open deur beleid, waarin iedereen welkom is en iedereen binnen kan lopen als ze daar behoefte aan hebben. In 2021 kon niemand zomaar meer binnenlopen en moest alles op afspraak gaan. Voor de corona zaten er bij Zuid doet Samen 30 buurtbewoners binnen en nu mochten er nog maar 12 buurtbewoners naar binnen omdat anders de anderhalve meter niet gehaald kon worden. Hierdoor moesten er keuzes gemaakt worden die eigenlijk niet passen bij Zuid doet Samen.! Vooral omdat ze voor samenhorigheid, tegen eenzaamheid en verbinden staan!

De activiteiten waren in 2021 erg wisselend. Eerst konden er geen activiteiten meer doorgaan en is er geprobeerd of activiteiten op een andere manier door konden gaan door bijvoorbeeld een online bingo te geven. Toen de covid maatregelen weer iets werden versoepeld, zijn de activiteiten in ons Honk weer voorzichtig gaan uitbreiden maar kon niet iedereen komen omdat de aanmeldlijst snel vol was. Eventjes mocht er wat meer en konden er weer kleine feestjes of een BBQ gehouden worden, helaas was dat weer snel voorbij. We gingen weer terug naar bijna af…… anderhalve meter, mondkapjes plicht, maximaal aantal bezoekers. Gelukkig bleef Zuid doet Samen elke dag voor 35 bewoners koken en hebben ze geprobeerd iedereen tevreden te houden door de buurtbewoners eerlijk te verdelen over de beschikbare plaatsen in Ons Honk. Als het niet mogelijk was om in Ons Honk te eten, dan brachten ze het eten gewoon bij hen thuis.

De stagiaires mochten van januari tot augustus 2021 niet naar de buurtbewoners toe. Wel hebben er een aantal stagiaires stage gelopen in Ons Honk. Gelukkig konden de stagiaires in september weer naar de bewoners toe en dat vonden deze buurtbewoners wel heel erg fijn.

Er stonden weer leuke activiteiten gepland maar helaas is er vanaf 18 december weer een gedeeltelijke lockdown door de aangescherpte corona maatregelen. Voorlopig zijn de middag activiteiten stopgezet en is Zuid doet Samen alleen nog open van 9:00 tot 13:30 uur.

Ondanks dat er beperkingen waren, hebben ze er in 2021 ook weer het beste van geprobeerd te maken voor de buurtbewoners, leden en bezoekers. Het coronavirus kan Zuid doet Samen helaas niet stoppen maar het eenzaamheidvirus proberen ze (met alle middelen die in hun macht liggen) te verminderen.

Mocht u Zuid doet Samen nodig hebben, schroom dan niet om contact met ze op te nemen op telefoonnummer 055-3125076 of via info@zuiddoetsamen.nl! Ze zijn er voor u!